Diagnosticul precoce al glaucomului – preventia orbirii

Glaucomul, numit si hotul tacut al vederii, este o afectiune tot mai frecventa la nivel mondial, reprezentand a doua cauza de orbire in lume, dupa cataracta. A devenit astfel o problema de sanatate publica datorita efectului invalidant pe care il are asupra populatiei afectate, prin producerea de leziuni ireversibile asupra nervului optic, constituite in absenta oricaror simptome semnificative pentru pacient, simptomatologia  devenind evidenta de regula in stadii relativ avansate. Natura asimptomatica a majoritatii tipurilor de glaucom si caracterul ireversibil al deficitului vizual ce rezulta impun identificarea unor strategii eficiente de screening. Astfel, cea mai mare provocare este reprezentata de diagnosticare corecta si cat mai precoce a acestei afectiuni. Identificarea factorilor de risc, alaturi de o atenta evaluare structurala si functionala a nervului optic, constituie primul pas al unui diagnostic..

Un rol important în patogeneza glaucomului îl joacă: 
1.presiunea intraoculara crescuta
2.varsta inaintata
3.factorii vasculari: (hipertensineaarteriala sistemică, hipotensiunea arterială, ateroscleroza, vasospasmul)
4.stresul
5.ereditatea (istoricul familial de glaucom).

Cea mai frecventa forma de glaucom se asociaza cu o tensiune intraoculara crescuta, tensiune care se poate depista in cadrul examinarii intr-o clinica de oftalmologie. Insa o forma particulara de glaucom este glaucomul normotensiv. Principala sa caracteristica este tensiunea intraoculara in limite normale.

Odata cu cresterea sperantei  de viata a populatiei,  precum si adoptarea unui stil de viata tot mai dinamic si mai solicitant datorita unei societati in continua dezvoltare ,se poate anticipa si o crestere a numarului de persoane care urmeaza sa fie afectate de glaucom. Deoarece mai mult de 50% din cazurile de glaucom inca raman nediagnosticate chiar si in tarile dezvoltate, este esentiala o atentie sporita indreptata catre aceasta problema de sanatate.

La nivel mondial s-au facut investitii majore in aparatura inovativa care permite detectarea modificarilor structurare ale nervului optic inaintea altor modificari de camp vizual sau acuitate vizuala.

Cea mai moderna metoda este tomografia de nerv optic SOCT ( Spectral optical coherence tomagraphy ) care utilizeaza scanarea laser pentru obtinerea unor imagini de cea mai inalta rezolutie si acuratete. Procedura este rapida, non-contact, non-invaziva si fara a necesita o pupila dilatata. Sistemul OCT SLO confera cea mai perfomanta scanare tomografica disponibila corelata cu oftalmoscopia laser confocala prin intermediul unui singur instrument ultra avansat.

Mrini Eye Hospital va pune la dispozitie aceasta tehnologie de varf pentru sanatatea ochilor dumneavoastra.

Odata confirmata afectiunea, principalul obiectiv ramane conservarea functiei vizuale si a calitatii vietii pacientilor asociind : scaderea presiunii intraoculare, imbunatatirea perfuziei nervului optic si neuroprotectie, intrucat in etiopatogenia glaucomului, in general si a glaucomului normotensiv, in particular, sunt intricate mai multe mecanisme de actiune (teoria vasculara, mecanica, inflamatorie, genetica, imuna), ca dovada  ca o tensiune normala nu exclude existenta unui glaucom.