Hemoragie vitreană

- reprezintă prezența sângelui în umoarea vitroasă, substanță transparentă și gelatinoasă care conține în mare parte apă și care ocupă până la două treimi din volumul total al globului ocular. În partea anterioară a umorii vitroase se află cristalinul iar în partea posterioară, retina.
Prezența sângelui în interiorul umorii vitroase împiedică trecerea luminii spre retină, scăzând calitatea vederii.

Simptome

Hemoragiile vitreene se pot manifesta în diferite grade. O sângerare severă poate provoca o pierdere completă și bruscă a vederii, în timp ce o sângerare ușoară provoacă o vedere încețoșată sau apariția unor pete plutitoare în câmpul vizual.

Cauze

  • Traumatisme în urma unei intervenții chirurgicale la ochi sau în urma unei lovituri asupra globului ocular.
  • Apariția unor vase anormale la nivelul retinei în umoarea vitroasă cauzate de o dezlipire a corpului vitros sau o dezlipire de retină. Aceste vase sunt fragile iar spargerea lor poate provoca sângerări.
  • Pacienții cu retinopatie diabetică sau cu ocluzie a venei centrale retiniene au o lipsă de oxigen în retină, ceea ce stimulează formarea unor vase anormale, cunoscute sub numele de neovase. Acestea se pot rupe și pot provoca sângerări.
  • Alte cauze mai puțin frecvente sunt tumorile oculare sau inflamațiile la nivelul ochiului, cunoscute sub numele de uveită.

Diagnostic

Pacienții care constată apariția vreunui tip de sângerare la nivelul globului ocular trebuie să efectueze un examen oftalmologic complet pentru verificarea acuității vizuale și a fundului de ochi. În cazul unei sângerări severe, este necesară o ecografie oculară pentru a exclude dezlipirea de retină. De asemenea, în aceste cazuri este important să se verifice presiunea intraoculară, deoarece hemoragia poate obstrucționa rețeaua trabeculară, zona de drenaj a umorii apoase, fapt ce poate duce la glaucom.

Tratament

Tratamentul hemoragiei vitreene variază în funcție de cauza și severitatea hemoragiei.
În cazul unei sângerări ușoare se propune de obicei o monitorizare pentru o perioadă cuprinsă între 2 și 3 luni, deoarece este posibil să se resoarbă.
În cazul pacienților cu complicații, precum dezlipirea de retină, sau în cazul hemoragiilor care nu se resorb, trebuie efectuată o intervenție chirurgicală a retinei cunoscută sub numele de vitrectomie pentru a elimina aceste sângerări.
De asemenea, este nevoie să evaluăm întotdeauna dacă există cauze subiacente, precum retinopatia diabetică sau tromboza venoasă, în astfel de situații fiind necesară aplicarea unui tratament cu laser cu argon.