Retinopatie Diabetica

Printre complicaţiile diabetului se află cele oftalmologice (anomalii ale corneei, glaucom, cataractă, neuropatii). Dintre acestea, cea mai întâlnită şi cea mai frecventă cauză de orbire este retinopatia diabetică. Vasele de sange care hranesc retina se deterioreaza, se rup si dau nastere exudatelor si hemoragiilor retiniene. Prin deteriorare vaselor de sange, retina nu mai primeste suficiente substante nutritive si oxigen, ceea ce duce la agravarea situatiei.

Retinopatia diabetica evolueaza treptat, iar fara un tratament corect boala duce la orbire. Aceasta afectiune nu poate fi tratata, dar ii poate fi stagnata sau incetinita evolutia.

Simptomele retinopatiei diabetice:


• vedere incetosata sau distorsionata, sau dificultati de citire;
• puncte luminoase sau intunecate in campul vizual;
• pierderea vederii partiala sau totala, sau senzatia de “vedere printr-o perdea”;
• durere la nivelul ochiului;

In functie de evolutia sa, retinopatia diabetica poate fi clasificata in:

Retinopatia de fond este stadiul timpuriu al bolii. Apar mici hemoragii si exudate la nivelul retinei, in general fara afectarea vederii.

Retinopatia neproliferativa reprezinta un stadiu mai avansat al bolii, in care hemoragiile si exudatele devin mai numeroase, mai ales in zona centrala a retinei (macula), acolo unde apare edemul macular (umflarea maculei).Din aceasta cazua, acuitatea vizuala scade.

Retinopatia proliferativa reprezinta etapa cea mai avansata a bolii. In acest stadiu apar vase de sange noi, anormale, care se rup si provoaca hemoragii intraoculare (hemoftalmus). Principala complicatie care poate aparea in acest stadiu este dezlipirea de retina.

Mrini Eye Hospital dispune de un departament modern pentru pacientii cu diabet, unde sunt disponibile toate investigatiile necesare depistarii bolilor retiniene instalate ca urmare a diabetului.

Tratamentul Retinopatiei Diabetice

Fotocoagularea cu laser  reprezinta tratamentul chirurgical care se recomanda in cazul pacientilor cu retinopatie diabetica si este disponibil in Clinica de Oftalmologie Mrini Eye Constanta. In fotocoagulare sunt utilizate scurte impulsuri laser pentru a cicatriza vasele de sange responsabile pentru hemoragia intraoculara. Fotocoagularea cu laser este efectuata in regim ambulator de catre un medic specialist oftalmolog. Dupa interventie pacientul nu ramane internat.

Raspundem tuturor solicitarilor

Esti la un click distanta sa vezi lumea cu alti ochi