Hemoragia subconjunctivală: cauze, manifestări și tratament

Ce este hemoragia subconjunctivală

Hemoragia subconjunctivală constituie o afecțiune oftalmologică datorată ruperii unui vas de sânge de calibru redus la nivelul conjunctivei, care determină apariția unei pete de culoare roșie sau roz (în funcție de cantitatea de sânge extravazată).

Conjunctiva reprezintă o membrană subțire mucoasă care căptușește partea interioară a pleoapelor și acoperă sclera (partea albă a ochiului), intens vascularizată. Microvasele din alcătuirea acestei membrane asigură aportul de oxigen și nutrienți către țesuturile oculare fiind implicate în menținerea sănătății ochilor și a bunei funcționări a acestora.

În marea majoritate a cazurilor, hemoragiile subconjunctivale sunt de mici dimensiuni și se remit spontan în decurs de 1-2 săptămâni prin resorbția sângelui extravazat la nivelul ocular. Hemoragiile subconjunctivale prezintă incidență ușor crescută la vârstnici însă afecțiunea poate fi întâlnită la toate categoriile de vârstă și sex.

Care sunt cauzele care determină apariția hemoragiei subconjunctivale

Printre principalele cauze care determină apariția hemoragiei subconjunctivale se regăsesc:

  • Traumatismele oculare, inclusiv leziunile datorate unei intervenții chirurgicale oftalmologice (operația de cataractă, chirurgia refractivă, administrarea de anestezic injectabil la nivel ocular);  
  • Traumatisme ale orbitei: hemoragia subconjunctivală poate apărea la 12-24 de ore după fracturarea oaselor care intră în alcătuirea orbitei ca urmare a efuziunii sângelui sub conjunctivă;
  • Inflamațiile conjunctivei datorate infecțiilor cu Coxsackie virus și mai rar adenovirus de tip 8, 11 și 19 care pot asocia peteșii palpebrale multiple;      
  • Utilizarea lentilelor de contact;      
  • Formațiunile tumorale ale conjunctivei; limfangiectazia conjunctivală, limfangionul, hemangiomul cavernos și sarcomul Kaposi reprezintă principalele patologii tumorale care generează apariția de hemoragii subconjunctivale recurente, în special la tineri;      
  • Formațiunile tumorale ale glandelor oculare anexe (carcinom al glandelor lacrimale);      
  • Ruptura spontană a unui anevrism conjunctival;      
  • Amiloidoza oculară;      
  • Strănutul puternic sau accesele violente de tuse;      
  • Efortul depus de către mamă în timpul nașterii naturale;      
  • Efortul depus în timpul defecației de către persoanele care suferă de constipație;      
  • Practicarea sporturilor care presupun ridicarea de greutăți.      

Tensiunea arterială mare (hipertensiunea arterială), diabetul zaharat, coagulopatiile (patologii care se manifestă prin apariția tulburărilor de coagulare ale sângelui) reprezentate de purpura trombocitopenică, anemie, leucemie sau patologiile splenice și administrarea anumitor clase de medicamente (antiagregante plachetare), constituie principalii factori de risc care predispun la apariția hemoragiilor subconjunctivale, în special la adulții vârstnici care asociază multiple comorbidități metabolice și cardiovasculare.

Congestia venoasă acută severă, care poate determina ruperea vaselor de sânge subconjunctivale cu apariția hemoragiilor la acest nivel, includ efectuarea manevrei Valsalva, accesele repetate de tuse violentă, vărsături sau strănut, ridicarea de greutăți și traumatismele prin strivire. Compresiile la nivelul toracelui și abdomenului, accidentele rutiere sau exploziile pot genera și ele congestie venoasă acută severă cu apariția hemoragiilor subconjunctivale.

