Diplopie (vedere dublă): cauze și metode de prevenție

Diplopia, cunoscută și sub denumirea de vedere dublă, apare atunci când o persoană vede două imagini ale aceluiași obiect, în loc de una singură. Această afecțiune poate fi temporară sau persistentă și poate avea mai multe cauze. Află din acest material mai multe informații despre diplopie, cum poate fi diagnosticată și ce soluții de tratament există.

Diplopia poate avea mai multe cauze. Unele dintre acestea sunt de natură oftalmologică, iar altele sunt direct legate de sfera neurologică (accidentele vasculare cerebrale) sau a afecțiunilor glandei tiroide. Acestea sunt câteva cauze comune:

Strabism

Strabismul este una din cele mai des întâlnite cauze pentru diplopie sau vedere dublă. Dacă mușchii care controlează mișcările ochilor nu lucrează împreună corect, imaginea poate fi percepută ca dublă.

Strabismul este o afecțiune a ochilor în care aceștia nu se aliniază corect unul cu celălalt când privesc un obiect. Acest lucru poate duce la dublă vedere (diplopie), deoarece fiecare ochi trimite o imagine separată creierului, care nu poate să le fuzioneze într-una singură, coerentă.

Diplopia sau vederea dublă, poate fi monoculară (în care vederea dublă persistă chiar și când un singur ochi este acoperit) sau binoculară (vederea dublă dispare atunci când un ochi este acoperit). Diplopia binoculară este adesea asociată cu strabismul, deoarece alinierea incorectă a ochilor face dificilă fuzionarea imaginilor de către creier.

Accidentele care afectează ochii sau mușchii oculari pot duce la vedere dublă, motivele fiind legate de impactul leziunii asupra structurilor ochiului sau ale nervilor care controlează mișcările oculare. Sunt mai multe tipuri de leziuni oculare care pot cauza diplopie.
Loviturile directe la nivelul ochiului sau orbitei pot deteriora mușchii oculari sau pot duce la hemoragii care afectează viziunea.
O fractură a oaselor care formează cavitatea oculară poate afecta mușchii care controlează mișcările ochiului, ceea ce poate duce la vedere dublă.

Nervii care controlează mușchii oculari pot fi afectați în urma unor traumatisme, ceea ce poate afecta alinierea și coordonarea ochilor.

Pe lângă vedere dublă, leziunile oculare pot provoca și alte simptome, cum ar fi:

 • Durere oculară sau în jurul ochilor
 • Vânătăi sau umflături la nivelul ochilor
 • Scăderea acuității vizuale
 • Sensibilitate la lumină
 • Sângerare din ochi

Tratamentul pentru diplopie cauzată de leziuni oculare depinde de severitatea și natura leziunii. Opțiunile de tratament țin de particularitățile fiecărui caz și pot include:

 • Antiinflamatoare și analgezice pentru a controla durerea și inflamația.
 • Odihna și evitarea efortului fizic pot ajuta la recuperare.
 • În cazurile severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a repara structurile deteriorate ale ochiului sau ale orbitei.
 • Exerciții specifice pentru ochi pot ajuta la îmbunătățirea coordonării și forței mușchilor oculari.
 • În unele cazuri, ochelarii speciali cu prismă pot ajuta la corectarea alinierii vederii.

Alte motive care pot duce la apariția vederii duble (diplopie) sunt afecțiuni neurologice, precum scleroza multiplă, miastenia gravis sau un accident vascular cerebral pot afecta funcțiile nervilor care controlează ochii, accentuând și vederea dublă.

De asemenea, diabetul poate duce la paralizia nervilor oculari, rezultând diplopie, la fel ca și boala Graves (hipertiroidism), care poate afecta mușchii ochilor.

Diplopia cauzată de leziuni oculare poate indica o problemă mai gravă care necesită intervenție rapidă pentru a preveni deteriorări pe termen lung ale vederii.

Poate fi prevenită diplopia?

Prevenirea diplopiei depinde de cauza acesteia. În unele cazuri, prevenirea acesteia poate să nu fie posibilă, însă există modalități de a reduce riscul sau de a gestiona simptomele:

Una din cele mai eficiente soluții existente este reprezentată de vizitele periodice la medicul oftalmolog, care pot ajuta la identificarea și tratarea timpurie a condițiilor care pot duce la diplopie.

De asemenea, folosirea ochelarilor de protecție în timpul activităților fizice sau industriale poate preveni leziunile care ar putea cauza vedere dublă.

Controlul efectiv al diabetului, hipertensiunii și altor afecțiuni cronice poate reduce riscul de complicații, inclusiv diplopie.
În cazurile în care diplopiea este cauzată de condiții neurologice sau leziuni, terapia de reabilitare poate ajuta la îmbunătățirea coordonării și funcției mușchilor oculari.

Pentru o diagnosticare corectă și tratament specific, este esențial să consultați un medic oftalmolog sau un neurolog.

Ce pași sunt de urmat dacă ai diplopie?

Dacă te confrunți cu diplopie (vedere dublă), este important să urmezi câțiva pași pentru a asigura o evaluare adecvată și pentru a primi tratamentul corespunzător.

Evaluează urgența situației

În cazul în care diplopia apare brusc și este însoțită de alte simptome serioase, cum ar fi durere severă, pierderea vederii, slăbiciune musculară sau dificultăți de vorbire, caută imediat asistență medicală de urgență. Aceste simptome pot indica o condiție medicală gravă, cum ar fi un accident vascular cerebral.

Consult oftalmologic

Chiar dacă simptomele nu sunt severe, este important să consulți un medic oftalmolog pentru o evaluare amănunțită a ochilor. Medicul te va examina și va pune o serie de întrebări despre simptome și istoricul medical. Este posibil să fie nevoie să efectuezi investigații suplimentare. Aceste teste pot include:

 • Examen oftalmologic complet: pentru a verifica sănătatea ochilor.
 • Teste de acuitate vizuală: pentru a măsura claritatea vederii.
 • Examinări neurologice: pentru a evalua funcția nervilor care controlează mușchii oculari.
 • Imagistică medicală: cum ar fi RMN sau CT, pentru a identifica orice anomalii structurale sau leziuni.

Diplopie: soluții de tratament

Tratamentul pentru diplopie depinde de cauza de bază identificată. Opțiunile de tratament pot include:
Tratament medicamentos
pentru a trata infecții sau condiții inflamatorii.

pentru a ajuta la corectarea alinierii vederii.

recomandată în cazurile în care diplopia este cauzată de probleme structurale, cum ar fi strabismul sau leziuni ale mușchilor oculari.

pentru a îmbunătăți coordonarea și forța mușchilor oculari

După inițierea tratamentului, este importantă monitorizarea progresului prin evaluări medicale de urmărire. Programează-te acum pentru o consultație la unul din specialiștii Dr. Mrini Eye Hospital dacă ai diplopie!