Ce reprezintă traumatismele oculare
Traumatismele oculare reprezintă urgențe oftalmologice, doarece se situează printre principalele cauze ale deficitului vizual parțial sau total la persoanele tinere (în special la cele de sex masculin) care sunt mai predispuse la acest tip de leziuni față de restul categoriilor de vârstă. Traumatismele oculare pot implica atât globul ocular cât și anexele acestuia-pleoape, glande lacrimale, conjunctivele, orbita, putând fi asociate cu leziuni extinse la nivel craniocerebral sau facial.
Care sunt cauzele traumatismelor oculare
În funcție de agentul cauzal care le determină apariția, traumatismele ochiului pot fi de tip:
- Mecanic: contuzii (lovituri), plăgi nepenetrante / penetrante, plăgi perforante, corpi străini intraoculari sau extraoculari, eviscerație traumatică, enucleație traumatică, rupturi traumatice;
- Nemecanic: arsuri chimice, termice, radiative, fototraumatisme.
Tipuri de traumatisme oculare
Traumatismele orbitei
Fractura pereților osoși care intră în alcătuirea orbitei este mai frecvent localizată la nivelul peretelui medial al acesteia (spre baza nasului), însă poate afecta și etajul superior, inferior sau extremitatea laterală în funcție de orientarea forței traumatice aplicate. Fractura de orbită evoluează de regulă cu exoftalmie (protruiza globului ocular), oftalmoplegie (imposibilitatea de a mișca ochiul), ptoză palpebrală (pleoapa căzută), stază venoasă și midriază (pupila dilatată) de partea ochiului afectat.
Traumatisme palpebrale
Traumatismele pleoapelor de tip superficial sunt reprezentate de edeme, echimoze, hematoame, excoriații sau leziuni de suprafață, în timp ce leziunile profunde includ rupturi totale/subtotale cu sau fără pierdere de țesut palpebral. În anumite situații, plăgile sau rupturile care afectează regiunea medială a pleoapei pot include leziuni ale canaliculelor lacrimale care asociază impermeabilitate și disfuncție la nivelul acestora. Alte simptome care pot fi asociate traumatismelor palpebrale includ ptoză, lagoftalmie și deformare cicatrizantă cu forma de entropion (răsucirea pleoapei în interior către globul ocular) sau ectropion (răsucirea pleoapei în afară).
Traumatismele conjunctivei
Leziunile conjunctivei se pot produce prin pătrunderea de corpuri străine la nivelul sacului conjunctival, rupturi traumatice sau plăgi ale țesutului conjunctival. Lăcrimarea excesivă, senzația de corp străin intraocular, hiperemia conjunctivală (ochiul roșu), blefarospasmul și disconfortul algic la nivel ocular reprezintă câteva dintre manifestările care pot însoți traumatismele conjunctivei.
Traumatisme ale corneei
Traumatismele superficiale ale globului ocular se limitează la cornee și sunt reprezentate de eroziuni, corpuri străine ale corneei, keratita traumatică și plăgi nepenetrante ale corneei. Eroziunile corneei și corpurile străine ale corneei reprezintă cel mai frecvent tip de traumatisme superficiale ale ochilor. Traumatismele superficiale ale corneei se manifestă prin sindrom cornean care implică durere oculară, fotofobie (sensibilitate la lumină intensă), lacrimare excesivă, blefarospasm și congestie perikeratică alături de care, în anumite situații se pot asocia tulburări de vedere.
Plăgile penetrante ale ochiului
În funcție de profunzimea leziunii, plăgile penetrante pot fi de tip cornean, scleral sau corneoscleral și se produc prin înțeparea accidentală a globului ocular cu un obiect ascuțit-cuțit, sticlă, ac. Plăgile penetrante ale corneei pot determina inclavarea și prolabarea irisului la nivel lezional, deformarea și deplasarea pupilei către plagă, hifemă, cataractă traumatică și tulburări ale vederii. Plăgile penetrante ale sclerei pot asocia hemoragie subconjunctivală, inclavarea corpului vitros la nivel lezional, deformarea camerei anterioare oculare, hemoftalm și tulburări de vedere.
Diagnosticul traumatismului ocular
Diagnosticul traumatismului ocular este stabilit de către medicul oftalmolog pe baza anamnezei pacientului și al examenului clinic al acestuia. În functie de particularitățile fiecărui caz și de profunzimea leziunilor oculare, medicul oftalmolog poate recomanda examinarea la biomiocroscop în cazul pacientilor cu traumatisme superficiale ale corneei, examen radiologic al orbitelor, ultrasonografie oculară sau tomografie computerizată de craniu pentru evaluare amănunțită și orientarea planului de tratament în prezența leziunilor extinse.
Investigațiile imagistice utilizate pentru localizarea corpilor străini intraoculari sau extraoculari sunt reprezentate de tomografia computerizată, radiografia Comberg-Baltin și ecografia oculară.
Tratament traumatisme oculare
Managementul terapeutic al traumatismelor oculare variază în conformitate cu tipul și extinderea leziunilor și poate cuprinde:
- Reconstrucția chirurgicală și asigurarea unui drenaj eficient al canalelor lacrimale lezate, urmate de sutura plăgii în cazul rupturilor situate în regiunea medială a ochiului;
- Reconstrucția planșeului orbital cu material sintetic sau grefon osos autolog (obținut de la pacient) și îndepărtarea țesuturilor devitalizate în cazul fracturilor de orbită; în funcție de localizarea și extinderea fracturilor de la nivelul pereților osoși ai orbitei, tratamentul intervențional poate fi efectuat de o echipă multidisciplinară alcătuită din medic otorinolaringolog, chirurg maxilo-facial sau neurochirurg;
- Îndepărtarea cu ajutorul unui tampon steril sau prin irigare cu ser fiziologic steril al corpilor străini de la nivelul sacului conjunctival;
- Medicație antibiotică sub formă de picături sau unguente, lentilă de contact curativă sau pansament ocular, midriatice (în cazul keratouveitei) pentru pacienții cu eroziuni corneene;
- Extragerea corpului străin de la suprafața corneei după administrarea de anestezie locală prin instilare cu anestezice topice; tratament antibiotic sub formă de picături oftalmice sau unguente, midriatice, lentilă de contact sau pansament steril monocular care favorizează procesele de reepitelizare ale corneei lezate;
- Topice sau medicație orală antibiotică, antiinflamatoare nesteroidiene, profilaxia tetanosului, tratament chirurgical pentru îndepărtarea corpului străin (dacă acesta este prezent) și a țesuturilor neviabile cu restituirea integrității anatomice structurale ale globului ocular în cazul plăgilor penetrante; la nevoie medicul oftalmolog poate prescrie midriatice, oftalmohipotensive, diuretice și hemostatice.