Ce sunt miodezopsiile
Miodezopsiile, cunoscute și sub numele de „musculițe în ochi”, sunt mici pete, proiectate pe retină de particule mici care plutesc în vitros, gelul transparent din interiorul ochiului. Deși pot fi deranjante, miodezopsiile sunt, în general, inofensive și o parte normală a procesului de îmbătrânire. Atunci când apar musculițele în ochi este nevoie de un consult oftalmologic, deoarece pot indica o problemă mai gravă, cum ar fi dezlipirea de retină.
În structura ochiului există cavitatea vitroasă, care ocupă cea mai mare parte a globului ocular. Pereții interni ai acestei cavități constituie retina și conțin o gelatină pe care o numim umor vitros, atașată de retină prin mai multe puncte de ancorare.
Miodezopsiile apar deoarece umorul vitros se degradează în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. În consecință, unele zone se lichefiază, iar altele se condensează sub formă de bulgări sau filamente. Aceste zone condensate apar în câmpul vizual ca niște corpuri plutitoare sau umbre.
Simptome miozeopsii/musculițe în ochi
Dacă miodezopsiile sunt mici, translucide, izolate și prezintă întotdeauna aceeași formă și model, nu ar trebui să ne facem griji. Se recomandă o examinare oftalmologică.
În cazul miodezopsiilor, pacientul observă pete translucide mici, foarte fine, care se deplasează în câmpul vizual însoțind mișcarea oculară. Pacienții care au manifestat aceste simptome pe o perioadă mai lungă de timp, nu au raportat schimbări în forma sau modelul miodezopsiilor.
Dacă sunt numeroase și apar brusc, uneori descrise ca o pânză de păianjen care ocupă o mare parte a câmpului vizual și mai ales dacă sunt însoțite de flash-uri de lumină, trebuie consultat de urgență medicul oftalmolog pentru a elimina riscul de apariție a dezlipirii de retină.
Miodezopsiile sunt percepute mai pronunțat pe un fundal foarte deschis, precum un perete alb sau un ecran de computer.
Aceasta poate duce, în unele cazuri, la dificultăți de vedere.
Miodezopsii: factori de risc
Factorii de risc pentru apariția miodezopsiilor sau „muștelor zburătoare” includ:
- Vârsta: Miodezopsiile sunt mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă, deoarece corpul vitros se poate contracta și desprinde de retină.
- Miopie: Persoanele cu miopie severă sunt mai predispuse la miodezopsii, datorită structurii ochiului lor.
- Operații de ochi: Intervențiile chirurgicale la nivelul ochiului, cum ar fi operația de cataractă, pot crește riscul de miodezopsii.
- Traumatisme oculare: Loviturile sau leziunile la nivelul ochilor pot provoca desprinderea corpului vitros.
- Inflamații oculare: Uveita sau alte inflamații ale ochiului pot contribui la apariția miodezopsiilor.
- Boli de retină: Afecțiunile retinei, cum ar fi dezlipirea de retină, pot duce la apariția acestor pete.
- Miodezopsiile nu ar trebui să ne îngrijoreze, însă detașarea vitroasă trebuie verificată urgent.
Miodezopsiile nu ar trebui să ne îngrijoreze, însă detașarea vitroasă trebuie verificată urgent.
Ce este decolarea posterioară de vitros?
Decolarea posterioară de vitros este un fenomen obișnuit care apare atunci când corpul vitros, gelul care umple ochiul, se separă de retină, partea din spate a ochiului. Acest proces este frecvent asociat cu îmbătrânirea și poate provoca apariția miodezopsiilor sau „muștelor zburătoare”. Deși decolarea de vitros în sine nu este periculoasă și adesea nu necesită tratament, este important să se consulte un medic oftalmolog pentru a exclude complicații, cum ar fi rupturile sau dezlipirile de retină, care sunt mai serioase și necesită atenție medicală imediată.
În schimb, în detașarea vitroasă posterioară, apar brusc o multitudine de pete negre care plutesc în câmpul vizual. Pacienții descriu acest simptom ca o pânză de păianjen sau o plasă care se deplasează odată cu mișcarea ochilor. Uneori este însoțită și de o anumită scădere vizuală. În astfel de situații, recomandăm programarea de urgență la un consult oftalmologic.
Dezlipirea de vitros nu este o afecțiune gravă. Problema apare atunci când, la detașare, provoacă o dezlipire de retină.
Ce indică dezlipirea de retină?
Dezlipirea de retină poate fi anunțată prin prezența unor flash-uri de lumină, asemănătoare unui fulger, pe care le numim fotopsii. Acestea sunt stimulări luminoase care pot dura o secundă. Ele apar în general noaptea sau în medii cu lumină slabă.
Sunt remarcate de obicei pe o parte a câmpului vizual și au un model liniar sau semicircular. Și în acest caz recomandăm un consult oftalmologic urgent. În astfel de situații, este important să excludem probleme mai grave precum dezlipirea de retină.
Aceste lacrimi nu au proprietățile lubrifiante și nutritive necesare, ceea ce poate agrava senzația de disconfort și poate duce la lacrimare excesivă.
Tratament pentru miodezopsii
În majoritatea cazurilor, tratamentul miodezopsiilor nu este necesar, deoarece acestea sunt adesea inofensive.
Cu toate acestea, dacă miodezopsiile sunt cauzate de o decolare posterioară de vitros și sunt însoțite de simptome precum o creștere bruscă a numărului sau apariția unor flash-uri de lumină, este crucială consultarea unui medic oftalmolog. Aceasta este importantă pentru a exclude complicații serioase, cum ar fi o dezlipire de retină.
Nu recomandăm operarea miodezopsiilor/ musculițe în ochi sau a detașării vitroase decât în anumite cazuri în care vederea este afectată semnificativ. Când miodezopsiile sunt foarte deranjante, pot fi recomandate proceduri cum ar fi vitrelioza.
Dezlipirea de retină trebuie tratată cu laser în cadrul unei consultații oftalmologice de urgență. Dacă nu este tratată la timp, poate avea consecințe grave, până la pierderea vederii.
În acest timp, este adesea recomandat să curățați ochii copilului de câteva ori pe zi folosind bumbac steril umezit cu ser fiziologic, pentru a menține igiena și confortul în timpul perioadei de evoluție a lacrimării ochilor.
Vitreoliza, tratament laser pentru miodezopsii
Vitreoliza laser este o procedură realizată în regim ambulator, nedureroasă, care poate elimina tulburările vizuale cauzate de opacități plutitoare în corpul vitros, adică musculițele în ochi. Această procedură presupune aplicarea unui impuls de lumină laser cu energie redusă pentru a dizolva opacitățile din corpul vitros. În timpul procesului, energia laserului evaporă moleculele de colagen și acid hialuronic, formând un gaz.
În cazul unei intervenții de vitreoliză, o ședință durează, de obicei, între 20-60 de minute. De regulă, pacienții au nevoie de două ședințe de tratament pentru a obține un rezultat satisfăcător.
Scopul vitreolizei este de a realiza o îmbunătățire funcțională a vederii, astfel încât pacienții să-și poată relua activitățile de zi cu zi.
Corp vitros, decolare posterioara de vitros, miodezopsii, tratament miodezopsii, musculite in ochi, dezlipire de retina, vitreoliză