Ortoptica

Ortoptica

Ortoptica este dedicată reabilitării și tratamentului bolilor oculare, precum strabismul, ochiul leneș și vederea dublă prin exerciții de antrenament vizual. Această terapie are în vedere corectarea deficiențelor vizuale prin stimularea mișcării structurilor oculare și servește ca tratament preventiv împotriva oboselii vizuale. Ortoptica urmărește ca ambii ochi să lucreze în mod coordonat pentru a favoriza dezvoltarea completă a capacității vizuale.

În ortoptică, exercițiile vizuale sunt efectuate monocular, respectiv individual cu fiecare ochi în parte, în timp ce în pleoptica exercițiile sunt efectuate binocular, respectiv cu ambii ochi în același timp.

Cui se adresează?

Exercițiile vizuale sunt recomandate în special pacienților cu strabism și ochi leneș, deoarece aceștia au nevoie să își antreneze ochii pentru a-și îmbunătăți capacitatea vizuală binoculară.

Întrucât terapia ortoptică ajută la păstrarea sănătății vizuale și, în multe cazuri, încetinește deteriorarea acesteia, exercițiile ortoptice nu sunt utile doar pentru pacienții cu boli de vedere, ci și pentru cei ce doresc să prevină oboseala ochilor și durerile de cap asociate utilizării excesive a ecranelor digitale.

Astăzi, numărul persoanelor care utilizează terapia ortoptică ca instrument de prevenire a oboselii ochilor și a durerilor de cap legate de vedere a crescut considerabil. Trăim această realitate deoarece petrecem prea multe ore în fața computerului sau a oricărui alt dispozitiv electronic. Efectuarea exercițiilor ortoptice acasă, cu regularitate, te poate ajuta să atenuezi aceste simptome neplăcute.

Exerciții ortoptice

Exercițiile ortoptice sunt predate într-un cadru clinic. Există numeroase astfel de exerciții și alegerea acestora trebuie făcută de către un specialist, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte. Odată ce ai primit un plan personalizat, este important să practici exercițiile acasă, cu regularitate, pentru un antrenament eficient. De asemenea, îți recomandăm să te prezinți în continuare la terapie pentru ca planul terapeutic să fie supravegheat de către specialist.

Exercițiile de clipire

ajută la menținerea ochiului lubrifiat și reduc problemele de uscăciune cauzate de utilizarea computerului.

  • Deschide și închide puternic ochii timp de 5 secunde. Repetă această mișcare de 8 până la 10 ori. Mărește frecvența clipirii încercând să clipești între 15 și 30 de ori pe minut.

Exercițiile pentru mușchii oculari

îmbunătățesc mișcarea acestora când sunt implicați în citit, scris și conducere. În plus, reduc oboseala și îmbunătățesc viteza cu care sunt îndeplinite sarcinile.

  • Adu-ți privirea cât mai mult posibil în partea dreaptă timp de 5 secunde, apoi în partea stângă, în sus, în jos și repetă în cele patru colțuri ale câmpului vizual. Este important să forțezi vederea în partea dreaptă, chiar dacă apare un oarecare disconfort.
  • Rotește ochii în sensul acelor de ceasornic și apoi în celălalt sens. Repetă de 5 ori, clipind de mai multe ori între fiecare serie. Se poate face atât cu ochii închiși, cât și cu ochii deschiși și este de mare ajutor în stimularea mișcării mușchilor oculari.
  • Privește în centrul unui ceas, apoi mută-ți privirea în afara ceasului fără să miști capul și privește din nou în centru. Repetă acest exercițiu de 12 ori, schimbând mereu punctul pe care ai fixat privirea.

Exercițiile de acomodare și convergență

ajută la îmbunătățirea focalizării imaginilor de departe și de aproape și, de asemenea, întăresc coordonarea între cei doi ochi.

  • Stai în fața unei ferestre și fă un semn pe sticlă la nivelul ochilor. Privește semnul de pe sticlă, apoi privește timp de 15 secunde într-un punct îndepărtat, după care adu privirea din nou pe marcajul de pe sticlă. Repetă de 15 ori.
  • Ține un creion în mână și întinde brațul. Privește-ți creionul și mișcă-ți brațul spre nas, până în punctul în care ochii tăi pot menține creionul focalizat (aproape de punctul de convergență).