Ce este ochiul uscat
Ochiul uscat este o afecțiune frecventă ce apare atunci când lacrimile nu asigură lubrifierea corectă și umiditate pe suprafața ochiului. Persoanele afectate au un disconfort la nivelul ochilor precum mâncărime, senzație de nisip în ochi, oboseală oculară, vedere încețoșată sau fotosensibilitate. În cazurile mai grave, afectează vederea și poate cauza leziuni pe suprafața ochiului.
Originea acestui disconfort este la nivelul glandelor meibomiene situate în pleoapele superioare și inferioare. Aceste glande sebacee sunt cele care secretă lipidele care servesc la hidratarea și lubrifierea ochilor, împiedicând evaporarea peliculei lacrimale ce acoperă și protejează ochiul.
Dr. Mrini Eye Hospital dispune de tehnologie inovatoare și sigură pentru diagnosticarea corectă a ochiului uscat și pentru stabilirea unui tratament personalizat pentru fiecare pacient în parte.
Simptome ochi uscat
Printre cele mai des întâlnite simptome ale ochiului uscat se numără:
- Lacrimi abundente
- Senzație de arsură sau usturime în ochi
- Înroșirea ochilor
- Îngreunarea pleoapelor
- Prezența unei secreții vâscoase pe suprafața sau în jurul ochilor
- Sensibilitate la lumină (fotofobie)
- Senzație de nisip în ochi
- Vedere încețoșată
- Oboseală a ochilor care îngreunează activitățile zilnice, cum ar fi cititul sau șofatul
- Inflamație și iritație la nivelul ochilor
În cazul în care depistezi unul sau mai multe simptome, este necesar să mergi cât mai curând la medicul oftalmolog deoarece factorii de mediu le pot agrava.
Dr. Mrini Eye Hospital
LACRYSTIM, tratament pentru sindrom ochi uscat
LACRYSTIM este o soluție de tratament inovatoare, care utilizează lumina intens pulsată (IPL), pentru stimularea și buna funcționare a glandelor meibomiene și reducerea inflamației. Terapia Lacrystim este recomandată în cazul unei disfunții a glandelor meibomiene, a căror rol este de a introduce lipide în conținutul lacrimilor pentru a limita evaporarea peliculei lacrimale ce menține ochiul hidratat.
În urma terapiei Lacrystim, este îmbunătățită compoziția lacrimilor și totodată, calitatea vieții pacientului, prin ameliorarea roșeții și a senzației de praf în ochi. Pacientul resimte confort sporit la utilizarea ecranelor și are o nevoie diminuată de aplicare a lacrimilor artificiale.
Tratamentul IPL se aplică în mod personalizat în urma unei consultații efectuate de medicul oftalmolog specializat în cornee.
Tratamentul IPL se aplică în mod personalizat în urma unei consultații efectuate de medicul oftalmolog specializat în cornee.
Beneficii
- Îmbunătățește calitatea filmului lacrimal;
- Îmbunătățește glandele meibomiene, glande ce asigură lubrifierea ochiului;
- Reduce simptomele ochiului uscat;
- Ameliorează durerea neuropată;
- Reduce markerii inflamatorii din lacrimi.
În ce constă LACRYSTIM?
Tratamentul IPL se realizează în cabinetul oftalmologic și se aplică de regulă în trei ședințe la interval de aproximativ 15 zile între prima și a doua, urmând ca a treia ședință să fie programată la o lună după a doua ședință. Fiecare sesiune durează câteva minute. La nevoie se poate reinterveni.
Ca protecție a ochilor în timpul aplicării tratamentului, pacientul trebuie să poarte ochelari de protecție opaci iar specialistul care efectuează procedura trebuie să poarte ochelari de culoare închisă.
- Tratamentul este confortabil și nedureros, atât în timpul aplicării, cât și ulterior.
- În majoritatea cazurilor, ameliorarea este progresivă, rezultate optime realizându-se în a treia ședință.
- Recomandăm efectuarea unui control la o lună după tratament.
