Dezlipirea de retină

Ce este dezlipirea de retină?
Retina este un strat subțire de celule sensibile la lumină situat în partea din spate a globului ocular. Dezlipirea de retină apare atunci când această folie se desprinde de peretele ocular de care este atașată în mod normal.

Cauze:

Majoritatea cazurilor de dezlipire de retină sunt cauzate de:

• îmbătrânirea naturală a ochiului
• creșterea anormală a ochiului (uneori din cauza miopiei)
• inflamaţii
• traume

Simptome:

Simptomele unei dezlipiri de retină apar în funcție de gradul de evoluție a acesteia și pot fi:

• Pete negre plutitoare (miodezopsii)
• Percepția vizuală de scântei (fotopsii)
• Vedere distorsionată
• Umbre în câmpul vizual
• Vedere centrală încețoșată
• Pierderea rapidă a vederii
• Pierderea totală a vederii la un ochi

De cele mai multe ori, plutitorii sau petele negre și fotopsiile nu indică o problemă serioasă și sunt relativ frecvente la persoanele trecute de vârsta mijlocie.
Este însă necesar ca pacientul să efectueze un examen oftalmologic cât mai curând posibil pentru a verifica dacă există afecțiuni la nivelul retinei. Rupturile retiniene descoperite la timp pot fi tratate cu laser înainte ca acestea să provoace o dezlipire de retină.
Unele dezlipiri de retină pot apărea fără ca persoanele afectate să poată sesiza pete plutitoare sau fotopsii. În acest caz, pacienții pot observa doar o vedere distorsionată sau o umbră întunecată în câmpul vizual. Netratată, afecțiunea poate duce treptat la vedere centrală încețoșată și pierderea semnificativă a vederii.
Rareori, dezlipirile de retină se pot dezvolta rapid. În acest caz, pacientul va suferi o pierdere completă a vederii la un ochi cauzată de sângerări în cavitatea vitroasă.

În ce constă tratamentul?

În cazul detașării de retină, tratamentul este întotdeauna chirurgical. Obiectivele intervenției sunt închiderea rupturii care a dus la dezlipirea retinei folosind laser sau crioterapie și poziționarea corectă a retinei.
Acest lucru se poate face prin împingerea peretelui globului ocular cu ajutorul unor curele sau bucăți de silicon sau prin vitrectomie urmată de introducerea unui gaz special sau a unui ulei de silicon în cavitatea vitroasă. Intervenția se efectuează în regim ambulatoriu sub anestezie locală și sedare.
Dacă dezlipirea nu este tratată, apar atrofia progresivă a retinei și inflamația cronică oculară, urmate de o pierdere a vederii iremediabilă. În anumite cazuri, poate apărea chiar și atrofia oculară.

Dr. Mrini Eye Hospital

Tratarea dezlipirii de retină prin vitrectomie

Vitrectomia este o intervenție chirurgicală oculară folosită pentru tratarea unor afecțiuni ale retinei și vitrosului, inclusiv a dezlipirii de retină. În timpul vitrectomiei, umoarea vitroasă este îndepărtată și de obicei înlocuită cu o soluție salină, ulei de silicon sau cu un gaz special. În cazul în care umoarea vitroasa este înlocuită cu gaz, poate fi necesar ca pacientul să rămână în poziție culcată sau laterală pentru câteva zile și nu va putea zbura într-un avion sau urca la o înălțime mai mare de 500 de metri deasupra nivelului mării, până când bula de gaz nu se resoarbe.   După operație, timp de câteva săptămâni, se administrează picături și un tratament medicamentos pentru ameliorarea durerii. Medicul oftalmolog îți va spune când poți relua activitățile normale. Ca la orice intervenție chirurgicală și în acest caz există unele riscuri ce includ sângerări, dezlipire de retină, presiune intraoculară crescută sau infecții.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Îmi voi recupera vederea după operație?

În cele mai multe cazuri, vederea poate fi recuperată după intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, fiecare operație poartă riscurile sale. Diagnosticarea timpurie este foarte importantă. Din păcate, dacă dezlipirea de retină nu este tratată la timp, poate cauza pierderea permanentă a vederii.

În mod normal, dezlipirea de retină apare la persoanele care suferă de miopie sau care au suferit un traumatism ocular. Cu toate acestea, există și cazuri în care poate apărea la pacienții care au antecedente în familie. Persoanelor care se regăsesc în această situație le recomandăm să efectueze controale oftalmologice periodice sau urgente, în cazul în care observă orice tulburare de vedere.