Saptamana mondiala a Glaucomului - 8-14 Martie 2015

Saptamana mondiala a Glaucomului – 8-14 Martie 2015

Astazi va propunem o noua lectura despre Glaucom in cadrul Campaniei B.I.G. Breakfast – Mic dejun impotriva Glaucomului, actiune desfasurata pe durata Saptamanii Mondiale a Glaucomului. In noul articol va vom vorbi despre ce schimbari se produc in viata unei persoane cu glaucom.

Pofta buna si lectura utila!

B.I.G. Breakfast – Beat Invisible Glaucoma Breakfast – Micul Dejun pentru lupta impotriva Glaucomului

B.I.G. Breakfast – Beat Invisible Glaucoma Breakfast – Micul Dejun pentru lupta impotriva Glaucomului

Glaucomul este o afectiune „tacuta” care poate rapi vederea „pe fruis” fara ca pacientul sa sesizeze schimbarile pentru o lunga perioada de timp. Glaucomul este un diagnostic inspaimantator pentru unii, in timp ce altii nu constientizeaza gravitatea bolii. Pacientii cu glaucom vor duce o lupta continua impotriva orbirii pe toata durata vietii, de aceea e important ca fiecare persoana cu glaucom sa fie constienta de faptul ca boala poate duce la orbire. O persoana care sufera de glaucom va trebui sa isi schimbe stilul de viata cu scopul de a controla intr-un mod eficient evolutia bolii. Atat timp cat boala este diagnosticata din timp, cu vizite regulate la oftalmolog si tratament corect, pacientii isi pot continua viata la capacitate maxima.

family-walking-beachNu lasati glaucomul sa va limiteze viata!

Glaucomul nu trebuie sa fie perceput ca o schimbare radicala in viata dumneavoastra! Daca boala este depistata din timp, va puteti continua cu usurinta activitatile zilnice. Cu toate acestea, unele activitati, precum condusul atuomobilelor si practicarea anumitor sporturi, pot deveni mai greu de realizat. Scaderea sensibilitatii la contrast, aparitia halourilor si cresterea sensibilitatii la lumina sunt cateva dintre simptomele galucomului care va pot afecta unele sarcini zilnice. Daca o activitate devine dificila si realizarea ei va poate pune in pericol, atunci este mai bine sa renuntati la a o mai practica.

„Daca am fost diagnosticat cu Glaucom, ce pot face ca sa controlez boala pe termen lung?”

Este esential sa mergeti la controale medicale regulate si sa va luati tratamentul corect pentru a va conserva vederea. La fiecare intalnire, medicul oftalmolog va va testa tensiunea intraoculara si va analiza evolutia bolii prin alte investigatii specializate. good health eye testPicaturile prescrise trebuie administrate zilnic, pe termen nelimitat. Aceste medicamente au rolul de a va mentine tensiunea intraoculara in limite normale, deci sunt esentiale pentru a tine glaucomul sub control. Nu intrerupeti administrarea picaturilor fara ca medicul sa va spuna acest lucru! Potrivit unor sondaje, multi dintre pacientii cu glaucom nu respecta schema de tratament oferita de medic, nu isi administreaza corect picaturile sau intrerup tratamentul fara a avea avizul oftalmologului. Pentru a va fi mai usor sa respectati tratamentul, puteti corela administrarea picaturilor cu activitatile zilnice de rutina, precum trezul de dimineata, mesele principale sau pregatirea pentru somn, astfel incat sa devina o obisnuinta. Fiti sincer cu medicul oftalmolog care va monitorizeaza boala si spuneti-i sincer daca intr-una din zile ati uitat sa luati tratamentul. Nu uitati, medicul este aliatul dumneavoastra in lupta impotriva glaucomului!

Fiti informati!

Asigurati-va ca ati inteles ce este glaucomul si ce impact poate avea asupra vietii dumneavoastra daca nu urmati tratamentul intr-un mod corect. Citit brosuri, urmariti campaniile de informare si cititi articole despre glaucom. O persoana informata poate lupta mult mai usor impotriva glaucomului.

Informati-va familia despre glaucom!

Pe langa sprijinul afectiv pe care vi-l pot oferi, membrii familiei dumneavoastra trebuie sa stie ca glaucomul este o afectiune care se mosteneste, asa ca e important sa mearga si ei la controale regulate.

planning-a-healthy-senior-diet-articleUn stil de viata sanatos va poate ajuta sa duceti o viata de calitate!

Includeti in viata dumneavoastra exercitii fizice usoare, mancati sanatos si continuati sa faceti activitatile care va fac placere. Glaucomul nu inseamna doar afectare fizica, ci si psihica! Este foarte important sa acordati atentie impactului pe care glaucomul il are asupra starii emotionale. In general, prezenta unei boli este asociata cu o viata limitate, in care trebuie sa renuntati la a face ceea ce va place. Este recomandat sa continuati sa faceti activitati care va plac, dar care nu va pun in pericol. Succesul tratamentului depinde in proportie foarte mare de acceptarea bolii si de integrarea sa in viata dumneavoastra. Un pacient cu moral ridicat poate lupta cu succes impotriva bolii.

Facand alegeri sanatoase, mergand la controale oftalmologice regulate si urmand recomandarile medicului veti putea continua sa aveti o viata normala, in ciuda diagnosticului primit!