Operația de cataractă poate crește speranța de viață a pacientului!

Un studiu complex efectuat în Australia evidențiază o legătura între operația de cataractă și creșterea speranței de viață a pacienților care suferă de această boală. Potrivit rezultatelor, intervenția chirurgicală pentru tratarea cataractei nu doar că redă vederea clară, dar are potențialul de a prelungi și viața, implicit calitatea acesteia. Această descoperire oferă o perspectivă nouă asupra avantajelor operației de cataractă.

Studiul a urmărit evoluția a două categorii de pacienți, cu vârsta de peste 49 de ani: pe de o parte, cei care au optat pentru rezolvarea chirurgicală a cataractei și, pe de altă parte, persoane de vârstă similară care, având același diagnostic, nu au urmat tratamentul chirurgical.

Rezultatele sunt elocvente: pacienții care au suferit intervenția chirurgicală au prezentat un risc de mortalitate cu 40% mai mic comparativ cu cei care nu au fost operați. În încercarea de a înțelege această conexiune, studiul a evaluat mai mulți factori care pot influența speranța de viață, printre care starea de bine fizică, îmbunătățirea stării emoționale, creșterea optimismului și recuperarea independenței în efectuarea activităților zilnice.

Se pare că îmbunătățirea vederii prin operația de cataractă contribuie la îmbunătățirea calității vieții, ceea ce poate influența inclusiv longevitatea.

De ce este importantă această descoperire?

Aceste descoperiri accentuează importanța accesului la îngrijirea medicală de calitate, chiar și atunci când vine vorba despre afecțiuni ale ochilor și la tratamentele chirurgicale pentru cataractă, mai ales în rândul populației în vârstă.

Vederea clară nu doar că ne îmbunătățește capacitatea de a ne bucura de viață, dar, după cum arată acest studiu, poate juca un rol important în menținerea sănătății și prelungirea vieții.

Care poate fi legătura între operația de cataractă și creșterea longevității?

Operația de cataractă poate avea un impact semnificativ asupra creșterii longevității, printr-o serie de mecanisme indirecte care îmbunătățesc calitatea generală a vieții și reduc riscurile de sănătate asociate cu deficiențele de vedere.

În primul rând, corectarea vederii neclare prin operația de cataractă restabilește capacitatea pacientului de a participa la activități zilnice și sociale, ceea ce poate reduce semnificativ riscul de izolare socială și depresie, factori cunoscuți ca având un impact negativ asupra longevității.

În plus, o vedere îmbunătățită a ochiului permite pacienților să fie mai activi fizic, participând la exerciții sau activități recreaționale, ceea ce contribuie la menținerea unei greutăți corporale sănătoase, la îmbunătățirea mobilității și la reducerea riscului de boli cronice precum diabetul, bolile de inimă și hipertensiunea, toate având un rol important în prelungirea duratei de viață.

Operația de cataractă reduce, de asemenea, riscul de accidente și căzături, frecvente în rândul persoanelor cu vedere slabă, prevenind astfel leziunile grave care pot scurta durata de viață. În plus, capacitatea de a citi etichetele medicamentelor și de a urma corect regimuri de tratament fără erori crește, ceea ce asigură o gestionare mai eficientă a condițiilor de sănătate existente.

Stare emoțională îmbunătățită

O vedere neclară produce disconfort, dureri de cap și stres suplimentar pacientului care are cataractă. Acest lucru duce la creșterea nivelului de cortizol, denumit și hormon al stresului. Atunci când vederea devine clară, factorii stresori sunt reduși la minim, iar acest lucru aduce o îmbunătățire la nivelul stării emoționale a pacientului.

Scăderea expunerii la stres contribuie la o mai bună reglare a tensiunii arteriale și la reducerea riscului de probleme de sănătate asociate cu stresul prelungit. În plus, claritatea vederii permite pacientului să se bucure din nou de activitățile zilnice și de hobby-uri, oferindu-i o mai mare independență și un sentiment de control asupra propriei vieți.
Aceste schimbări pozitive pot avea un impact semnificativ asupra încrederii în sine și a bunăstării generale, demonstrând cât de strâns sunt legate sănătatea fizică și cea emoțională.

