Degenerescenta Maculara

Degenerescenta maculara reprezinta tendinta de degenerare a zonei centrale a retinei. Degenerescenta maculara are consecinte importante asupra vederii si reprezinta cea mai importanta cauza de cecitate care apare la persoanele cu varsta de peste 50 de ani.

Simptomele degenerescentei maculare:
• de la dificultate la citit pana la pierderea totala a capacitatii de a citi, de a vedea detalii si de a lucra in planul apropiat;
• liniile apar intrerupte, distorsionate, ondulate;
• vederea centrala este incetosata, insa vederea periferica este buna;

Degenerescenta maculara legata de varsta are doua forme:

Degenerescenta maculara umeda apare doar in cazul a 10% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune. Vase de sange anormale se formeaza sub retina, sangereaza si afecteaza vederea centrala. Pierderea vederii se poate instala rapid si sever.

Degenerescenta maculara uscata este cauzata de distrugerea tesutului macular. Pierderea vederii este progresiva. Majoritatea persoanelor care prezinta aceasta forma de boala au dificultati in acomodarea la intensitati diferite de lumina. De exemplu, aceste persoane au nevoie de un timp mai mare de acomodare cu lumina din interior atunci cand vin de afara.

Diagnosticul de degenerescenta maculara este stabilit in urma mai multor investigatii medicale de specialitate:
• Examenul fundului de ochi
• Tomografie retiniana (OCT)
• Angiofluorografia retiniana (AFG)
• In cazurile in care mediile oculare nu sunt transparente (cataracta avansata, leucoame corneene, hemoftalmus de diverse etiologii, etc), ecografia de pol posterior ne poate ajuta in diagnostic

Tratamentul Degenerescentei Maculare

Nu exista un tratament eficient pentru forma uscata a bolii. Intrucat aceasta este legata de imbatranirea retinei, pacientilor li se pot recomanda suplimente alimentare bogate in antioxidanti. Aceste suplimente alimentare nu au insa niciun efect asupra persoanelor care au deja un stadiu incipient al bolii. Pacientii care sufera de degenerescenta maculara umeda pot beneficia de un tratament care sa amelioreze simptomatologia si care sa opreasca dezvoltarea vaselor de sange anormale in retina. Este vorba despre injectarea in cavitatea oculara a unor substante care inhiba neovascularizatia: Avastin sau Triamcinolon. Aceste injectii se fac in mod repetat, la interval de o luna, in cure de cel putin trei injectii.

Raspundem tuturor solicitarilor

Esti la un click distanta sa vezi lumea cu alti ochi