Ocluzii venoase retiniene: cauze, manifestări și tratament

Ce sunt ocluziile venoase retiniene

Cunoscută și sub denumirea de tromboză venoasă, ocluzia venoasă retiniană reprezintă oprirea circulației sângelui printr-o venă principală sau o ramură a acesteia cu apariția ischemiei și creșterea semnificativă a riscului de pierdere al vederii.

În funcție de localizarea trombului, obstrucția poate afecta vena centrală a retinei (OVCR) sau o ramificație a acesteia (ORVR). Aceasta poate fi totală (fluxul sangvin este sistat în totalitate) sau parțială.

Retina constituie o structură oculară alcatuită dintr-un strat de fotoreceptori (celule cu bastonaș și con) și celule gliale care asigură transmiterea impulsurilor electrice și chimice de-a lungul căilor neuronale de la suprafața oculară către sistemul nervos central, asigurând astfel formarea imaginii.

Retina este străbătută de numeroase vase de sânge care asigură aportul de oxigen și substanțe nutritive necesare unei bune funcționări a acesteia. Vascularizația retinei este alcatuită dintr-o arteră și o venă proprie, fiecare dintre acestea divizându-se în câte 4 ramuri care se distribuie în 4 cadrane distincte.

Tipuri de ocluzii venoase retiniene

Ocluzia de ram venos retinian ORVR

Apare în majoritatea cazurilor la locul încrucișării arterei venoase, unde artera și vena prezintă adventice comună. Situarea arterei retiniene anterior de venă favorizează în anumite condiții patologice compresia acesteia din urmă cu perturbarea fluxului sangvin, lezarea pereților vasculari, formarea de trombi și apariția ocluziei.

Ocluzia de venă centrală a retinei OVCR

Poate fi generată de comprimarea arterei centrale în interiorul învelișului fibros comun, în contextul patologiilor degenerative sau inflamatorii venoase și a variației valorilor tensionale.

Cauzele ocluziei venoase retiniene

Ocluzia venoasă retiniană sau ocluzia venei retiniene constituie obstrucția (blocarea) sistemului venos al retinei, cauzată de formarea unui tromb (cheag de sânge).

Principalii factori de risc sistemici pentru ocluzia venoasă retiniană sunt reprezentați de vârsta mai mare de 65 de ani, fumatul, obezitatea, hipertensiunea, diabetul zaharat și hipercolesterolemia. Glaucomul constituie un factor de risc individual, cel primitiv cu unghi închis favorizând creșterea presiunii intraoculare și staza venoasă care contribuie la apariția trombozei venoase retiniene.

Simptome ale ocluziei venoase retiniene

Manifestările care intră în alcătuirea tabloului clinic al pacienților cu ocluzie de venă retiniană sunt unilaterale (prezente doar la nivelul ochiului afectat) și includ:

  • Vedere încețoșată;
  • Pierderea progresivă sau rapidă a acuității vizuale în timp de câteva minute sau ore în funcție de calibrul vasului afectat și edemul asociat trombozei;
  • Miodezopsii (scotoame-pacientul percepe pete negre la nivelul câmpului vizual);
  • Afectarea vederii de tip central cu pierderea capacității de distingere a detaliilor, apariția imaginilor distorsionate și dificultăți de percepție spațială în cazul în care este afectată macula.
  • Este important de menționat faptul că ocluzia venoasă centrală nu asociază disconfort algic pacientului, această caracteristică fiind unul dintre motivele pentru care pacienții pot amâna prezentarea la medicul oftalmolog în vederea efectuării unui examen de specialitate. În anumite situații, ocluziile de ram retinian de mici dimensiuni generează tulburări moderate de vedere care sunt diagnosticate accidental cu ocazia unui examen oftalmologic de rutină, efectuat după administrarea de picături cicloplegice (picături cu atropină pentru dilatarea pupilei, administrate pentru a examina fundul de ochi).
  • În funcție de tipul obstrucției vasculare (parțială sau totală) și severitatea acesteia, afecțiunea poate genera apariția manifestărilor cu caracter intermitent (apar și dispar) sau pot determina pierderea bruscă a vederii datorată în principal edemului macular. Edemul macular se datorează acumulării sângelui la nivel local în timpul ocluziei vasculare și se manifestă prin diminuarea capacității de observare a imaginilor clare și detaliate (pacientul nu mai poate citi).
  • Neovascularizația retinei constituie un proces patologic care implică formarea de vase noi de sânge ca răspuns la hipoxia retiniană, în încercarea organismului de a compensa deficitul de oxigen și nutrienți la nivel ocular. În cazuri severe, formarea de vase noi de sânge poate cauza dezlipirea de retină, o complicație gravă cu status de urgență oftalmologică. O altă complicație a ocluziilor venoase retiniene este reprezentată de glaucomul neovascular care se manifestă în contextul acumulării de fluide și generează creșterea presiunii intraoculare cu apariția deficitului vizual sever.

