Ce este dezlipirea de retina?

RetinaSimilar cu filmul unui aparat de fotografiat, retina este responsabila pentru “crearea” imaginilor pe care noi le vedem. Retina este tesutul fotosensibil care captuseste interiorul ochiului si are rolul de a trimite mesaje vizuale catre creier prin intermediul nervului optic.
Atentie! Dezlipirea de retina poate provoca pierderea permanenta a vederii. In cazurile in care portiuni mai mici sau mai mari din retina se rup, gaurile rezultate pot produce dezlipire de retina daca nu sunt tratate la timp.

Dezlipirea de retinaDezlipirea de retina este o afectiune caracterizata de aparitia unui spatiu intre cele doua foite ale retinei, stratul intern (tesut bogat in vase de sange) si cel extern (testut format din celule responsabile cu perceptia informatiei vizuale), in care patrunde un lichid, numit lichid subretinian.
Lasata netratata, dezlipirea de retina va continua sa se extinda pana la afectarea maculei, zona centrala a retinei responsabila cu vederea de aproape. Macula ne ajuta sa citim si sa indetificam chipurile celor din jur. Atunci cand macula este afectata, vederea central se pierde.

Cine prezinta risc crescut pentru dezlipire de retina?

Dezlipirea de retina poate sa apara la orice varsta, dar este mai des intalnita la persoanele cu varsta peste 40 de ani. Cu toate acestea, un risc crescut pentru dezlipire de retina o au persoanele care:
– au miopie extrema
– au suferit deja o dezlipire de retina la unul dintre ochi
– au cazuri in familie
– au fost operate de cataracta
– au alte afectiuni oculare, precum: uveita, miopie degenerativa sau degenerescenta Lattice)
– au suferit un traumatism ocular.

Care sunt simptomele dezlipirii de retina?

-Strafulgerari luminoase (flash-uri) – acest simptome este prezent in 6 din 10 cazuri de pacienti cu dezlipire de retina. Flash-urile pot fi observate in conditii de iluminare scauze si apar cel mai adesea la periferia campului vizual.

-Miodezopsiile (flotorii) –miodezopsiile sunt prezente la majoritatea oamenilor si sunt reprezentate de “scame” sau “musculite” care plutesc intr-un numar mic in campul vizual. In mod normal, ele nu reprezinta un pericol. Cu toate acestea, o crestere brusca a numarului de miodezopsii poate semnala o dezlipire de retina. Daca aceasta crestere este insotita si de aparitia flash-urilor, este necesar sa consultati de urgenta medicul oftalmolog.
Flotori - miodezopsii

-Scaderea vederii – prin prezenta unor umbre la periferia campului vizual, incetosarea vederii sau aparitia unei “perdele negre” in fata ochilor, toate aceste simptome semnaleaza o dezlipire de retina.

Vedere normala

Vedere normala

Vedere in cazul dezlipirii de retina

Vedere in cazul dezlipirii de retina

Aparitia acestor simptome trebuie sa va trimita de urgenta la medicul oftalmolog. Dezlipirea de retina este o urgenta care are nevoie de tratament imediat! Atentie! Exista unele cazuri in care dezlipirea de retina nu prezinta niciun fel de simptome si este descoperita in timpul unui control de rutina.

Cum este depistata dezlipirea de retina?

Dezlipirea de retina este depistata in cadrul unei examen oftalmologic complet, care presupune evualuarea acuitatii vizuale, masurarea tensiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi si examinarea microscopica a tuturor structurilor ochiului. Dezlipirea de retina este de cele mai multe ori identificata in timpul examinarii fundului de ochi. Aceasta investigatie poate fi efectuata in mod clasic, prin aplicarea de picaturi oculare pentru dilatarea pupilei, sau prin fotografierea digitala a fundului de ochi. Aceasta a doua investigatie permite examinarea extinsa a retinei (la 200 de grade), oferind posibilitatea identificarii mai usoare a dezlipirilor situate la periferia retinei. In cazul in care retina nu poate fi examinata cu usurinta prin cele doua metode, medicul va poate recomanda sa faceti o echografie oculara.

Cate tipuri de dezlipire de retina exista?

Exista trei tipuri de dezlipire de retina: egmatogena, tractionala si exudativa. Dintre acestea, dezlipirea de retina egmatogena reprezinta cea mai intalnita forma a bolii.
Dezlipirea de retina egmatogena se apare in urma producerii unei rupturi retiniene. Din cauza acestei rupturi, lichidul subretinian patrude intre foitele retinei provocand separarea acestora.
Ruptura retiniana reprezinta cea mai des intalnita cauza in dezlipirea de retina egmatogena. Aceste rupturi se produc de cele mai multe ori in zona periferica a retinei. Pacientii descriu adesea aparitia unei “perdele” sau a unei umbre negre in periferia campului vizual. Aceste simptome se extind in tot campul vizuala odata ce dezlipirea de retina migreaza catre macula (zona centrala a retinei). Daca dezlipirea de retina egmatogena nu este tratata chirurgical atunci va afecta intreaga retina si va provoca orbirea toata si inreversibila.

Care este tratamentul pentru dezlipirea de retina?

Dezlipirile de retina sunt adesea reparate pe care chirurgicala de un medic oftalmolog specializat in chirurgie vitreo-retiniana. In functie de natura dezlipirii de retina, chirurgul va alege cea mai indicata procedura chirurgicala. In unele cazuri se poate recurge la o combinatie intre mai multe proceduri cu scopul de a repara ruptura.

