Dezlipire de retină: simptome și tratament

Ce este dezlipirea de retină?

Dezlipirea de retină este o afecțiune oculară serioasă. Acest fenomen poate provoca simptome alarmante, precum apariția bruscă de miodezopsii („muște zburătoare”), flash-uri de lumină și, în cazuri grave, pierderea vederii. Recunoașterea timpurie a simptomelor este crucială pentru un tratament eficient. Tratamentul pentru dezlipirea de retină variază de la proceduri minim invazive până la operație, în funcție de severitatea afecțiunii.

Retina este un strat subțire de celule sensibile la lumină situat în partea din spate a globului ocular. Dezlipirea de retină apare atunci când această folie se desprinde de peretele ocular de care este atașată în mod normal. 

Dezlipirea de retină: cauze

Dezlipirea de retină are multiple cauze, iar o parte din acestea țin de procesul natural de îmbătrânire a ochiului. De asemenea, dezlipirea de retină mai poate să apară în următoarele situații:

  • creșterea anormală a ochiului (uneori din cauza miopiei)  
  • inflamaţii      
  • traume      

Simptome dezlipire de retină

Simptomele unei dezlipiri de retină apar în funcție de gradul de evoluție a acesteia și pot varia ca intensitate. Este esențial ca acestea să fie recunoscute timpuriu, astfel încât medicul oftalmolog să poată recomanda cele mai bune soluții de tratament pentru dezlipirea de retină. 


Cele mai frecvente simptome dezlipire retină:

  • Pete negre plutitoare (miodezopsii sau musculițe în ochi)
  • Percepția vizuală de scântei (fotopsii)
  • Vedere distorsionată
  • Umbre în câmpul vizual
  • Vedere centrală încețoșată
  • Pierderea rapidă a vederii
  • Pierderea totală a vederii la un ochi

De cele mai multe ori, miodezopsiile și fotopsiile nu indică o problemă serioasă și sunt relativ frecvente la persoanele trecute de vârsta mijlocie.

Este însă necesar ca pacientul să efectueze un examen oftalmologic cât mai curând posibil pentru a verifica dacă există afecțiuni la nivelul retinei. Rupturile retiniene descoperite la timp pot fi tratate cu laser înainte ca acestea să provoace o dezlipire de retină.

Unele dezlipiri de retină pot apărea fără ca persoanele afectate să poată sesiza pete plutitoare sau fotopsii. În acest caz, pacienții pot observa doar o vedere distorsionată sau o umbră întunecată în câmpul vizual. Netratată, afecțiunea poate duce treptat la vedere centrală încețoșată și pierderea semnificativă a vederii.

Rareori, dezlipirile de retină se pot dezvolta rapid. În acest caz, pacientul va suferi o pierdere completă a vederii la un ochi cauzată de sângerări în cavitatea vitroasă. Tocmai de aceea este recomandat ca tratamentul pentru dezlipirea de retină să fie aplicat cât mai repede.

Operație pentru dezlipirea de retină

Operația pentru dezlipirea de retină este procedura standard în tratamentul acestei afecțiuni grave. Scopul intervenției chirurgicale este de a închide ruptura care a provocat dezlipirea retinei, folosind metode precum laserul sau crioterapia. 

Operația pentru dezlipirea de retină include aplicarea de bucăți de silicon pentru a împinge peretele globului ocular și a realinia retina sau operația de vitrectomie, urmată de injectarea unui gaz special sau ulei de silicon în cavitatea oculară. 

Operația pentru dezlipirea de retină se realizează de obicei sub anestezie locală și sedare, în regim ambulatoriu.

Vitrectomia, tratament pentru dezlipirea de retină

Vitrectomia este o intervenție chirurgicală oculară folosită pentru tratarea unor afecțiuni ale retinei și vitrosului, inclusiv a dezlipirii de retină. În timpul vitrectomiei, umoarea vitroasă este îndepărtată și de obicei înlocuită cu o soluție salină, ulei de silicon sau cu un gaz special. 

În cazul în care umoarea vitroasa este înlocuită cu gaz, poate fi necesar ca pacientul să rămână în poziție culcată sau laterală pentru câteva zile și nu va putea zbura într-un avion sau urca la o înălțime mai mare de 500 de metri deasupra nivelului mării, până când bula de gaz nu se resoarbe. 

După vitrectomie, timp de câteva săptămâni, se administrează picături și un tratament medicamentos pentru ameliorarea durerii. Medicul oftalmolog îți va spune când poți relua activitățile normale. Ca în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale și în acest caz există unele riscuri ce includ sângerări, dezlipire de retină, presiune intraoculară crescută sau infecții.

Dezlipirea de retină trebuie tratată cu laser în cadrul unei consultații oftalmologice de urgență. Dacă nu este tratată la timp, poate avea consecințe grave, până la pierderea vederii.

În acest timp, este adesea recomandat să curățați ochii copilului de câteva ori pe zi folosind bumbac steril umezit cu ser fiziologic, pentru a menține igiena și confortul în timpul perioadei de evoluție a lacrimării ochilor.

Ce complicații produce dezlipirea de retină?

Dacă dezlipirea nu este tratată, există riscul de a apărea complicații. În unele situații, apar atrofia progresivă a retinei și inflamația cronică oculară, urmate de o pierdere a vederii iremediabilă. În anumite cazuri, poate apărea chiar și atrofia oculară.

În cazul unei intervenții de vitreoliză, o ședință durează, de obicei, între 20-60 de minute. De regulă, pacienții au nevoie de două ședințe de tratament pentru a obține un rezultat satisfăcător.

Scopul vitreolizei este de a realiza o îmbunătățire funcțională a vederii, astfel încât pacienții să-și poată relua activitățile de zi cu zi.

Corp vitros, decolare posterioara de vitros, miodezopsii, tratament miodezopsii, musculite in ochi, dezlipire de retina, vitreoliză

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Îmi voi recupera vederea după operație?

În cele mai multe cazuri, vederea poate fi recuperată după intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, fiecare operație poartă riscurile sale. Diagnosticarea timpurie este foarte importantă. Din păcate, dacă dezlipirea de retină nu este tratată la timp, poate cauza pierderea permanentă a vederii.

Intervenția chirurgicală este adesea necesară și cea mai eficientă metodă de tratament. În unele cazuri, se pot utiliza proceduri minim invazive cum ar fi tratamentul cu laser sau crioterapia, care caută să sigileze retina și să prevină progresia dezlipirii. Totuși, aceste metode sunt aplicabile în situații foarte specifice și trebuie evaluate de către un medic specialist. În general, pentru majoritatea cazurilor de dezlipire de retină, intervenția chirurgicală rămâne abordarea standard și cea mai recomandată.

În mod normal, dezlipirea de retină apare la persoanele care suferă de miopie sau care au suferit un traumatism ocular. Cu toate acestea, există și cazuri în care poate apărea la pacienții care au antecedente în familie. Persoanelor care se regăsesc în această situație le recomandăm să efectueze controale oftalmologice periodice sau urgente, în cazul în care observă orice tulburare de vedere.

Durata poate varia în funcție de complexitatea cazului și de tehnica chirurgicală folosită. În general, operație de dezlipire de retină poate dura între o oră și câteva ore. Este important de reținut că fiecare caz este unic și timpul necesar pentru operație depinde de particularitățile fiecărui caz.