Știai că ochii tăi produc între 15 și 30 de litri de lacrimi pe an?

Sau că lacrimile sunt de mai multe tipuri?


Lacrimile mențin sănătatea ochilor și sunt esențiale pentru o vedere clară. Ele te pot ajuta, de asemenea, să îți comunici emoțiile.

Corpul tău produce trei tipuri de lacrimi.

  • Lacrimile bazale sunt produse permanent de ochii tăi pentru a-ți lubrifia, hrăni și proteja corneea. Lacrimile bazale acționează ca un scut constant al ochiului, protejându-l de corpurile străine din atmosferă.
  • Lacrimile reflexe se formează atunci când ochii tăi trebuie să “spele” agenții nocivi, cum ar fi fumul, corpurile străine sau vaporii de ceapă, care ar putea irita ochiul. Sunt produse în cantități mai mari decât lacrimile bazale și pot conține mai mulți anticorpi pentru a lupta împotriva bacteriilor.
  • Lacrimile emoționale sunt produse ca răspuns la bucurie, tristețe, frică și alte stări emoționale. Unii oameni de știință au declarat că aceste lacrimi conțin hormoni și proteine suplimentare care nu sunt prezente în lacrimile bazale sau reflexe.

Producția de lacrimi bazale scade odată cu vârsta și acest lucru poate duce la apariția afecțiunii “ochi uscat”. Aceeași problemă o întâmpină și persoanele care suferă modificări hormonale, în special femeile însarcinate sau aflate la menopauză. Lentilele de contact și anumite medicamente pot provoca, de asemenea, ochi uscat. Dacă ai fost diagnosticat cu ochi uscat, ești predispus la blefarită, afecțiune ce irită sau umflă pleoapele.
Odata cu înaintarea în vârstă este recomandat să efectuezi periodic controale oftalmologice pentru a depista din timp afecțiunile legate de vârstă. Mai mult, la Dr. Mrini Eye Hospital te putem ajuta să previi deteriorarea filmului lacrimal, cu ajutorul aparatului ultraperformant LACRYSTIM.