Ce este semaglutida și cum afectează aceasta vederea?

Semaglutida este o substanță activă întâlnită în medicamentele recomandate în general persoanelor diabetice. Această substanță s-a dovedit eficientă și în lupta cu kilogramele.

Tratamentul pe bază de semaglutidă ajută în controlul glicemiei prin eliberarea hormonului care creează senzația de sațietate. Acest hormon, numit GLP-1, determină, de asemenea, organismul să creeze mai multă insulină, ceea ce duce la scăderea nivelului zahărului din sânge.
Forma cristalinului poate fi afectată atunci când intervine o schimbare a nivelului de zahăr în organism. Această modificare este cea care provoacă vederea încețoșată, un efect secundar al semaglutidei.

Semaglutida poate fi nocivă în cazul pacienților diagnosticați cu retinopatie diabetică?
Poate părea ciudat că un medicament creat pentru controlul diabetului ar putea înrăutăți vederea. Un studiul pentru controlul și complicațiile diabetului a sugerat că există o asociere între controlul zahărului din sânge și agravarea retinopatiei diabetice.

Pot fi utilizate medicamente pe bază de semaglutidă pentru a pierde în greutate?
Doar un medic specialist poate decide daca o dietă bazată pe această substanță este potrivită.
În timp ce semaglutida poate ajuta la evitarea supraalimentării, medicii oftalmologi subliniază că aceasta nu este o soluție pentru îngrijirea sănătății generale.

Un studiu cunoscut sub numele de FOCUS este încă în desfășurare iar cercetătorii adună informații despre efectele pe termen lung ale semaglutidei asupra retinopatiei diabetice la persoanele cu diabet zaharat de tip II. Finalizarea și rezultatele studiului sunt așteptate în februarie 2027.

Informează-ți medicul oftalmolog dacă urmezi un tratament chimic și mergi regulat la medic.