Saptamana mondiala a Glaucomului  -  8-14 Martie 2015

Saptamana mondiala a Glaucomului – 8-14 Martie 2015

Glaucomul netratat inseamna orbire!

Glaucomul este o afectiune care in cele mai multe cazuri este preceputa gresit. Adesea, oamenii nu realizeaza severitatea bolii, iar mai mult de jumatate dintre cei afectati de glaucom nu stiu ca au aceasta boala. Care ar fi motivul? Boala nu prezinta simptome decat in stadii avansate, nu doare si se instaleaza progresiv, fara ca persoana bolnava sa realizeze schimbari ale vederii. Pacientii ajung la doctor doar in momentul in care au pierdut un procent extrem de mare din vedere, iar boala netratata corespunzator evolueaza in mod sigur catre orbire. Ce este de facut pentru a preveni orbirea? Controalele oftalmologice regulate pot scoate la iveala przenta glaucomului chiar daca pacientul nu are simptome de boala. Cu cat tratamentul se administreaza mai din timp, cu atat cresc sansele de a va salva vederea. In cele ce urmeaza, va prezentam 4 aspecte foarte importante ale glaucomul care ar trebui sa traga un semnal de alarma cu privire la pericolul pe care aceasta boala in prezinta.

1. Glaucomul este prima cauza a orbirii la nivel mondial

Glaucomul duce la orbire daca nu este tratat. Din pacate, aproximativ 10% dintre persoanele cu glaucom care primesc tratamentul adecvat ajung sa orbeasca intr-un final.

glaucom mrini constanta2. Glaucomul nu se vindeca

Glaucomul nu se vindeca, iar vederea deja pierduta nu se mai poate recastiga. Cu ajutorul picaturilor si a interventiilor chirurgicale scaderea vederii poate fi stagnata. Glaucomul de unghi deschis este o boala cronica si din aceasta cauza trebuie monitorizata de-a lungul vietii. Diagnosticarea glaucomului este primul pas catre salvarea vederii!

3. Toata lumea prezinta risc de glaucom family22

Toti oamenii, de la bebelusi pana la varstnici, prezinta risc de a face glaucom. Intr-adevar, persoanele in varsta prezinta un risc mai crescut, insa si nou-nascutii pot veni pe lume cu glaucom. De asemenea, tinerii pot face si ei glaucom. Persoanele care au in familie (mama, tata, sora, frate, bunic, bunica) cu glaucom prezinta cel mai mare risc de a dezvolta boala, intrucat glaucomul se mosteneste.

4. Glaucomul nu prezinta simptome in cele mai multe cazuri

Glaucomul de unghi deschis, cea mai intalnita forma a bolii, nu prezinta practic simptome. De obicei, cresterea presiunii intraoculare nu este dureroasa. Pierderea vederii incepe de la periferie (vederea laterala). Oamenii nu sunt constienti ca vederea li se ingusta, deoarece compenseaza aceasta pierdere prin a intoarce capul atunci cand vor sa priveasca in lateral. Pentru ca vederea centrala nu este afectata, persoanele cu glaucom nu sunt constiente de prezenta bolii. Cea mai buna metoda de a va proteja vederea de efectele glaucomului este sa mergeti la control oftalmologic. Daca aveti glaucom, tratamentul poate incepe imediat si astfel pierderea vederii este stagnata.

In cadrul clinicii noastre, pacientii asigurati prin Casa de Asigurari de Sanatate care sufera de glaucom beneficiaza de monitorizare si tratament gratuite in baza biletului de trimitere de la medicul de familie. Atunci cand se afla sub montiorizare continua, pacientii trebuie sa vina regulat la medicul oftalmolog care ii are in grija pentru evaluarea tensiunii intraoculare si prescrierea de medicamente.

Informatia medicala pe care o oferim in cadrul blog-ului are caracter orientativ si nu inlocuieste consultatia medicala de specialitate.