ORBIREA PROVOCATA DE GLAUCOM – RISC DE MOSTENIRE!

Glaucomul este o boala severa care duce la orbire daca nu este depistata si tratata la timp. Persoanele care au in familie mama, tata, frati, surori cu glaucom trebuie sa se prezinte de urgenta la control, deoarece au risc foarte crescut sa faca aceasta boala. In categoria celor cu risc crescut de glaucom intra si diabeticii, persoanele trecute de 40 de ani, persoanele cu miopie severa (tulburare a vederii la distanta) sau hipermetropie severa (tulburare a vederii de aproape). Cu toate acestea, glaucomul poate aparea la orice persoana, chiar daca aparent vederea sa este sanatoasa.
Glaucomul se manifesta prin distrugerea treptata a nervului optic ca urmare a unor deficiente aparute in structura ochiului. Nervul optic reprezinta o componenta esentiala in procesul de formare a vederii intrucat este calea prin care informatiile percepute de ochi ajung la creier unde se transforma in imagini. Distrugerea sau atrofierea nervului optic in glaucom este de cele mai multe ori provocata de cresterea tensiunii din interiorul ochiului, insa exista si forme ale bolii in care tensiunea intraoculara este normala. Provocarea majora in cazul glaucomului este faptul ca boala nu poate fi tratata si se manifesta “pe furis”, iar pierderea vederii este sesizata de cele mai multe ori prea tarziu. Mai mult de jumatate din persoanele care sufera de glaucom nu stiu ca au aceasta boala. In prezent, exista medicamente si interventii chirurgicale care tin sub control boala, insa vederea care se pierde ca urmare a distrugerii nervului optic nu mai poate fi recastigata.
In unele cazuri, simptomele se pot declansa fulgerator si pot fi dur resimtite de pacient: dureri cumplite de cap, insosite sau nu de senzatie de varsatura. Acest fenomen poarta numele de “atac de glaucom”. Durerile de cap sunt atat de violente incat ii pot trimite pe pacienti la camera de garda, acolo unde de cele mai multe ori sunt indrumati catre sectia de neurologie, in loc de oftalmologie. Aceasta interpretare gresita a simptomelor intarzie diagnosticarea glaucomului si impiedica aplicarea unui tratament corect care sa stagneze evolutia bolii si implicit pierderea vederii.

Glaucomul provoaca ingustarea campului vizual.

Glaucomul provoaca ingustarea campului vizual.

SPECIALISTUL IN GLAUCOM VA POATE SALVA VEDEREA!

Glaucomul este, fara discutie, un diagnostic inspaimantator, deoarece pacientul va duce o lupta continua impotriva orbirii pe toata durata vietii. Glaucomul poate fi descoperit in cadrul unei consultatii oftalmologice de rutina, de aceea este foarte important sa mergeti regulat la oftalmolog. Cu cat glaucomul este descoperit mai devreme, cu atat cresc sansele de a va salva vederea. In multe cazuri, pacientii nu prezinta simptome vizibile si tocmai de aceea nu constientizeaza gravitatea diagnosticului primit.
Glaucomul nu se vindeca! Depistarea sa in faze incipiente va poate salva vederea. Glaucomul poate fi tinut sub control cu ajutorul picaturilor pe care medicul le prescrie cu scopul de a scadea tensiunea intraoculara. Prin scaderea tensiunii intraoculare este stopata pierderea vederii. Pacientul nu trebuie sa intrerupa nici macar o zi tratamentul fara recomandarea medicului.
In cazul in care medicamentele nu isi mai fac efectul, se intervine chirurgical pentru scaderea tensiunii intraoculare, apoi se reia tratamentul cu picaturi. Glaucomul este monitorizat prin controale regulate.

O consultatie oftalmologica de rutina va poate salva vederea

O consultatie oftalmologica de rutina va poate salva vederea

DR. RAMONA BARAC, UNUL DINTRE CEI MAI COMPETENTI OFTAMOLOGI ROMANI SPECIALIZATI IN GLAUCOM, CONSULTA LA CLINICA DE OFTALMOLOGIE MRINI EYE HOSPITAL CONSTANTA.

Dr. Ramona Barac este medic primar oftalmolog, Doctor in Stiinte Medicale si Asistent Universitar in cadrul Facultatii de Medicina si Farmacie “Carola Davila” din Bucuresti. Este unul dintre medicii pregatiti de doamna Dr. Monica Pop, cel mai cunoscut medic oftalmolog din Romania, si este specializata in tratamentul si chirurgia glaucomului, numarandu-se printre cei mai competenti medici in aceasta ramura a oftalmologiei.
De-a lungul carierei sale de peste 14 ani, Dr. Ramona Barac a participat intens la cursuri de specializare, congrese si conferinte pe teme diverse, atat in tara, cat si in strainatate si a lansat numeroase articole si lucrari de specialitate. De asemenea, s-a implicat activ intr-o serie de studii clinice efectuate in cadrul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti.
Pe langa consultatiile oftalmologice pe care le va efectua in cadrul clinicii, doamna Dr. Ramona Barac va realiza operatii de glaucom alaturi de echipa de specialisti din cadrul Mrini Eye Hospital.
Va puteti programa o consultatie la doamna Dr. Ramona Barac, medic primar, specialist in glaucom, la numarul de telefon 0241.69.01.04. sau pe e-mail la adresa mrinieyehospital@gmail.com.