Diagnostic de ocluzie venoasă retiniană

Principalele investigații oftalmologice cu ajutorul cărora se poate stabili diagnosticul ocluziilor venoase retiniene sunt reprezentate de:

  • Testul de acuitate vizuală;
  • Efectuarea examenului oftalmologic cu ajutorul biomicroscopului (lampă cu fantă) după administrarea de picături cicloplegice;  
  • Angiofluorografie: investigația presupune injectarea unui trasor (substanță de contrast) care permite evaluarea circulației sanguine arteriale și venoase a retinei și a severității obstructiei, orientând medicul oftalmolog în alegerea planului terapeutic;  
  • Tomografia în coerență optică reprezintă o investigație noninvazivă care permite evaluarea maculei și gradul de afectare al acesteia în cazul unei obstrucții venoase retiniene;  
  • Tonometria oculară: examinare care permite evaluarea presiunii intraoculare și orientarea planului terapeutic în vederea prevenirii apariției de complicații reprezentate în principal de glaucomul neovascular (neovascularizația care apare după obstrucția venoasă retiniană poate genera glaucom cu pierderea vederii).  

Tratamentul ocluziilor venoase retiniene

Managementul terapeutic al acestei afecțiuni are ca principal scop prevenirea apariției de complicații datorate obstrucției vasculare reprezentate de edemul macular și neovascularizația retinei. Tratamentul ocluziei venoase retiniene este administrat în conformitate cu tipul de obstrucție (parțială sau totală), localizarea acesteia (ram venos sau vena centrală) și severitatea manifestărilor pacientului, fiind individualizat în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.

Edemul macular poate fi prevenit prin administrarea de injecții intraoculare cu substanțe anti-factor de creștere vasculară endotelială (anti-VEGF) care prezintă acțiune antiedematoasă și reduc creșterea în grosime a maculei.

Terapia LASER sau fotocoagularea retinei este aplicată în cazul pacienților care prezintă ocluzii venoase ale ramurilor periferice, pentru prevenirea apariției glaucomului și al hemoragiilor intravitene.

Vitrectomia reprezintă o intervenție chirurgicală practicată la pacienții care asociază hemoragie intravitreană (în interiorul ochiului) secundară ocluziei venoase retiniene, care constă în îndepărtarea vitroasei (gelul transparent care se află în centrul globului ocular între cristalin și retina).

Managementul medical al ocluziilor venoase retiniene are ca principal scop identificarea și diminuarea factorilor de risc sistemici care predispun la apariția acestei afecțiuni și implică: tratarea corespunzătoare a hipertensiunii arteriale, a patologiilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, dislipidemiei și trombofiliei.

Gestionarea eficientă din punct de vedere terapeutic al acestor patologii cu evoluție cronică previn atât ocluzia venoasă retiniană cât și evenimentele cardiace sau neurologice acute (infarct miocardic acut, accident vascular cerebral).