Ce simti in timpul operatiei de reducere de dioptrii – LASIK

LASIK este o operatie de reducere de dioptrii efectuata in timp ce pacientul este perfect constient si se afla sub anestezie locala, la fel ca in cazul unei extractii dentare. Plecand de la acest lucru, o intrebare fireasca care se naste in mintea unui potential pacient este “Ce simt in timpul operatiei?” Un raspuns scurt ar fi: “un disconfort, nimic mai mult”.
Pentru a intelege, insa, pe deplin ce se intampla cu ochii dumneavoastra si ce veti simtiti pe durata operatiei de reducere de dioptrii prin tehnica LASIK, vom extinde intrebarea si vom detalia raspunsul.

Ce simt inainte de operatie?

Cu cateva minute inainte de a intra in sala de operatii va vor fi administrate picaturi de ochi cu anestezic. Senzatia este similara cu aplicarea oricarui tip de picaturi de ochi. Aceasta manevra nu doare. Tot ce trebuie sa faceti este sa tineti ochii larg deschisi, capul pe spate si sa priviti in sus pentru ca asistenta sa poata aplica picaturile corect. Atunci cand veti clipi anestezicul din picaturi va fi distribuit pe toata suprafata ochiului si astfel nu veti simti durerea in timpul operatiei. Daca va simtiti nelinistit medical anestezist va da un calmant usor care va ajuta sa va relaxati.

Atunci cand va asezati pe patul laserului, anestezicul si sedativul si-au facut deja efectul. Pleoapele nu vor fi anesteziate, asa ca veti simti cand medicul aplica un instrument care va tine ochii deschisi in timpul operatiei si va impiedica sa clipiti. Senzatia resimtita este similara, spre exemplu, cu senzatia pe care o aveti atunci cand va tineti ochii deschisi cu degetele pentru a va aplica lentilele de contact.

Simt durere in timpul operatiei?

Datorita anestezicului din picaturi nu veti simtit durere in timpul celor cateva minute cat dureaza operatia, ci doar un disconfort intr-o anumita etapa a interventiei.
Exista doua etape distincte in timpul interventiei LASIK: crearea flapului cornean (taierea unui strat foarte subtire de cornee sub forma unui capacel) si remodelarea corneei cu laser. Pentru a crea falpul cornean medicul va folosi un inel de suctiune care va ramane aplicat pe ochi timp de cateva zeci de secunde si o lama de inalta precizie, actionata de calculator. Inelul are rolul de a ridica corneea si de a impiedica miscarile globului ocular pe durata taierii flapului cornean. Multi pacienti au descris aceasta etapa ca fiind cel mai inconfortabil moment al operatiei, intrucat au resimtit presiune asupra globului ocular si disconfort, insa nu au raportat niciun fel de durere.
In timpul actiunii laserului (ce de-a doua etapa) pacientii nu simt nicio senzatie de disconfort sau durere. Tot ce trebuie sa faceti in aceasta etapa este sa priviti pret de cateva secunde un punct luminos aflat deasupra dumneavoastra (acestea sunt momentele in care laserul remodeleaza corneea).

Ce voi simti dupa operatie?

In primele 24 de ore dupa operatie este recomandat sa va odihniti ochii cat mai mult pentru a ajuta procesul de vindecare. In prima zi dupa operatie va veti confrunta cu senzatie de arsura oculara, lacrimare si disconfort (senzatie de “nisip in ochi”). Intensitatea acestor senzatii difera de la un pacient la altul. Ochii dumneavoastra au o capacitate foarte mare de vindecare, iar procesul de refacere incepe imediat dupa operatie si este diferit de la pacient la pacient. Senzatia de disconfort se diminueaza si dispare intr-o zi sau doua. Daca totusi disconfortul persista mai mult timp (peste 5 zile) este foarte important sa va adresati medicului oftalmolog.