Teste de diagnostic
Aplicarea luminii pulsate necesită un studiu prealabil pentru ca medicul specialist oftalmolog să poată decide dacă tratamentul este potrivit pentru pacient. Din acest motiv, inițial este efectuat un test ce constă in obținerea unei topografii cu parametrii de calitate lacrimală, o meibografie (imagine a glandelor meibomiene) și o fotografie a segmentului anterior al marginii pleoapei. Această examinare completă se efectuează cu ajutorul aparatului IDRA de la SBM Sistemi, atât înainte de tratament, cât și la o lună după terminarea acestuia, pentru ca medicul specialist să poată stabili gradul de îmbunătățire obținut.
Indicații pe perioada tratamentului
- Evită expunerea la soare sau la razele UVA
- Nu aplica produse autobronzante cu 2 săptămâni înainte de tratament.
- Nu efectua exfolieri fizice, chimice sau enzimatice înainte sau în timpul perioadei de tratament.
- Informează medicul dacă urmezi un tratament medicamentos.
- Dacă porți lentile de contact, va trebui să le îndepărtezi înainte de a începe tratamentul.
- După intervenție poate apărea o ușoară roșeață, fapt pentru care este bine să folosești o cremă hidratantă și de protecției solară în ziua tratamentului și cel puțin 3 zile după aceasta.
- Evită procedurile medicale estetice pe zona feței în timpul perioadei de tratament.
- Poartă ochelari de soare timp de cel puțin 15 zile după ședință.
Alte afecțiuni ce pot fi tratate cu lumină intens pulsată (IPL)
În cazurile de blefarită posterioară, tratamentul cu lumină pulsată este indicat la nivelul inflamației existente pe marginea palpebrală, deoarece poate fi originea simptomelor de ochi uscat asociate cu această patologie. Pentru tratarea blefaritei ca patologie cronică, recomandăm controale frecvente la medicul oftalmolog pentru a monitoriza evoluția acesteia.
Tratamentul cu lumina pulsată este indicat și la pacienții cu afecțiuni ale pielii din jurul ochilor, orjelet, telangiectazie și rozacee oculară.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
Ce sunt glandele meibomiene?
Sunt mici glande situate la nivelul pleoapelor a căror funcție principală este producerea unui fluid lipidic care face parte din lacrima normală.
Care este funcția compoziției lipidice din lacrimi?
Prezența lipidelor în lacrimi, generată de glandele meibomiene, limitează evaporarea naturală a lacrimilor și menține astfel corneea constant umedă pentru a evita apariția sindromului de ochi uscat.
Cât durează efectele tratamentului?
Efectele pot avea o durată de aproximativ 6 luni, iar tratamentul poate fi repetat la nevoie. În unele cazuri, se poate observa și un efect mai îndelungat.
Va mai fi necesară utilizarea lacrimilor artificiale după tratament?
Folosirea lacrimilor artificiale după tratament este încă necesară, însă scade frecvența de utilizare a acestora. În unele cazuri, există pacienți care nu au mai avut nevoie de lacrimi artificiale.
Ce protocol de acțiune este urmat în timpul tratamentului (proces de realizare)?
Pacientul trebuie să închidă ambii ochi; se va dezinfecta zona și se vor pune ochelari de protecție (ochelari opaci). În continuare, lumina pulsată se aplică în zona nazală internă, în zona temporală după aplicarea unui gel conductor. La finalul ședinței se va aplica o ușoară presiune pe diferitele zone ale marginii pleoapelor pentru a îndepărta depozitele de ceară și a goli glandele meibomiene obstrucționate.
Când se pot relua activitățile uzuale?
Dupa tratament îți poți relua imediat activitățile zilnice, urmând câteva măsuri de precauție: nu aplica alte proceduri medicale estetice în zona feței pe durata ciclului de tratament, folosește cremă hidratantă și cremă cu SPF ridicat pe toată perioada tratamentului și pentru cel puțin 3 zile după acesta, folosește ochelari de soare cel puțin 15 zile după tratament și efectuează controalele indicate de către medicul oftalmolog.
Există efecte secundare?
Tratamentul cu lumină pulsată poate provoca reacții adverse precum eritem tranzitoriu (roșeață), mâncărime, edem (umflare) și hiperpigmentare tranzitorie. Aceste efecte pot fi evitate cu ajutorul cremelor hidratante și a protecției solare.
Se poate aplica machiajul după tratament?
Se recomandă evitarea produselor care se aplică pe gene și pe marginea pleoapelor, precum rimelul sau creionul de ochi, deoarece favorizează obstrucția glandelor meibomiene.