Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV)

DMLV

-este o deteriorare a maculei, partea centrală a retinei. DMLV afectează vederea centrală și poate duce la pierderea vederii dacă nu este tratată la timp.

Tipuri de DMLV
În prezent, există două tipuri principale de DMLV:

• DMLV uscată sau DMLV atrofică

- atunci când țesutul din zona maculei se atrofiază și se subțiază. În unele cazuri, aceasta poate evolua în DMLA umedă sau exudativă.

• DMLV umedă sau DMLV exudativă

atunci când țesutului maculei își mărește dimeniunea. Aceasta este cauzată de o inflamație, de apariția unor vase anormale de sânge sau mici varice care cresc în zona maculei și pot provoca sângerări sau inflamații.Există și forme mai puțin cunoscute de DMLV, respectiv așa-numitele „forme rare de DMLV”.

Cauze:

Există mai mulți factori ce pot influența debutul și evoluția DMLV, cum ar fi:
• Modul de viață: fumatul, alimentația nesănătoasă, razele ultraviolete sau lipsa de activitate fizică.
• Anumite patologii asociate: hipertensiune arterială, diabet zaharat, trigliceride mari sau colesterol ridicat.
• Factori genetici: antecedente în familie.

Simptome:

DMLV este o afecțiune care poate fi asimptomatică în stadiile incipiente, motiv pentru care este dificil de depistat. Pe măsură ce pacientul înaintează în vârstă, această afecțiune se agravează și simptomele încep să apară.
Pacienții cu DMLV prezintă adesea simptome care afectează vederea centrală, precum:
• dificultăți la citit
• vedere centrală încețoșată
• observarea unor diferențe la dimensiunea aceluiași obiect privit cu fiecare ochi în parte
• alterarea culorilor
• liniile drepte par deformate.
Persoanele care observă o deteriorare a vederii sau care au împlinit vârsta de 50 de ani (indiferent că nu prezintă simptome) pot efectua un simplu test de vedere la domiciliu pentru a detecta din timp modificările sau deteriorarea vederii centrale. Acest test constă în privirea unor linii drepte, acoperind pe rând câte un ochi. Dacă liniile par deformate este necesar un consult oftalmologic.

Diagnostic

Pentru a diagnostica DMLV, pot fi efectuate următoarele teste sau studii:
• Examen oftalmologic complet: cu măsurarea acuității vizuale de departe și de aproape, test Amsler, campimetrie vizuală (analizează gradul de afectare a vederii centrale) și examinarea fundului ochiului
• OCT (tomografie în coerență optică)
• Retinografie color și autofluorescentă
• Teste de contrast, precum angiografia cu fluoresceină sau verdele de indocianină.
• În cazuri specifice, se pot solicita teste de vedere contrast, vedere color, electrofiziologie, microperimetrie etc.

Dr. Mrini Eye Hospital

Tratament DMLV

Momentan nu există un remediu definitiv pentru DMLV. Tratamentele actuale pot opri sau încetini evoluția acesteia. Tratamentul variază în funcție de tipul de DMLV.

Tratament pentru DMLV umedă

Acest tip de degenerescență este de obicei mai agresiv și progresează mai repede. Tratamentul obișnuit este medicamentos, administrat prin injecții intravitreene periodice și are rolul de a bloca factorul de creștere endotelial anti-VEGF. Este important să se efectueze controale periodice pentru a urmări evoluția și posibilele erupții ale DMLV.

Tratament pentru DMLV uscată

În prezent, nu există tratament pentru DMLV uscat. În stadiile incipiente se recomandă de regulă suplimente nutritive, deoarece numeroase studii arată că acestea pot încetini progresia bolii. DMLV este una dintre cauzele principale ale pierderii vederii la pacienții vârstnici. Acesta este și motivul pentru care în prezent sunt efectuate multiple studii de cercetare pentru diagnostic precoce și vindecare DMLV.

Sfaturi pentru a preveni DMLV

Principalul factor de risc pentru această afecțiune este vârsta și cum acest factor nu poate fi prevenit, s-au făcut cercetări asupra altor factori asociați care ar putea ajuta la întârzierea sau chiar oprirea apariției și evoluției DMLV. Prin urmare, se recomandă să se respecte un stil de viață sănătos și echilibrat, ce implică:

  • Alimentație sănătoasă
  • Renunțarea la fumat
  • Examinare anuală completă pentru a controla apariția/evoluția bolilor asociate (diabet, colesterol etc.)
  • Controlul tensiunii arteriale
  • Controale oftalmologice periodice
  • Exerciții fizice
  • Protecție împotriva razelor ultraviolete

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

La ce vârstă apare DMLV? Se poate manifesta la tineri?

