Glaucom

Boala caracterizata prin afectarea nervului optic se numeste glaucom Daca nu este depistat si tratat la timp, glaucomul duce la orbirea ireversibila. Este o boala parsiva, pentru ca simptomele concrete apara abia atunci cand vederea este deja afectata in proportii mari. Presiunea crescuta in ochi este principala cauza a aparitiei glaucomului. Ochiul este rotund si ferm, iar forma si tonusul lui sunt mentinute de o presiune intraoculara. Cand presiunea este prea scazuta ochiul devine mai moale, pe cand o presiune crescuta face ca acesta  sa fie in tensiune. Nervul optic este partea cea mai succeptibila a ochiului la presiunea crescuta deoarece fibrele sale delicate se  deterioreaza extrem de usor. Pot exista totusi si cazuri de glaucom in care presiunea intraoculara este normala (glaucom normotensiv), motiv pentru care este esential sa se efectueze regulat un examen oftalmologic complet. Cu atat mai mult este necesar ca cei care au antecedente familiale de glaucom, cei care sufera de diabet si boli vasculare sau miopie severa sa vina regulat la oftalmolog.

In functie de mecanismul de producere si simptome, glaucomul se diferentiaza in mai multe tipuri:


• Glaucom acut sau glaucom de unghi inchis
• Glaucom cronic sau glaucom de unghi deschis
• Glaucom congenital
• Glaucom secundar

Glaucomul acut sau glaucomul de unghi inchis apare atunci cand spatiul dintre cornee si iris este prea ingust, iar canalul de drenaj al umoarei apoase se blocheaza. Intrucat drenajul lichidului din interiorul ochiului nu se mai face corect, presiunea intraoculara creste brusc si apare atacul de glaucom. Glaucomul acut are urmatoarele simptome: durere in jurul ochiului, roseata in ochi, vedere incetosata cu halouri colorate, dureri de cap violente si uneori greata si voma.

Glaucomul cronic sau glaucomul de unghi deschis este cea mai frecventa forma a bolii. Din nefericire, glaucomul cronic este asimptomatic o lunga perioada de timp. In cazul acestui tip de glaucom presiunea creste lent sau devine instabila din cauza ca sistemul de drenaj al ochiului nu mai functioneaza corect. Ingustarea campului vizual se produce incepand din extremitati.

Glaucomul congenital este o forma rara de glaucom care apare la nastere. Glaucomul congenital se manifesta prin sensibilitate la lumina, lacrimare excesiva si cresterea volumului globului ocular.

Glaucomul secundar este o forma a bolii care apare ca urmare a altor afectiuni oftalmologice (iridociclite, tumori, uveite, hemoragii, traumatisme, interventii chirurgicale) sau a unor afectiuni generale (diabet, anemie sau consum necontrolat de medicamente).

Tratamentul si Chirurgia Glaucomului

Tratamentul si chirugia glaucomului au ca scop mentinerea sub control a bolii si prevenirea deteriorarii suplimentare a vederii.

Tratamentul cu picaturi
Glaucomul este controlat prin picaturi administrate zilnic ce au rolul de a scadea tensiunea intraoculara. Tocmai de aceea tratamentul nu trebuie intrerupt sau modificat fara acordul medicului.

Operatia de glaucom

• Trabeculectomie
Cand tratamentul cu picaturi nu mai este suficient, medicul oftalmolog va poate recomanda o interventie chirurgicala care are ca rol stabilizarea tensiunii intraoculare.
Operatia de glaucom se efectueaza sub anestezie locala, cu picaturi. Trabeculectomia consta in efectuarea unui “orificiu” in zona trabeculului ocular care sa permita scurgerea umoarei apoase in exces din camera anterioara a ochiului. In acest mod se creaza o noua cale de drenaj, iar presiunea intraoculara scade odata cu eliminarea lichidului excesiv. Dupa operatia de glaucom pacientul va petrece un timp scurt in salonul postoperator, apoi va putea pleca acasa insotit.

• Operatia de glaucom cu shunt
O alta metoda chirurgicala de control a glaucomului de unghi deschis este montarea unui shunt care are rolul de a “scurtcircuita” sau “ocoli” sistemul de drenaj al ochiului afectat de glaucom. Aceasta este o tehnica chirugicala inovatoarea care permite medicului oftalmolog sa mentina tensiunea intraoculara la un nivel scazut. Shunt-ul lasa lichidul sa se scurga fara a mai fi nevoie sa treaca prin canalele de drenaj ale ochiului, care nu functioneaza corect. Mrini Eye Hospital dispune de un department special pentru pacientii cu glaucom. Specialistii nostri lucreaza cu aparatura moderna pentru depistarea si tratarea precoce a glaucomului.

Raspundem tuturor solicitarilor

Esti la un click distanta sa vezi lumea cu alti ochi