Zi de zi ne expunem ochii la diferite pericole, fie ca suntem acasa, la serviciu sau pe strada. Banalul CHIBRIT este unul dintre pericolele care ne pandesc ochii la fiecare utilizare.

Intrebuintat inca de multi dintre noi, considerat chiar a fi “chic” de altii, chibritul ne “priveste” fix in ochi ca pe pontentiale victime de fiecare data cand aprindem cu tact un bat. Fiecare chibrit are in varf o gamalie din material chimic usor inflamabil, care se aprinde prin contactul cu suprafata de frecare de pe cutie. “Le recomandam celor care folosesc inca bete de chibrit sa nu le aprinda foarte aproape de ochi, intrucat exista pericolul ca jarul acela aprins din varful chibritului sa le sara in ochi, provocand rani grave.”, ne-a avertizat Dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog in cadrul clinicii de oftalmologie Mrini Eye Hospital.

1344811-bigthumbnail

La nivelul ochilor pucioasa poate provoca arsura termica (prin caldura) si arsura chimica (prin compozitie). “Din pacate combinatia e fatala, iar gradul de recuperare depinde de cat de adanca este leziunea. Leziunile superficiale au, bineinteles, sanse de recuperare mai rapide si fara sechele, in timp ce leziunile profunde au parte de o recuperare dificila si posibile sechele care pot afecta permanent vederea.” a declarat Dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog.

Imediat dupa contactul cu „jarul” incins puteti resimti urmatoarele simptome:
– durere
– usturime/iritare
– lacrimare
– roseata si inflamarea ochiului
– neputinta de a tine ochiul deschis
– senzatia de corp strain
– incetosarea vederii
Aceste simptome pot varia de la pacient la pacient in functie de gravitatea leziunii, insa primul pas pe care oricine trebuie sa il faca este acela de a solicita ajutorul unui oftalmolog. Specialistii din cadrul Clinicii de Oftalmologie Mrini Eye ne avertizeaza ca in aceste cazuri primul ajutor specializat poate face o diferenta majora. “In niciun caz primul ajutor nu inseamna sa stati pe canapea asteptand sa treaca durerea, emotia si starea de iritare produse in urma acestui accident. Aceste semne nu vor trece de la sine, iar daca nu sunt tratate corect pot determina complicatii grave care pot afecta vederea pana la orbire. Orice secunda sau minut conteaza!” a precizat Dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog.

Orice accident la nivelul ochiului trebuie sa ne aduca de urgenta la medicul oftalmolog, deoarece o abordare medicala corecta poate face diferenta intre “a vedea” si “a ramane orb”.