Cardul de Sanatate - informatii importante despre utilizare
Utilizarea cardului de sanatate a devenit obligatorie incepand cu 01.05.2015 pentru pacientii care vor sa beneficieze de servicii medicale decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. In acest sens, venim in sprijinul dumneavoastra cu un rezumat al celor mai importante informatii pe care trebuie sa le stiti cu privire la utilizarea Cardul de Sanatate, intocmit pe marginea legii din domeniul Sanatatii.

REGULI DE UTILIZARE A CARDULUI DE SANATATE:

1. Pentru a beneficia de servicii medicale/chirurgicale decontate de Casa de Asigurari Constanta, incepand cu 01.05.2015, pacientii sunt obligati sa prezinte cardul de sanatate.*

*Situatii speciale:

a. Cardul de sanatate poate fi activat in orice moment, la orice institutie mediala care are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, pacientul nefiind obligat sa se prezinte la medicul de familie special pentru a-si activa cardul.

b. Pacientii care nu au intrat in posesia cardului din urmatoarele motive:
– considerente religioase
– cardul nu a fost tiparit/emis
Pot beneficia de servicii medicale/chirurgicale gratuite in baza unei ADEVERINTE eliberata de CASA DE ASIGURARI DE SANATATE, nu de angajator. Aceasta adeverinta are o valabilitate de 3 luni.

2. Activarea cardului presupune introducerea acestuia intr-un cititor special de carduri (fie la medicul de familie, fie la primul medic la care se va prezenta si care are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate). In momentul introducerii in cititorul de carduri, obligatoriu, se va inlocui codul PIN initial al cardului (cod 0000) cu un cod PIN personalizat, ales de dumneavoastra. DACA CODUL PIN NU ESTE SCHIMBAT, CARDUL VA RAMANE IN STARE INACTIVA!

3. Pacientii care se prezinta cu ADEVERINTA de la Casa de Asigurari de Sanatate vor fi verificati on-line de catre institutiile medicale avizate prin introducerea numelui si a CNP-ului pacientilor pe un site oficial unde se va vedea instantaneu calitatea de asigurat/neasigurat.

4. Pentru a beneficia in continuare de servicii medicale/chirurgicale decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, pacientii trebuie sa aduca Bilet de Trimitere si dovada de salariat de la locul de munca + copie de buletin. * **

* Adeverinta de salariat de la locul de munca este necesara intrucat trebuie demonstrat ca angajatorul a platit contributia de sanatate catre stat pentru dumneavoastra.

** Cardul de sanatate emis nu reprezinta garantia faptului ca pacientul este asigurat, de aceea toti pacientii care se vor prezenta in unitatea medicala vor fi verificati in timp real daca au sau nu calitate de asigurati.

EXEMPLU: Cardul de sanatate al unui anumit pacient a fost conceput pe vremea cand acesta era asigura. In prezent, insa, acest pacient a devenit neasigurat (si-a pierdut locul de munca, ori societatea la care lucreaza nu a platit contributia de sanatate pentru el), dar totusi a primit Cardul de Sanatate.

In concluzie, CARDUL DE SANATATE NU REPREZINTA DOVADA CA SUNTETI ASIGURAT! PACIENTII NEASIGURATI NU POT BENEFICIA GRATUIT DE SERVICII MEDICALE/CHIRURGICALE.

5. Cardul de sanatate se foloseste numai impreuna cu buletinul de identitate.

6. Copii cu varsta de pana la 18 ani vor beneficia de servicii medicale/chirurgicale gratuite conform legii prin prezentarea certificatului de nastere si a buletinului reprezentatului legal (mama, tata sau asistent social).

7. In cazul spitalizarii, pacientii vor introduce cardul de sanatate in cititorul de card, la indicatia personalului medical, de 2 ori:
– prima data la internare
– a doua oara la externare

8. Pacientii care beneficiaza de servicii medicale contra cost nu trebuie sa prezinte cardul de sanatate.

9. In cazul in care pacientii constata nereguli privind utilizarea cardului de sanatate, acestia pot face reclamatii la numarul de telefon inscris pe card.