Conjunctivita la copii: ce tratament există?

Conjunctivita la copii este o inflamație sau infecție a conjunctivei, membrana transparentă care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapelor. Cauzele care duc la apariția conjunctivitei la copii sunt multiple, de la virusuri și bacterii, până la substanțe iritante. Important este să recunoști semnele și să mergi la un consult oftalmologic pentru a primi un tratament adecvat. Picăturile pentru conjunctivită la copii pot fi o soluție, dar nu singura!

Conjunctivita la copii produce disconfort, iar primele semnale de alarmă sunt date de simptome precum secrețiile mai dense prezente la nivelul ochiului. Specificitatea simptomelor este dată de tipul de conjunctivită.

Câte tipuri de conjunctivită există?

Conjunctivita la copii poate fi cauzată de virusuri, bacterii, alergii, substanțe iritante sau este uneori asociată cu o infecție a urechii. Este o boală comună în rândul copiilor și poate fi contagioasă, în special în cazul formelor virale sau bacteriene, făcându-se simțită în colectivități precum școlile sau grădinițele.

Conjunctivita virală

Aceasta este cea mai des întâlnită formă de conjunctivită la copii, adesea asociată cu răcelile. Este o infecție foarte contagioasă și se răspândește prin contact direct cu secrețiile persoanei infectate.

Conjunctivita bacteriană

Cauzată de bacterii, aceasta se manifestă prin simptome precum secreții mai dense, de obicei de culoare galben-verzuie, care pot cauza lipirea pleoapelor în timpul somnului.

Conjunctivita alergică

Declanșată de contactul cu alergeni precum polenul, praf sau blana animalelor de companie, conjunctivita alergică la copii este anunțată prin mâncărime și roșeață, adesea însoțită de simptome de alergie, cum ar fi strănutul sau nasul înfundat.

Conjunctivita iritativă

Acesta este un tip de conjunctivită care apare mai rar și este cauzată de iritanți precum fumul, clorul din piscine sau contactul cu anumite produsele cosmetice.

Cum recunoști conjunctivita la copii?

Simptomele conjunctivitei pot să difere de la un caz la altul. Intensitatea lor este diferită, în funcție de tipul de conjunctivită prezent, precum și stadiul evolutiv al bolii. Printre simptomele acestei afecțiuni se pot număra:

Ochi roșii

Roșeața ochilor sau "ochii roșii", poate fi un semn al inflamației sau iritației. Aceasta poate fi o consecință a unei infecții precum conjunctivita sau poate să apară în urma contactului cu alergeni sau expunerea la iritanți.

Mâncărime sau senzație de arsură

Mâncărimea și senzația de arsură sunt adesea asociate cu alergiile sau cu uscăciunea oculară. Acestea pot fi răspunsul ochiului la alergeni specifici, cum ar fi polenul sau blana de animale sau pot indica o insuficiență a filmului lacrimal care lubrifiază ochiul.

Senzație de nisip în ochi

Această senzație, adesea descrisă ca fiind un corp străin în ochi, este un simptom comun al conjunctivitei, precum și al sindromului de ochi uscat.

Umflături ale pleoapelor

Umflarea pleoapelor poate indica o infecție, cum ar fi orjeletul (o infecție a glandelor sebacee de la baza genelor), inflamații legate de alergii, sau poate fi rezultatul unei leziuni. De asemenea, anumite afecțiuni sistemice pot provoca umflarea pleoapelor.

Lăcrimare abundentă

Lăcrimarea excesivă este adesea un răspuns la iritația sau uscăciunea oculară. Ochii produc mai multe lacrimi pentru a încerca să compenseze lipsa de umiditate sau pentru a elimina iritanții, ca în cazul conjunctivitei.

Secreții care se usucă și formează cruste pe gene, în special după somn

Secrețiile ochiului care se usucă și formează cruste pot fi un semn al conjunctivitei bacteriene sau virale. În cazul conjunctivitei bacteriene, secrețiile pot fi mai dense și de culoare galben-verzuie.

Sensibilitate la lumină

Fotofobia sau sensibilitatea la lumină poate fi un simptom al conjunctivitei la copii. Aceasta este cauzată de inflamație oculară, infecții, leziuni sau alte afecțiuni ale ochiului, cum ar fi uveita. De asemenea, este un simptom comun în cazul migrenelor.

În funcție de forma de conjunctivită prezentă, toate aceste simptome pot varia ca intensitate și pot fi prezente în diverse combinații, în funcție de cauza specifică.

Este foarte important ca atunci când apar, copilul să fie programat la un consult oftalmologic pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat, mai ales dacă simptomele persistă, se agravează sau sunt însoțite de durere, scăderea vederii sau orice alte simptome care provoacă îngrijorare.

Conjunctivita la copii: tratament

Ca în cazul oricărei alte afecțiuni, și în cazul conjunctivitei la copii planul de tratament este recomandat de medicul oftalmolog în funcție de cauza specifică ce a dus la apariția bolii.

Pentru conjunctivita virală, adesea nu este nevoie de tratament medicamentos și se recomandă remedii la domiciliu pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi compresele reci.

Conjunctivita bacteriană poate necesita administrarea de antibiotice sub formă de picături de ochi sau unguent.

Picăturile de ochi sunt soluții oftalmice utilizate pentru a administra medicamente sau pentru a oferi lubrifiere și hidratare ochilor. Ele sunt proiectate pentru a trata sau a ameliora o varietate de afecțiuni oculare și simptome, printre care și conjunctivita.

Există mai multe tipuri de picături pentru ochi, fiecare cu scopuri specifice:

  • Picături de ochi antialergice conțin antihistaminice sau alte substanțe care ajută la reducerea inflamației și la ameliorarea simptomelor alergice, cum ar fi mâncărimea, roșeața și umflăturile.
  • Picăturile de ochi antiinflamatorii sunt utilizate și ele pentru a reduce inflamația în cazurile de conjunctivită, uveită sau după proceduri chirurgicale oculare.
  • Picăturile de ochi antibiotice tratează infecțiile oculare bacteriene, eliminând sau inhibând creșterea bacteriilor care cauzează infecția.

În cazul conjunctivitei alergice, evitarea alergenilor și utilizarea de antihistaminice sau picături pentru ochi pot ajuta.

Conjunctivita iritativă se ameliorează prin eliminarea cauzei iritației.

Prevenirea răspândirii, în special în cazul formelor contagioase, este esențială. Spălarea mâinilor frecvent, utilizarea prosoapelor separate și evitarea frecării ochilor sunt măsuri importante. De asemenea, este important ca părinții să consulte un medic oftalmolog dacă suspectează conjunctivita la copilul lor, pentru a obține un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.

La Dr. Mrini Eye Hospital Constanța, specialiștii noștri sunt alături de micii pacienți care au conjunctivită. Abordarea empatică permite obținerea celor mai bune rezultate, de fiecare dată.