În cazul copiilor mici, asocierea hemoragiilor subconjuctivale bilaterale cu peteșii la nivelul feței ridică suspiciunea unui abuz fizic prin compresie la nivelul toracelui și/sau abdomenului care generează asfixia celui mic, aceste situații necesitând adresare cât mai rapidă către medicul pediatru și/sau serviciile sociale. Pacienții astmatici pot prezenta hemoragii subconjunctivale bilaterale extinse ca urmare a unei crize severe de astm.

Acest tip de ptoză palpebrală congenitală se manifestă încă din perioada copilăriei, cel mic încercând să compenseze deficitul muscular prin contracția mușchiului frontal, care ridică sprânceană mărind astfel fanta palpebrală (spațiul dintre cele 2 pleoape ale ochiului). Ptoza palpebrală a nou-născutului poate fi cauzată în anumite situații de trauma obstetricală, paralizia congenitală a nervului III cranian, sindrom Horner, sindrom Magnus-Gunn, tumori orbitare sau paralizia nervului oculomotor comun.

Ptoza palpebrală dobândită prezintă numeroase cauze printre care se regăsesc afecțiunile neurologice (paralizia nervului III sau IV cranian), musculare (distrofii musculare, miastenia gravis) și aponevrotice, traumatismele oculare sau anumite patologii oncologice ale sistemului nervos central (tumori intracraniene). Îmbătrânirea fiziologică cauzează apariția ptozei aponevrotice prin slăbirea tendoanelor țesuturale de la nivel ocular și este întâlnită în mod frecvent la persoanele vârstnice. Ptoza mecanică apare ca urmare a dezvoltării unei formațiuni chistice sau a unui proces tumoral la nivelul pleoapei superioare, care determină căderea acesteia sub acțiunea greutății.

Căderea bruscă a pleoapei care se manifestă la adult nu trebuie neglijată deoarece poate reprezenta prima manifestare a unei patologii severe cu potențial de evoluție nefavorabilă pentru pacient (tumori cerebrale sau orbitare).

Simptomele hemoragiei subconjunctivale

Manifestarea cardinală a hemoragiei subconjunctivale este reprezentată de apariția unei pete de culoare roșie sau roz la nivelul sclerei (albul ochilor). Alte simptome pot fi cele legate de senzația de corp străin intraocular.

Ruperea unui vas de sânge la nivel conjunctival nu este însoțită de durere oculară și nu diminuează acuitatea vizuală deoarece nu afectează corneea (zona centrală a ochiului), asocierea acestui tip de manifestări fiind specifică altor patologii oftalmologice.

Diagnosticul hemoragiei subconjunctivale

Diagnosticul de hemoragie subconjunctivală este stabilit de către oftalmolog în timpul examenului de specialitate efectuat cu ajutorul unui biomicroscop (lampă cu fantă) cu optică de înaltă definiție. Biomicroscopul este utilizat pentru examinarea detaliată a polului anterior, a vitrosului și a polului posterior ocular prin realizarea de secțiuni optice ale mediilor oculare.

Pacienții care prezintă hemoragii subconjunctivale recidivante pot fi îndrumați de către medicul oftalmolog să efectueze o serie de investigații suplimentare sau să solicite un consult cardiologic pentru stabilirea cauza hemoragiei subconjunctivale.

Tratamentul hemoragiei subconjunctivale

În cele mai multe cazuri, sângele acumulat la nivel subconjunctival se resoarbe spontan fără a necesita administrarea de medicație specifică. Uneori, medicul oftalmolog poate recomanda pacientului administrarea de lacrimi artificiale la nivelul ochiului pentru ameliorarea senzației de corp străin intraocular și aplicarea de comprese sterile călduțe pentru favorizarea proceselor de resorbție ale sângelui extravazat.

Pacienții care asociază comorbidități sistemice sau vasculare care generează apariția hemoragiilor subconjunctivale repetate necesită administrare de tratament specific bolii de fond în conformitate cu indicațiile medicului curant sau ajustarea dozelor prescrise de către acesta.