Nu porți ochelari de soare vara? Poți dezvolta fotokeratită!

Expunerea prelungită a ochilor la soare fără protecție crește riscul de a dezvolta afecțiuni oculare. Cea mai eficientă și la îndemână metodă pentru a-ți proteja ochii este să porți ochelari de soare. Fotosensibilitatea și fotokeratita sunt doar două dintre afecțiunile pe care le poți dezvolta în lipsa protecției.

Este foarte simplu să previi apariția bolilor de ochi strict legate de expunerea prelungită la soare: poartă ochelari de soare care blochează între 99% și 100% din radiațiile UVA și UVB. Soluția este la îndemână, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Ce se întâmplă atunci când îți expui ochii la soare?

Expunerea ochilor la razele soarelui poate avea o serie de efecte negative, unele dintre ele sunt imediate, iar altele se manifestă pe termen lung. Radiațiile ultraviolete (UV) emise de soare sunt principalul factor care produce probleme la nivelul ochilor.

Fotokeratita

Fotokeratita este o arsură a corneei cauzată de expunerea intensă la UV, similară unei arsuri solare pe piele. Principala cauză care duce la apariția fotokeratitei este expunerea la soare fără ochelari de protecție UV. Însă mai sunt și alte situații în care aceasta apare:

  • Reflectarea razelor UV de pe suprafețe cum ar fi apa, nisipul, zăpada sau alte suprafețe reflectorizante.
  • Utilizarea inadecvată a echipamentelor de protecție în timpul sudurii
  • Lămpi solare și paturi de bronzat fără protecție adecvată.

Simptomele fotokeratitei includ durere sau disconfort sever la nivelul ochilor, ochi roșii, senzație de nisip sau corp străin, lăcrimare excesivă , vedere încețoșată sau umflarea pleoapelor, precum și sensibilitate la lumină.

Fotoconjunctivita

Fotoconjunctivita este inflamația conjunctivei, stratul subțire care acoperă partea albă a ochiului. Aceasta este un efect pe termen scurt al expunerii prelungite la radiațiile UV fără protecție oculară. Simptomele fotoconjunctivitei sunt similare cu cele ale fotokeratitei, adică:

  • Roșeață și umflare a conjunctivei.
  • Senzație de arsură sau disconfort ocular.
  • Lăcrimare excesivă.
  • Mâncărime oculară.
  • Sensibilitate la lumină.
  • Secreții oculare.

Fotokeratita și fotoconjunctivita sunt afecțiuni oculare cauzate de expunerea la radiațiile UV, ambele putând fi prevenite prin utilizarea ochelarilor de soare. Pe termen lung, expunerea prelungită la soare fără ochelari de soare poate duce la complicații și afecțiuni mai grave.

Cataracta

Expunerea prelungită la radiațiile UV poate contribui la formarea cataractei, o afecțiune în care cristalinul ochiului devine opac, reducând claritatea vederii și ducând la orbire dacă nu este tratată.

Degenerescența maculară

De asemenea, razele ultraviolete pot accelera degenerescența maculară legată de vârstă, care afectează macula, partea centrală a retinei. Aceasta poate duce la pierderea vederii centrale.

Pterigion

Pterigionul reprezintă o afecțiune oftalmologică care constă în apariția unei excrescențe a conjunctivei (membrana mucoasă transparentă care acoperă globul ocular) cu extindere variabilă la nivelul corneei, localizată în general în colțul intern al ochiului (spre partea nazală).

 Expunerea prelungită la lumina puternică a soarelui poate duce și la oboseală oculară, precum și la o sensibilitate crescută la lumină, provocând dureri de cap și disconfort vizual.

Există metode simple de a preveni aceste boli de ochi. Poți să eviți expunerea prelungită la lumina soarelui și implicit să alegi o pereche de ochelari cu lentile polarizate, care să ofere și protecție UV.

