Ce este hemoragia in vitros
Hemoragia in vitros reprezintă prezența sângelui în umoarea vitroasă, substanță transparentă și gelatinoasă care conține în mare parte apă și care ocupă până la două treimi din volumul total al globului ocular. În partea anterioară a umorii vitroase se află cristalinul iar în partea posterioară, retina. În partea anterioară a umorii vitroase se găsește cristalinul, lentila naturală a ochiului care focalizează lumina pe retină. În partea posterioară a umorii vitroase se află retina, membrana sensibilă la lumină care transduce semnalele luminoase în impulsuri nervoase către creier.
Prezența sângelui în interiorul umorii vitroase împiedică trecerea luminii spre retină, scăzând calitatea vederii. Această hemoragie este adesea rezultatul unui vas de sânge spart în ochi.
Simptome hemoragia in vitros
Hemoragiile in vitros se pot manifesta în diferite grade. Odată ce un vas de sânge spart la ochi a cauzat o hemoragie în vitros, pacientul începe să observe primele simptome. O sângerare severă poate provoca o pierdere completă și bruscă a vederii, în timp ce o sângerare ușoară provoacă o vedere încețoșată, ca urmare a obstrucției vizuale create de prezența sângelui.
În anumite situații, pot să apară și pete plutitoare în câmpul vizual. În anumite situații, pot să apară și dureri oculare.
Cauze și factori de risc
Printre cauzele hemoragiei care pot apărea la nivelul ochiului se numără:
- Traumatisme în urma unei intervenții chirurgicale la ochi sau în urma unei lovituri asupra globului ocular. Loviturile puternice la nivelul ochiului pot duce la ruperea vaselor de sânge.
- Apariția unor vase anormale la nivelul retinei în umoarea vitroasă cauzate de o dezlipire a corpului vitros sau o dezlipire de retină. Aceste vase sunt fragile iar spargerea lor poate provoca sângerări.
- Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și retinopatie diabetică, retinopatie diabetică proliferativă sau cu ocluzie a venei centrale retiniene au o lipsă de oxigen în retină, ceea ce stimulează formarea unor vase anormale. Acestea se pot rupe și pot provoca sângerări.
- Alte cauze mai puțin frecvente sunt tumorile oculare sau inflamațiile la nivelul ochiului, cunoscute sub numele de uveită.
Diagnostic
Pacienții care constată apariția unui vas de sânge spart la ochi trebuie să efectueze un examen oftalmologic complet pentru verificarea acuității vizuale și a fundului de ochi. În cazul în care pacientul observă sânge în ochi, este necesară o ecografie oculară pentru a exclude dezlipirea de retină.
Testul fundului de ochi, cunoscut și ca examinarea funduscopiei sau oftalmoscopia, este o procedură oftalmologică esențială utilizată pentru a examina interiorul ochiului, inclusiv retina, discul optic, macula și vasele de sânge retiniene. Acest test este crucial pentru diagnosticarea și monitorizarea diferitelor afecțiuni oculare și sistemice.
Verificarea acuității vizuale este un test de bază în oftalmologie care măsoară claritatea vederii unei persoane. Acest test este esențial pentru a evalua cât de bine poate vedea cineva de la o distanță standard. Iată pașii principali implicați în verificarea acuității vizuale
De asemenea, în aceste cazuri este important să se verifice presiunea intraoculară, deoarece hemoragia poate obstrucționa rețeaua trabeculară, zona de drenaj a umorii apoase, fapt ce poate duce la glaucom.
Medicul oftalmolog este cel care poate recomanda o soluție de tratament, în funcție de particularitățile fiecărui caz.
Dr. Mrini Eye Hospital
Tratament hemoragie in vitros
Hemoragia in vitros necesită tratament. Tratamentul hemoragiei in vitros variază în funcție de cauza și severitatea hemoragiei.
În cazul unei sângerări ușoare se propune de obicei o monitorizare pentru o perioadă cuprinsă între 2 și 3 luni, deoarece este posibil să se resoarbă, iar vederea să se îmbunătățească treptat.
În cazul pacienților cu anumite complicații, precum dezlipirea de retină, sau în cazul hemoragiilor care nu se resorb, este nevoie să fie efectuată o intervenție chirurgicală a retinei cunoscută sub numele de vitrectomie pentru a elimina aceste sângerări.
De asemenea, este nevoie să evaluăm întotdeauna dacă există cauze subiacente, precum retinopatia diabetică sau tromboza venoasă, în astfel de situații fiind necesară aplicarea unui tratament cu laser cu argon.
Vitrectomie: în ce constă?
Vitrectomia este o intervenție chirurgicală oftalmologică majoră, care constă în îndepărtarea corpului vitros, substanța gelatinoasă care ocupă majoritatea volumului globului ocular. Această procedură este adesea necesară în tratamentul hemoragiei in vitros.
Procedura de vitrectomie se efectuează de obicei sub anestezie locală sau generală. Chirurgul face mici incizii prin scleră (partea albă a ochiului) pentru a introduce instrumente chirurgicale speciale. Corpul vitros este îndepărtat și înlocuit cu o soluție salină, gaz sau silicon, pentru a menține forma ochiului și a permite vindecarea retinei.
Recuperarea după vitrectomie poate dura câteva săptămâni. Inițial, pacienții pot experimenta disconfort, roșeață sau umflături în jurul ochiului operat. Respectarea indicațiilor medicale postoperatorii, inclusiv utilizarea picăturilor de ochi și evitarea activităților solicitante, este crucială pentru o vindecare adecvată.
Procedura chirurgicală de vitrectomie este o tehnică avansată care poate oferi o soluție eficientă pentru afecțiuni complexe ale ochiului, cum ar fi prezența sângelui în urma ruperii unui vas de sânge. Este esențial ca pacienții să fie conștienți de opțiunile și beneficiile acestei proceduri pentru a lua decizii informate în gestionarea sănătății lor oculare.
Este important să se consulte un medic oftalmolog la primele semne ale hemoragiei în vitros. Tratamentul prompt și eficient este esențial pentru prevenirea pierderii permanente a vederii și pentru abordarea cauzelor de bază ale afecțiunii. În plus, pacienții cu condiții de risc, cum ar fi diabetul zaharat, trebuie să aibă controale oftalmologice regulate pentru a preveni sau a detecta precoce astfel de probleme.