Pacienții operați de cataractă, mult mai optimiști

Legătura dintre a vedea clar și dopamina este una complexă, având implicații atât pentru sănătatea oculară, cât și pentru starea de bine generală. Dopamina, cunoscută adesea drept "hormonul fericirii," este un neurotransmitător care joacă un rol crucial în multe funcții ale corpului, inclusiv în reglarea stării de spirit, a motivației și a recompensei, precum și în controlul mișcărilor și a proceselor cognitive.
În mod normal, dopamina este implicată în modul în care ochii noștri se adaptează la diferite condiții de lumină. Unul dintre rolurile cheie ale dopaminei în sănătatea oculară este reglarea adaptării ochiului la lumină și întuneric, precum și contribuția sa la dezvoltarea normală a vederii, în special în copilărie. Un nivel adecvat de dopamina este asociat cu o adaptare mai bună la variațiile de lumină și poate influența pozitiv claritatea vederii.
O vedere clară poate contribui la eliberarea dopaminei și îmbunătățirea stării de bine.
Tocmai de aceea este foarte important să ne adresăm medicului oftalmolog la primele simptome de cataractă și să discutăm despre opțiunile de tratament. Alegerea de a ne îmbunătăți vederea prin operație nu este doar o decizie pentru sănătatea ochilor, ci poate fi, de asemenea, o alegere care influențează întreaga viață.

Recuperarea independenței în activitățile zilnice

Recuperarea independenței în activitățile zilnice reprezintă un proces esențial pentru îmbunătățirea calității vieții și a stimei de sine. Acesta se produce în urma unei intervenții chirurgicale de cataractă, când pacientul își recuperează vederea. Procesul implică reînvățarea sau adaptarea metodelor de a efectua sarcini cotidiene, cum ar fi îmbrăcatul, gătitul sau deplasarea, cu scopul de a atinge un grad de autonomie care să permită individului să trăiască cât mai independent posibil.

Programele de reabilitare, ajutorul din partea terapeuților ocupaționali și folosirea instrumentelor adaptative joacă un rol crucial în acest demers, oferind persoanelor în cauză sprijinul și resursele necesare pentru a depăși obstacolele și a redobândi încrederea în propria capacitate de a gestiona activitățile zilnice.
Astfel, recuperarea independenței devine nu doar o cale spre autonomie, ci și o sursă de împăcare cu sine și reintegrare socială.

În cazul în care vederea a fost afectată, fie la unul, fie la ambii ochi, consultați medicul de specialitate. Acesta poate recomanda o serie de investigații suplimentare, pentru a identifica cea mai eficientă soluție de tratament.
Cataracta rămâne una dintre cele mai frecvente cauze pentru pierderea vederii. Operația de cataractă oferă o vedere clară, eliminând necesitatea ochelarilor sau lentilelor de contact. În plus, îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pentru pacienții în vârstă.
Alege să trăiești sănătos și să îți protejezi vederea, indiferent de vârstă.
La Dr. Mrini Eye Hospital din Constanța, pacienții care suferă de cataractă au acces la o gamă largă de soluții de tratament de ultimă generație, care includ opțiuni chirurgicale inovatoare.
Clinica este echipată cu tehnologie de vârf și personal calificat, gata să ofere asistență medicală specializată pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oculare. Intervențiile chirurgicale pentru cataractă se realizează folosind metode minim invazive, care asigură o recuperare rapidă și îmbunătățiri semnificative ale vederii, permițând pacienților să se bucure din nou de claritatea imaginii fără a depinde de ochelari sau lentile de contact.

Programează-te pentru o consultație de specialitate la Dr. Mrini Eye Hospital, unde vei beneficia de o evaluare amănunțită a stării de sănătate oculară și vei primi recomandări personalizate de tratament.

Această abordare individualizată asigură cele mai bune rezultate posibile, adaptând tratamentul la nevoile specifice ale fiecărui pacient.
Află mai multe despre opțiunile avansate de tratament pentru cataractă disponibile la Dr. Mrini Eye Hospital din Constanța și alege să faci un pas important spre recuperarea vederii și îmbunătățirea calității vieții.