Saptamana mondiala a Glaucomului  -  8-14 Martie 2015

Saptamana mondiala a Glaucomului – 8-14 Martie 2015

Va provocam la o noua lectura in cadrul Mic dejunului impotriva glaucomului – B.I.G. Breakfast cu Mrini Eye Hospital, campanie desfasurata pe durata Saptamanii Mondiale a Glaucomului – 8-14 Martie.
Astazi v-am pregatiti noi informatii despre Glaucom, „hotul tacut al vederii”.

Pofta buna si lectura utila!

Exista mai multe tipuri de glaucom?

B.I.G. Breakfast – Beat Invisible Glaucoma Breakfast – Micul Dejun pentru lupta impotriva Glaucomului

B.I.G. Breakfast – Beat Invisible Glaucoma Breakfast – Micul Dejun pentru lupta impotriva Glaucomului

Cea mai des intalnita forma a bolii este GLAUCOMUL CRONIC, denumit Glaucom de unghi deschis. Acest timp de glaucom este cauzat de un defect al sistemului de drenaj al umorii apoase, o substanta responsabila, printre altele, cu mentinerea in parametrii normali a presiunii intraoculare. Din nefericire, glaucomul cronic se manifesta «pe furis», fara dureri si mondificari ale aspectului ochilor, iar pierderea vederii este sesizata de cele mai multe ori prea tarziu. Mai mult de jumatate din persoanele care sufera de glaucom cronic nu stiu ca au aceasta boala.

O alta forma de glaucom, mai rar intalnita, este GLAUCOMUL ACUT sau DE UNGHI INCHIS. Apare atunci cand spatiul dintre cornee si iris este prea ingust, iar canalul de drenaj al umoarei apoase se blocheaza, nemaiputand evacua corect lichidul din interiorul ochiului. Glaucomul acut debuteaza brusc, cu dureri violente de cap, insotite sau nu de senzatie de voma, inrosirea ochilor si vedere incetosata.

GLAUCOMUL CONGENITAL este o forma foarte rara a bolii si apare la nou-nascuti inca din viata intrauterina. Se manifesta prin sensibilitate la lumina, lacrimare excesiva, cresterea in volum a globului ocular si iris marit (zona colorata a ochiului).

GLAUCOMUL SECUNDAR reprezinta o complicatie a unei alte boli de ochi (iridociclite, tumori, uveite, hemoragii, traumatisme, interventii chirurgicale) sau a unor afectiuni generale (diabet, anemie sau consum necontrolat de medicamente).

Cine poate face glaucom?

Glaucomul nu „prefera” un anumit tip de persoane! Aceasta afectiune poate aparea chiar si in cazul celor care nu au avut niciodata probleme cu vederea. Cu toate acestea, exista cateva persoane mai expuse riscului de a face glaucom. Vorbim aici despre:

– persoanele care au glaucom in familie (mama, tata, sora, frate)
– persoanele trecute de 40 de ani
– diabeticii
– pacientii cu miopie severa (tulburare a vederii la distanta) sau hipermetropie severa (tulburare a vederii de aproape).

article-0-066371B8000005DC-460_634x544MIT: Eu nu voi face glaucom pentru ca am ochii sanatosi, vad perfect si sunt inca tanar!

Glaucomul poate fi descoperit in cadrul unei consultatii oftalmologice de rutina; de aceea, este foarte important sa mergeti regulat la oftalmolog. Cu cat glaucomul este descoperit mai devreme, cu atat cresc sansele de a va salva vederea.

„Am glaucom! Cum imi pastrez vederea?”

Provocarea majora in cazul glaucomului este faptul ca boala nu poate fi tratata! In prezent, exista medicamente si interventii chirurgicale care tin sub control boala, insa vederea care se pierde ca urmare a distrugerii nervului optic nu mai poate fi recastigata.

ADEVAR: Medicul oftalmolog va poate salva vederea daca glaucomul este depistat la timp!

Vizitele regulate la oftalmolog iti salveaza vederea!

Vizitele regulate la oftalmolog iti salveaza vederea!

Glaucomul este un diagnostic inspaimantator pentru unii, in timp ce altii nu constientizeaza gravitatea bolii. Pacientii cu glaucom vor duce o lupta continua impotriva orbirii pe toata durata vietii, de aceea e important ca fiecare persoana cu glaucom sa fie constienta de faptul ca boala poate duce la orbire.

Picaturile de ochi trebuie sa faca parte din rutina zilnica!

Picaturile de ochi trebuie sa faca parte din rutina zilnica!

Glaucomul nu se vindeca! Depistarea sa in faze incipiente va poate salva vederea. Glaucomul poate fi tinut sub control cu ajutorul picaturilor pe care medicul le prescrie cu scopul de a scadea tensiunea intraoculara. Prin scaderea tensiunii intraoculare, este stopata pierderea vederii. Pacientul nu trebuie sa intrerupa nici macar o zi tratamentul fara recomandarea medicului. In cazul in care medicamentele nu isi mai fac efectul, se intervine chirurgical pentru scaderea tensiunii intraoculare. Glaucomul este monitorizat prin controale regulate.

In prezent, in cadrul clinicii Mrini Eye Hospital se realizeaza doua tipuri de interventii chirurgicale pentru glaucom.

Trabeculectomia se efectueaza sub anestezie locala, cu picaturi. Pacientul este constient pe toata durata operatiei, insa nu va putea vedea sau simti. Trabeculectomia consta in efectuarea unui “orificiu” in zona trabeculului ocular, care sa permita scurgerea umoarei apoase in exces. In acest mod se creaza o noua cale de drenaj, iar presiunea intraoculara scade odata cu eliminarea lichidului excesiv. Dupa operatie de glaucoma pacientul va petrece un timp scurt in salonul postoperator, apoi va putea pleca acasa insotit.

Operatia de glaucom cu shunt reprezinta o alta metoda chirurgicala de control a glaucomului. Aceasta are rolul de a “scurtcircuita” sau “ocoli” sistemul de drenaj al ochiului afectat de glaucom. Aceasta este o tehnica chirugicala inovatoarea care permite medicului oftalmolog sa readuca presiunea intraoculara in limite normale.
Atentie! Ambele operatii sunt scaderii presiunii intraoculare in cazul Glaucomului cronic!

In cadrul Clinicii de Oftalmologie Mrini Eye Constanta persoanele care sufera de glaucom primesc atentia necesara in cadrul unui departament specializat. Clinica de oftalmologie dispune de cea mai noua aparatura pentru depistarea precoce a glaucomului si de un bloc operator modern.

Ai pierdut articolul de ieri cu informatii despre ce este Glaucomul si ce il provoaca? Il gasesti aici.