Decolare posterioară de vitros

În structura ochiului există cavitatea vitroasă, care ocupă cea mai mare parte a globului ocular. Pereții interni ai acestei cavități constituie retina și conțin o gelatină pe care o numim umor vitros, atașată de retină prin mai multe puncte de ancorare.
În timp, acest umor vitros se degradează și se poate desprinde din punctele de ancorare, fenomen numit decolare posterioară de vitros. În astfel de situații, pacienții declară că apar niște musculițe în câmpul vizual. Noi le numim miodezopsii.

Daca miodezopsiile sunt mici, translucide, izolate și prezintă întotdeauna aceeași formă și model, nu ar trebui să ne facem griji. Se recomandă o examinare oftalmologică. Dacă sunt numeroase și apar brusc, uneori descrise ca o pânză de păianjen care ocupă o mare parte a câmpului vizual și mai ales dacă sunt însoțite de flash-uri de lumină, trebuie consultat de urgență medicul oftalmolog pentru a elimina riscul de apariție a dezlipirii de retină.

Nu recomandăm operarea miodezopsiilor sau a detașării vitroase decât în anumite cazuri în care vederea este afectată semnificativ.

Vârsta avansată, miopia, operația de cataractă și traumatismele oculare sunt principalii factori de risc.

Miodezopsiile nu ar trebui să ne îngrijoreze, însă detașarea vitroasă trebuie verificată urgent.
Așa-numitele plutitoare (miodezopsiile) sunt pete mobile ce apar în câmpul vizual ca niște umbre mici sau pete translucide percepute mai pronunțat pe un fundal foarte deschis, precum un perete alb, cerul sau un ecran de computer.

Cauze:

Miodezopsiile apar deoarece umorul vitros se degradează în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. În consecință, unele zone se lichefiază, iar altele se condensează sub formă de bulgări sau filamente. Aceste zone condensate apar în câmpul vizual ca niște corpuri plutitoare sau umbre.


Vorbim despre dezlipire vitroasă atunci când gelul vitros sau umoarea care umple cavitatea vitroasă se desprinde din punctele sale de ancorare de pe retină ducând la apariția bruscă a unei multitudini de pete sub formă de rețea sau pânză de păianjen și, în unele cazuri, a unor flashuri în câmpul vizual.


Dezlipirea de vitros nu este o afecțiune gravă. Problema apare atunci când, la detașare, provoacă o dezlipire de retină.


Dezlipirea retiniană trebuie tratată cu laser în cadrul unei consultații oftalmologice de urgență. Dacă nu este tratată la timp, poate avea consecințe grave, până la pierderea vederii.

Simptome:

În cazul miodezopsiilor, pacientul observă pete translucide mici, foarte fine, care se deplasează în câmpul vizual însoțind mișcarea oculară. Pacienții care au manifestat aceste simptome pe o perioadă mai lungă de timp, nu au raportat schimbări în forma sau modelul miodezopsiilor.
 
În schimb, în detașarea vitroasă posterioară, apar brusc o multitudine de pete negre care plutesc în câmpul vizual. Pacienții descriu acest simptom ca o pânză de păianjen sau o plasă care se deplasează odată cu mișcarea ochilor. Uneori este însoțită și de o anumită scădere vizuală. În astfel de situații, recomandăm programarea de urgență la un consult oftalmologic.
Unii pacienți prezintă, de asemenea, flash-uri de lumină, asemănătoare unui fulger, pe care le numim fotopsii. Acestea sunt stimulări luminoase care pot dura o secundă. Ele apar în general noaptea sau în medii cu lumină slabă. Sunt remarcate de obicei pe o parte a câmpului vizual și au un model liniar sau semicircular. Și în acest caz recomandăm un consult oftalmologic urgent. În astfel de situații, este important să excludem probleme mai grave precum dezlipirea de retină.

Dr. Mrini Eye Hospital

Ce este vitreoliza?

Vitreoliza  (îndepărtarea cu laser a miodezopsiilor) este o procedură extrem de eficientă, minim invazivă, care implică utilizarea unui laser YAG nanopulsat pentru a vaporiza flocoanele vitreene ale ochiului.
Efectuată cu tehnologia Reflex™️ marca Ellex, această procedură poate îmbunătăți în mod semnificativ calitatea vederii pacientului. 

În ce constă procedura de vitreoliză?

Vitreoliza laser este o procedură realizată în regim ambulator, nedureroasă, care poate elimina tulburările vizuale cauzate de opacități plutitoare în corpul vitros. Această procedură presupune aplicarea unui impuls de lumină laser cu energie redusă pentru a dizolva opacitățile din corpul vitros. În timpul procesului, energia laserului evaporă moleculele de colagen și acid hialuronic, formând un gaz.
În cazul unei astfel de intervenții, o ședință durează, de obicei, între 20-60 de minute. De regulă, pacienții au nevoie de două ședințe de tratament pentru a obține un rezultat satisfăcător.
Scopul procedurii este de a realiza o îmbunătățire funcțională a vederii, astfel încât pacienții să-și poată relua activitățile de zi cu zi.