Obstrucție de canal nazo-lacrimal

Obstrucție de canal nazo-lacrimal

Când un canal lacrimal este blocat, lacrimile nu se pot scurge în mod normal. Afecțiunea este cauzată de o obstrucție parțială sau completă a sistemului de secreție lacrimal.

Obstrucția canalului lacrimal este frecventă la nou-născuți. De obicei, starea se îmbunătățește fără niciun tratament în primul an de viață. La adulți, un canal lacrimal blocat poate fi provocat de o leziune, infecție sau, rar, de o tumoare.

În cazul în care punctul lacrimal (deschiderea canaliculului lacrimal la nivelul pleoapei) este îngustat (stenoză), se poate face o intervenție minoră în cabinet, cu anestezie locală, pentru a-l redeschide.

Tratament

În sindromul de ochi uscat sever cantitatea produsă de lacrimi este mai mică decât în mod obișnuit.  Ocluzia temporară sau reversibilă a punctelor lacrimale cu plug-uri are rolul de a păstra lacrimile naturale mai mult timp pe suprafața oculară și de a prelungi efectul lacrimilor artificiale administrate.

Tipuri de plug-uri de silicon

Plug-urile de silicon se pot monta la nivelul punctelor lacrimale inferioare și superioare.

  • SmartPlugs sunt alcătuite dintr-un material biocompatibil care la introducerea în punctul lacrimal, la temperatura corpului și în mediu salin, își micșorează dimensiunile până la 1 mm în diametru și 1.5 mm în grosime.
  • Plug-urile resorbabile din colagen sau polimeri biodegradabili realizează ocluzia temporară a punctelor lacrimale.
  • Plug-urile perforate de silicon pot fi utilizate la pacienții cu epiforă cauzată de stenoza parțială sau totală a punctelor lacrimale. Sunt preîncărcate pentru a ușura introducerea lor în punctul lacrimal. Acestea rămân pe poziție câteva săptamâni, timp în care este realizată remodelarea punctului lacrimal.

În majoritatea cazurilor, obstrucția canalului lacrimal este tratabil. Tratamentul este influențat de cauza obstrucției și de vârsta persoanei afectate.