Persoanele cu ambliopie au probleme cu stereoacuitatea vizuală, iar cele mai eficiente metode de diagnostic sunt reprezentate de testele specifice, cum ar fi testele care utilizează imagini stereoscopice sau cele care utilizează imagini polarizate (văzute cu ochelari speciali), pentru a măsura percepția profunzimii.

Examinarea fundului de ochi este o altă metodă prin care poate fi diagnosticată afecțiunea.

Evaluarea completă permite medicului de specialitate să excludă alte afecțiuni oculare cu simptome similare, fiind un diagnostic diferențial.

Alte teste care ar trebui luate în considerare includ testarea formală a câmpului vizual, tomografia în coerență optică, fotografierea fundului de ochi și electroretinograma.

Mituri despre ochelarii de soare

Deși soluția este simplă, există o mulțime de mituri despre ochelarii de soare și sănătatea ochilor. Acestea sunt o parte din ele:

Ochelarii de soare sunt doar pentru zilele însorite

FALS

Chiar și în zilele înnorate, este recomandat să porți ochelari de soare, mai ales dacă în momentul în care privești cerul sau orizontul mijești ochii. Explicația este simplă: uneori, norii ”absorb” radiațiile UV, care se dispersează orizontal, nu vertical. Aceasta înseamnă că radiațiile UV pot ajunge la ochii tăi din diferite unghiuri, chiar și atunci când soarele este ascuns de nori.

Lentilele polarizate oferă mai multă protecție

FALS

Lentilele polarizate nu blochează mai multe radiații, dar pot reduce strălucirea reflectată din suprafețele lucioase, oferind confort în activități precum condusul sau plimbarea cu barca.

Bebelușii și copiii nu trebuie să poarte ochelari de soare

FALS

Copiii sunt la fel de sensibili la razele nocive ale soarelui ca și adulții, tocmai de aceea există și varianta de ochelari de soare cu lentile polarizate pentru copii.

Mărimea lentilelor nu contează

FALS

Cu cât ochelarii de soare oferă mai multă acoperire, cu atât protecția este mai mare. Ochelarii supradimensionați sau de tip wraparound pot ajuta atât la blocarea razelor care pătrund din lateral cât și de vânt

Lentilele mai închise la culoare oferă mai multă protecție

FALS

Culoarea lentilelor nu este un indicator al protecției. Asigură-te că pe etichetă scrie 100% protecție UV.

Protecția UV este asigurată de un strat invizibil aplicat pe lentile, care absoarbe și blochează radiațiile nocive. Această protecție poate fi aplicată pe lentile de orice culoare, fie ele clare, gri, maro sau chiar de alte nuanțe.

Lentilele întunecate care nu oferă protecție UV pot fi chiar mai dăunătoare pentru că lentilele întunecate duc la dilatarea pupilelor, permițând astfel pătrunderea unei cantități mai mari de radiații UV în ochi, ceea ce crește riscul de leziuni oculare.

Lentilele colorate oferă mai multă protecție

Culoarea lentilelor poate influența modul în care percepem culorile și contrastul, dar nu are legătură cu capacitatea lor de a bloca radiațiile UV. De exemplu, lentilele gri reduc intensitatea luminii fără a distorsiona culorile, iar lentilele chihlimbar și verde îmbunătățesc contrastul, ceea ce poate fi util pentru anumite activități.

Selectează culoarea lentilelor în funcție de activitatea pe care o desfășori și de condițiile de iluminare.

Dacă ai nevoie de recomandări specifice, consultă un optometrist sau oftalmolog. Aceștia te pot ajuta să alegi ochelari de soare care să ofere atât protecție UV adecvată, cât și performanțe vizuale optime pentru activitățile pe care le desfășori.

În cazul în care există simptome specifice fotokeratitei sau fotoconjunctivitei sau pur și simplu ai nevoie de recomandări privind alegerea perechii potrivite de ochelari de soare, te așteptăm la o consultație la Dr. Mrini Eye Hospital.