Degenerescența maculară legată de vârstă apare de obicei la persoanele de peste 50-60 de ani, iar incidența ei crește odată cu trecerea timpului. Deși, în general, nu afectează tinerii, există forme de distrofie maculară juvenilă, de origine genetică, ce se pot manifesta într-un mod similar, precum și alte patologii care pot afecta macula, precum retinoschizisul juvenil, distrofia maculară viteliformă a lui Best.

În prezent, nu există vreun tratament care să poată vindeca definitiv efectele DMLV dar, în cazul DMLV umedă sau exudativă, există tratamente care pot reduce rata de pierdere a vederii, cum ar fi injecțiile intravitreene și terapia fotodinamică.

Tratamentul prin injecții intravitreene este eficient în cazurile de degenerescență maculară exsudativă și constă în administrarea tratamentului în interiorul ochiului. Medicamentele cel mai frecvent utilizate în aceste cazuri sunt injecțiile cu Eylea®, Avastin® și Beovu®. Procedura se efectuează de regulă în sala de operație, pentru a minimiza riscul de infecție. Se folosește anestezie locală iar în perioada postoperatorie nu există de obicei disconfort sau durere. Acest tratament nu se aplica în cazurile de DMLV uscată sau atrofică.

Injecțiile intravitreene se efectuează în cavitatea vitroasă, situată în partea din spate a ochiului deoarece, daca s-ar administra pe cale orală sau venoasă, rezultatele nu ar fi la fel de bune. În plus, dozele care ar trebui administrate pe cale orală ar fi mai mari și ar putea provoca mai multe efecte adverse.

Tratamentul uzual pentru DMLV este medicamentos și numai în unele cazuri excepționale, în care nu se obține un răspuns favorabil procedurii obișnuite, se poate lua în considerare intervenția chirurgicală.

DMLV se caracterizează prin incapacitatea ochiului de a produce noi celule care să înlocuiască țesutul deteriorat al maculei. Din acest motiv, cele mai recente progrese în medicina regenerativă s-au bazat pe înlocuirea celulelor retiniene distruse cu celule stem, care ulterior devin celule ale epiteliului pigmentar retinian. Sunt studii încă în fază experimentală, dar promițătoare.

Deși este o patologie ireversibilă, lupele sau lentilele speciale permit pacienților să citească normal în timp ce învață să ignore unghiul orb cauzat de această afecțiune. În prezent, se studiază și posibilitatea utilizării ochelarilor cu filtru de lumină albastră, însă nu există dovezi științifice clare.

În prezent, nu există studii concludente care să coreleze direct utilizarea ecranelor electronice și a dispozitivelor mobile cu apariția DMLV.

Nutriția, stilul de viață și mediul înconjurător sunt foarte importante pentru menținerea sănătății ochilor. O alimentație sănătoasă pare să întârzie apariția DMLV în ambele forme, cu 25%. De asemenea, este esențial să consumi grăsimi nesaturate, precum cele furnizate de avocado sau spanac.

În multe cazuri este posibil, însă trebuie să se țină cont de anumiți factori pe care specialistul trebuie să îi evalueze, cum ar fi care dintre cele două patologii cauzează pierderea vederii pacientului sau dacă există alte posibilități înainte de operație, cum ar fi schimbarea ochelarilor cu prescripție medicală sau lupe.
În cazul DMLV atrofic, în prezent nu există nicio dovadă că operația de cataractă agravează starea acestei afecțiuni, iar în DMLV exudativă, care este mult mai puțin frecventă, au fost efectuate studii pe această temă, dar nu au fost concludente.

Angiografia cu fluoresceină este un test oftalmologic din care specialistul poate studia circulația sanguină a ochiului pentru a diagnostica afecțiuni ale retinei. Testul durează 10 minute și se obțin imagini ale retinei cu ajutorul unei substanțe de contrast administrată intravenos, de obicei în braț. Tomografia în coerență optică sau OCT este un test în care, cu ajutorul unui fascicul de lumină, reușim să obținem cât mai detaliat posibil imaginea secțiunii ochiului pe care dorim să o studiem, fie că sunt secțiuni ale retinei, ale nervului optic sau ale segmentului anterior al ochiul. În prezent, această tehnologie face posibilă și obținerea de imagini ale circulației retiniene fără a fi nevoie de contrast, așa-numita angiografie de coerență optică.