Ce sunt leziunile la nivelul corneei
Leziunile corneene sau abraziunile la nivelul corneei se regăsesc printre cele mai frecvente cauze de prezentare la medicul oftalmolog și implică pierderea integrității corneei prin infecții bacteriene, fungice, virale sau parazitare dar și acțiunea mecanică sau chimică a anumitor factori de agresiune externă. Leziunile corneene pot fi întâlnite la toate categoriile de vârstă, cu o pondere ușor crescută la populația tânără, în marea majoritate a cazurilor, acestea fiind de tip superficial.
Traumatismele oculare care implică existența leziunilor la nivel de cornee sunt mai rar întâlnite și constituie o urgență medico-chirurgicală datorită riscului de evoluție nefavorabilă reprezentat de pierderea vederii ochiului afectat.
Leziunile la nivelul corneei reprezintă distrucția superficială sau mai profundă a epiteliului care intră în alcătuirea acestei structuri oculare prin inflamație, abraziune, ințepare, acțiune termică sau chimică generată de acțiunea anumitor factori externi sau de tip infecțios.
Care sunt cauzele leziunilor de cornee
Leziunile mecanice ale corneei
- se pot produce prin traumatisme oculare generate de așchii, metal, sticlă, artificii, praf, nisip, lentile de contact sau obiecte ascuțite care afectează integritatea epiteliului corneean. Traumatismele oculare cauzate prin lovire pot genera și ele contuzii la nivelul corneei în diferite grade de severitate în funcție de intensitatea impactului.
Arsurile
- se pot datora expunerii la substanțe chimice (arsuri chimice cauzate de săpun, creme, spray fixativ, vopsea de păr, gaze lacrimogene, clor, detergenți, dezinfectanți, var, sodă caustică), vapori de apă fierbinte, lichide fierbinți (apă, ulei încins) sau expunerea directă la foc (incendii, explozii).
Expunerea la radiații ultraviolete
- poate cauza apariția leziunilor corneene chiar și după câteva ore de expunere la soare, solar sau lămpi de birou cu halogen, însă acest tip de traumatisme sunt în general ușoare spre moderate și nu determină apariția de complicații severe.
Anumite preparate medicamentoase
- pot determina apariția leziunilor corneene datorită pH-ului și osmolarității, prin inducerea fotosensibilității sau a unui răspuns imun exacerbat din partea organismului pe durata utilizării. Efectele toxice ale substanțelor medicamentoase se manifestă de regulă sub formă unei inflamații care determină apariția leziunilor fibrozante la nivelul corneei. Soluțiile oftalmice cu antibiotic și corticoizi pot genera apariția leziunilor corneene prin dereglarea microbiotei oculare și diminuarea capacității de funcționare a mecanismelor de apărare imună la nivel local. Anumiți conservanți regăsiți în preparatele medicamentoase de uz oftalmic pot distruge stratul lipidic al filmului lacrimal favorizând evaporarea rapidă a secrețiilor oculare și creșterea riscului de apariție al leziunilor corneene.
Infecția cu virusul herpetic uman
- poate determina afectare oculară, această patologie reprezentând cea mai frecventă cauză de orbire corneeană în țările dezvoltate (aproximativ 60% dintre ulcerele corneene se datorează infecției cu virusul herpetic de tip I). Alături de HSV de tip I, virusul varicelei zosterian și citomegalovirusul reprezintă alți agenți infecțioși virali care pot genera afectare oculară prin lezarea epiteliului cornean.
Ulcerul cornean de cauză bacteriană
- apare ca urmare a unei infecții oculare care poate fi generată de Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus, Seratia marcescens, Moraxella sau diferite tipuri de enterobacteriacee.
Keratita fungică
- se manifestă prin leziuni ale corneei cauzate de fungi filamentosi (Aspergillus, Cephalosporium), levuri (Candida, Cryptococcus) sau fungi difazici (Blastomyces, Coccidioides sau Histoplasma).
Keratita parazitară
- se datorează infecției cu Acanthamoeba, un organism unicelular implicat în apariția leziunilor corneene la purtătorii de lentile de vedere.
Simptome leziuni cornee
Indiferent de agentul etiologic care le induce apariția, leziunile corneene se manifestă în mod constant prin disconfort algic ocular care poate fi însoțit de:
- Hiperemie conjunctivală (înroșirea ochilor);
- Lăcrimare excesivă;
- Fotosensibilitate;
- Vedere încețoșată;
- Senzație de corp străin intraocular;
- Hifemă (acumularea de hematii la nivelul camerei anterioare a ochiului în urma unui traumatism local);
- Cefalee.
Diagnosticul leziunilor corneene
Eroziunile corneene sunt diagnosticate de către medicul oftalmolog prin intermediul anamnezei și examenului clinic al pacientului realizat cu ajutorul biomicroscopului (instrument medical care permite observarea în detaliu la scară mărită a corneei). Diagnosticul etiologic al ulcerelor corneene de cauză infecțioasă (virală, bacteriană sau fungică) necesită recoltarea de secreții oculare în vederea examinarii ulterioare în cadrul laboratorului de microbiologie prin intermediul culturilor bacteriene și al testelor de biologie moleculară de tip PCR.
În anumite situații, medicul oftalmolog poate efectua biopsii oculare în vederea recoltării de material biologic de la nivelul ulcerației corneene.
Tratamentul leziunilor corneei
Tratamentul leziunilor corneene este etiologic (se adresează cauzei care a determinat apariția manifestărilor clinice) și simptomatic (are ca scop ameliorarea simptomatologiei pacientului). În funcție de specificul și stadiul de evoluție al leziunilor, medicul poate recomanda:
- Efectuarea de spălături oculare cu ser fiziologic steril pentru îndepărtarea substanței chimice sau a particulelor iritante care au generat apariția leziunilor la nivelul corneei și administrarea ulterioară de picături antialgice; în cazul arsurilor severe, medicul poate recomanda administrarea de soluție de acid ascorbic sau agenți hipotensivi oculari pentru prevenirea hipertensiunii intraoculare;
- Aplicarea locală de comprese reci sau cu gheață și repaos prin acoperirea ochiului cu pansament local în cazul hifemei de cauză traumatică; picăturile cicloplegice și cu antiinflamatoare pot fi de asemenea recomandate pacienților cu traumatisme oculare care implică leziuni la nivelul corneei;
- Utilizarea de lacrimi artificiale și picături cu analgezic în cazul leziunilor corneene non-infecțioase de cauză traumatică;
- Administrarea de antibiotice, antifungice sau antiparazitare sub formă de picături, unguente sau geluri oftalmice în cazul leziunilor corneene de cauză infecțioasă (bacteriană, fungică sau parazitară);
- Efectuarea unei intervenții chirurgicale cu laser pentru îndepărtarea țesutului fibros apărut în evoluția anumitor patologii oftalmice sau ca urmare a administrării anumitor medicamente;
- Extragerea corpilor străini intraoculari prin intervenție chirurgicală efectuată după anestezia pacientului, urmată de tratament antibiotic, picături cicloplegice și pansament steril;
- Suturarea plăgilor penetrante ale corneei cu localizare critică în condiții de anestezie, urmate de pansarea ochiului și administrarea de tratament antibiotic pentru prevenirea infecțiilor. În cazul în care pacientul este purtător de lentile de contact, medicul recomandă înlocuirea acestora cu ochelari de vedere până la vindecarea zonelor dezepitelizate de la nivelul corneei. Picăturile cicloplegice și cele anestezice locale sunt administrate doar de către medicul oftalmolog pe durata spitalizării și nu sunt recomandate pentru utilizarea la domiciliu de către pacient.