Strabismul nu este doar o afectiune a copilariei, cum gresit se crede. Adultii sunt afectati in egala masura, doar ca iau mai greu decizia de a recurge la operatie de strabism, din diferite motive, mai mult sau mai putin medicale. Ceea ce este esential ca pacientii sa inteleaga este faptul ca acest tip de corectare chirurgicala aduce atat beneficii medicale, cat si psihosociale. Afla din acest material cum te ajuta operatia de strabism si care este procesul.
Strabismul este o afectiune a ochilor in care acestia nu se aliniaza corect unul cu celalalt atunci cand se uita intr-o directie. Aceasta inseamnă ca, in timp ce un ochi se poate indrepta spre obiectul vizat, celalalt ochi poate devia in sus, in jos, spre interior sau spre exterior. Acest lucru poate afecta vederea si percepția adancimii, ducand, printre altele si la vedere incetosata sau vedere dubla.
Cauzele pot varia si includ probleme cu functionarea muschilor oculari, nervii care transmit semnale catre muschii oculari sau centrul de control al miscarilor oculare din creier.
Strabismul: efecte și probleme
Alinierea incorecta a ochilor duce la o serie de probleme, unele dintre ele medicale, altele pur sociale sau psihologice. Cert este ca aceasta afectiune nu numai ca duce la un disconfort fizic major al pacientului, dar si la credinta acestuia ca are un handicap.
Strabismul vine la pachet cu o serie de probleme medicale, precum oboseala oculară (astenopia), vederea dublă (diplopia), posibile modificări ale vederii monoculare si binoculare.
De asemenea, persoanele cu aceasta boala pot dezvolta probleme psihologice și sociale, care in cele mai multe din cazuri sunt mai mari decat cele medicale. De asemenea, au o capacitate limitata in munca, in conducerea vehiculelor sau in practicarea unui sport.
Strabismul afecteaza si adultii?
Chiar daca in cele mai multe din cazuri strabismul apare in copilarie, sunt multi adulti care sufera de aceasta boala. Aproximativ 4% dintre pacientii cu varsta mai mare de 15 ani au strabism. Pacienții adulti iau cu greu decizia de a recurge la operatie de strabism deoarece considera ca sunt fie prea batrani, fie cred ca operatia le va agrava starea, mai ales daca au această afectiune inca din copilarie.
Tratamentul strabismului include, printre altele, purtarea de ochelari, exercitii pentru ochi, folosirea de picaturi pentru ochi sau purtarea unui pansament peste ochiul mai puternic pentru a forta ochiul slab sa lucreze mai mult. In unele cazuri, poate fi necesara interventia chirurgicala. Prima etapa a tratamentului chirurgical este consultul de specialitate. Un medic oftalmolog este cel care poate recomanda cea mai eficienta solutie de tratament, in functie de particularitatile fiecarui caz.
Operatie de strabism: avantaje
Chirurgia strabismului vine cu o serie de beneficii atat medicale, cat si psihosociale.
“Investigative Ophthalmology & Visual Science” a prezentat beneficiile psihosociale ale interventiei chirurgicale pentru strabism printr-un studiu efectuat pe 58 de participant, toti pacienti ce au fost supusi unei interventii chirurgicale pentru tratarea bolii.
Din cei 58 de participanti, 51 (87,9%) au indicat un scor postoperator satisfacator pozitiv. Preoperator, 36 (62,1%) pacienti si-au exprimat ingrijorarea cu privire la nealinierea ochilor. Postoperator, nealinierea ochilor a ramas o preocupare pentru 3 (5,1%) pacienti.
Exista o serie de avantaje ce vin odata cu operatia de strabism, ce se realizeaza sub anestezie generala. Acestea sunt o parte din ele:
Calitatea vederii
Dupa operatia de strabism, pacientul percepe clar, in totalitate, cu acuratete ridicata, detaliile mediului inconjurator. Poate distinge cu usurinta diferite forme si culori.
Perceptia adancimii
Tratamentul prin interventie chirurgicala ajuta pacientul sa estimeze corect distanta dintre obiecte si ii permite sa practice diferite sporturi sau sau conduca.
Vederea periferica
Vederea periferica este un alt aspect care se imbunatateste in urma operatiei de strabism. Aceasta este esentiala pentru a detecta pericolele care apar din lateral si implicit pentru orientarea eficienta in spațiu.
Citit
Pacientul poate sa citeasca foarte clar si sa urmareasca liniile de text, acesta fiind un mare avantaj obtinut dupa interventia chirurgicala.
Inclinarea capului
Inclinarea capului este adesea un semn al unei probleme de vedere, unde persoana incearca sa compenseze unghiurile anormale de vedere sau strabismul. Corectarea problemelor de vedere poate reduce nevoia de a inclina capul pentru a vedea mai bine.
Vedere clara
Prin corectarea problemelor generate de strabism, pacientul capata o vedere mai clara, lucru care nu se intampla inainte de operatie.
Alinierea ochilor
Alinierea corectă a ochilor este esentiala pentru vederea binoculara, permitand ambilor ochi sa se concentreze simultan pe acelasi punct. Problemele de aliniere, cum ar fi strabismul, pot afecta vederea si percepția adancimii.
Imbunatatirea semnificativa a starii psihologice
Vederea bună poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii mentale si starii psihologice. Capacitatea de a vedea clar reduce stresul si anxietatea, alaturi de imbunatatirea calitatii vietii.
În cazul in care ai strabism si ești din Constanța, programeaza-te la Mrini Eye Hospital pentru o consultatie de specialitate. In urma consultatiei, echipa noastra de medici cu experienta iti va prezenta toate avantajele pe care le poti avea dupa o operatie de strabism. Contacteaza-ne la numarul (0374) 888 777.
Operatia de strabism implica o perioada de vindecare, ce poate varia de la o saptamana la cateva saptamani. Recuperarea completa si stabilizarea rezultatelor operației pot dura de la 6 luni pana la 1 an.