Blefarita: cauze, manifestări, tratament

Ce este blefarita

Blefarita este o afecțiune oftalmologică de tip inflamator frecvent întâlnită atât la copil cât și la adult, care evoluează cu edem și eritem la nivelul pleoapelor, prurit (mâncărime) local și apariția de scuame inestetice la nivelul genelor. Blefarita nu este contagioasă și prezintă evoluție favorabilă care nu asociază risc de complicații, însă există și situații în care afecțiunea se poate croniciza fiind caracterizată de perioade de remisie și exacerbări periodice.

Cauze blefarită

Una dintre principalele cauze care favorizează apariția blefaritei este reprezentată de flora bacteriană saprofită care colonizează tegumentul pleoapelor și poate favoriza acumularea germenilor la baza genelor generând inflamație, prurit și disconfort ocular. 

Dezvoltarea exacerbată a bacteriilor la suprafața pleoapelor creează un dezechilibru local al florei normale și declanșează apariția proceselor inflamatorii cu apariția blefaritelor de tip anterior localizate pe linia de inserție a genelor la nivelul pleoapelor superioare. 

Germenii implicați în mod frecvent în apariția blefaritelor sunt reprezentați de Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Corynebacterium macginleyi și Propionibacterium acnes, bacterii cu potențial patogen care colonizează în mod fiziologic tegumentele și pot declanșa procese infecțioase la nivelul pleoapelor în anumite condiții favorizante.

Alergiile și demodicoza (Demodex folliculorum este un parazit care poate fi regăsit pe tegumentul feței și la baza genelor și generează această afecțiune) reprezintă alte cauze de apariție a blefaritei anterioare. 

Blefarita posterioară este localizată spre interiorul pleoapelor care acoperă suprafața globilor oculari și apare ca urmare a unei obstrucții ale glandelor sebacee Meibomius. Acest tip de blefarită evoluează cu hipertrofia marginii libere a pleoapelor și este mai frecvent asociată cu alte afecțiuni dermatologice de tipul rozaceei sau mătreții scalpului.

Factori de risc blefarită

Factorii de risc care predispun în mod frecvent la apariția blefaritelor sunt reprezentați de mătreața scalpului, rozaceea, dermatita seboreică, diabetul zaharat, infecțiile oculare recurente, ptoza palpebrală (pleoapa căzută) și existența unui teren atopic (predispoziția la alergii) al pacientului. Umiditatea aerului, temperatura ambientală și expunerea la praf constituie alți factori de risc care pot genera apariția blefaritelor. Cosmeticele decorative pentru ochi expirate, cele depozitate necorespunzător în mediu umed și ustensilele de machiaj neigienizate acumulează bacterii și cresc riscul de apariție al blefaritelor în momentul aplicării la nivelul pleoapelor/genelor.

Simptome blefarită

Principalele manifestări care intră în alcătuirea tabloului clinic al pacientului cu blefarită includ:

  • Senzația de corp străin la nivel ocular;
  • Senzația de arsură sau înțepătură la nivelul ochilor;
  • Hiperlăcrimare;
  • Prurit ocular (senzația de mâncărime);
  • Fotofobie (sensibilitate crescută la lumină);
  • Edem și/sau eritem la nivelul ochilor și al pleoapelor;
  • Constituirea de scuame la suprafața genelor.

Evoluția severă a blefaritei poate include apariția vederii în ceata, căderea genelor, creșterea vicioasă a genelor (deformarea acestora către cornee), ulcere palpebrale sau afectarea secundară a corneei.

Complicațiile blefaritei

În general, boala prezintă evoluție favorabilă, însă există și cazuri în care blefarita în special forma cronică a acesteia, poate genera apariția de complicații reprezentate de:

  • Orjelet sau urcior datorat obstrucției unei glande sebacee; 
  • Chalazion, afecțiune care apare ca urmare a evoluției cronice a orjeletului;   
  • Sindromul de ochi uscat; 
  • Leziuni ale corneei (învelișul transparent al ochiului); 
  • Sindromul ochiului roșu. 

Diagnosticul de blefarită

Diagnosticul blefaritei este stabilit de către medicul oftalmolog cu ajutorul informațiilor obținute din anamneză și examenul clinic al pacientului. 

În anumite situații, medicul poate solicita pacientului să efectueze un examen bacteriologic al secrețiilor oculare, pentru stabilirea sau excluderea etiologiei de cauză infecțioasă a blefaritei. Medicul oftalmolog poate recolta scuame de la suprafața genelor în vederea examinării microscopice a acestora în cadrul laboratorului de microbiologie pentru depistarea Demodexului.

Tratament blefarită

Tratamentul etiologic al blefaritei are ca scop îndepărtarea agentului cauzal care favorizează formarea scuamelor și apariția manifestărilor neplăcute pentru pacient și include:

  • Practicarea igienei riguroase a genelor în special seara înainte de culcare, care începe cu demachierea corespunzătoare și include spălarea blândă a genelor și a pleoapelor cu apă călduță și șampon pentru copii sau cleanser blând care nu irită ochii; aceste manevre previn acumularea de bacterii la nivelul genelor și repermeabilizează orificiile glandelor sebacee prin îndepărtarea sebumului și a impurităților; 
  • Aplicarea de comprese sterile îmbibate în ser fiziologic călduț favorizează desprinderea cu ușurință și îndepărtarea scuamelor și a secrețiilor încrustate constituite peste noapte la nivelul marginii libere a pleoapelor;
  • Administrarea de tratament antibiotic în cazul blefaritelor bacteriene; terapia cu antibiotic pentru blefarită se instituie numai la recomandarea medicului curant și poate include administrarea de comprimate, unguente locale sau picături oftalmice.

Tratamentul simptomatic al blefaritei include administrarea de picături oftalmice pe bază de corticosteroizi, care ameliorează edemul și pruritul palpebral. Tratamentul corticoid trebuie administrat cu discernământ în conformitate cu indicațiile medicului oftalmolog datorită efectelor nefavorabile care apar la utilizarea pe termen lung a acestui tip de preparate. 

Lacrimile artificiale pot fi obținute fără prescripție medicală și sunt indicate pentru corectarea disfuncției lacrimale și diminuarea sindromului de ochi uscat al pacienților cu blefarită cronică.

Tratamentul blefaritei este de cele mai multe ori de lungă durată și necesită conformitate crescută din partea pacientului, deoarece primele efecte ale terapiei apar de obicei la 3-4 săptămâni de la inițiere.

Evoluția pacientului este monitorizată de către medicul curant prin intermediul examenelor oftalmologice seriate, care permit ajustarea medicamentației în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte și previn apariția recurențelor. Măsurile de prevenție aplicate cu succes în cazul blefaritei includ evitarea aplicării de gene false sau extensii de gene, a utilizării produselor cosmetice de machiaj în comun cu alta persoană, chiar dacă aceasta face parte din familie, spălarea corectă a mâinilor înainte de atingerea ochilor și igienizarea regulată a genelor și pleoapelor.