APLICAREA DE INEL SCLERAL (CERCLAJ SCLERAL)
inel scleral in dezlipire de retina
Cerclajul scleral are ca scop inchiderea rupturii retiniene si aplatizarea retinei. Un inel transparent din silicon este aplicat pe exteriorul globului ocular pentru a impinge usor peretii interiori ai ochiului catre retina detasata. Acest tip de operatie are o rata mare de succes. Interventia se efectueaza sub anestezie locala, iar pacientul nu va fi nevoit sa ramana internat in spital. Dupa interventie, chirurgul recomanda mentinerea unei anumite pozitii pe durata recuperarii pentru a creste sansele de vindecare. Dupa operatie va puteti confrunta cu dureri, iar ochiul va fi inflamat si rosu timp de cateva zile.
Un efect secundar des intalnit in cazul acestei operatii este cresterea miopiei, din cauza modificarii formei globului ocular. Complicatiile de tipul sangerarilor, infectiilor si marirea tensiunii intraoculare sunt reduse.

VITRECTOMIE
vitrectomie in dezlipirea de retina
In timpul vitrectomiei, chirurgul efectueaza 3 incizii de dimensiuni foarte mici la nivelul sclerei (albul ochiului). Vitrosul, substranta gelatinoasa din interiorul globului ocular, este extras cu ajutorul unui instrument medical de mici dimensiuni. Lichidul subretinian este drenat, iar apoi este aplicata energia laser pe ruptura si in zonele slabite ale retinei. Gaz sau ulei siliconic este injectat in interiorul ochiului cu scopul de a inlocui vitrosul si de a reatasa retina, impedicant lichidul sa treaca prin gaura retiniana pentru a provoca o noua dezlipire de retina. Dupa interventie, chirurgul va va spune sa stati cu capul aplecat ori pe o parte a corpului cu scopul de a permite gazului sau uleiului sa lucreze cu eficienta.

Gaz

Pe durata procesului de recuperare ochiul produce fluide care inlocuiesc treptat gazul. Deoarece gazul se resoarbe, nu mai este necesara o reinterventie pentru eliminarea sa. Bula de gaz poate ramane in interiorul ochiului aproximativ 2 luni. In aceasta perioada sunt impuse anumite restrictii de calatorie, cum ar fi zborul cu avionul.

Ulei siliconic

Uleiul siliconic este utlizat in cazuri complexe sau recurente de dezlipire de retina. Spre diferenta de gaz, uleiul siliconic nu se resoarbe si este necesara o noua interventie pentru extractia si inlocuirea sa.

Indiferent de substanta folosita, rata de succes a vitrectomiei este ridicata. In cele mai multe cazuri interventia este realizata cu anestezie locala, iar pacientul nu trebuie sa ramana internat in spital.
Complicatiile sunt similare cu cele ale cerclaj-ului scleral, chiar daca vitrectomia nu duce intotdeauna la cresterea miopiei. In schimb, vitrectomia poate creste riscul de aparitie a cataractei.

In cazul in care procedura nu are rezultatele asteptate, specialistul in retina va poate recomanda o interventie suplimentara.

RETINOPEXIA PNEUMATICA

In timpul retinopexiei penumatice o bula de gaz este injectata in interiorul ochiului cu scopul de a ajuta la reatasarea retinei si pentru a impedica fluidul sa patrunda prin ruptura retiniana. Laserul este apoi utilizat pentru a sigila permanent ruptura. In timpul procesului de recuperare pacientii trebuie sa mentina capul intr-o anumita pozitie pentru ca bula de gaz sa ramana deasupra rupturii retiniene. Din acest motiv, retinopexia pneumatica nu este potrivita in toate cazurile de dezlipire de retina.

Cum decurge recumperarea postopratorie?

Dupa oricare dintre operatiile de dezlipire de retina pacientii pot sa mearga acasa, urmand sa revina a doua zi la control. Chirurgul va va sfatui sa pastrati o anumita pozitie a corpului timp de cateva zile de la operatie. Este important sa discutati cu medicul oftalmolog despre restrictiile pe care va trebui sa le respectati in rutina zilnica.

Cat de repede imi voi recastiga vederea?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de anumiti factori, inclusiv de tipul de interventie efectuat si de complexitatea dezlipirii de retina. Gazul injectat in interiorul globului ocular va va limita vederea timp de cateva saptamani de la operatie pana in momentul in care se va resorbi. Uleiul de silicon va va permite sa vedeti mai clar decat gazul, dar tot va va oferi o senzatie de vedere neclara pana cand medicul il va extrage.

Care sunt asteptarile pe termen lung?

Datorita terapiilor moderne, peste 95% dintre cazurile de dezlipire de retina pot fi tratate cu succes, chiar si atunci cand sunt necesare mai multe reinterventii. Multi pacienti raman cu vedere foarte buna, insa rezultatul nu poate fi intotdeauna prevazut. Rezultatul operatiei se poate lasa asteptat chiar si cateva luni de la operatie, iar in unele cazuri, in ciuda eforturilor depuse de medici, pacientul isi poate pierde definitiv vederea. Cele mai bune rezultate se obtin in cazul pacientilor care se opereaza inainte ca macula sa fie afectata. De aceea este foarte important sa contactati un specialist in retina imediat ce sesizati una sau mai multe simptome dintre cele enumerate mai sus.