Saptamana mondiala a Glaucomului - 8-14 Martie 2015

Saptamana mondiala a Glaucomului – 8-14 Martie 2015

Va invitam la mic dejun cu prima lectura din cadrul Campaniei noastre de sensibilizare a populatiei in vederea depistarii precoce a glaucomului – B.I.G Breakfast cu Mrini Eye Hospital. Pentru a intelege cum afecteaza aceasta boala viata unei persoane, este important in primul rand sa stim ce este glaucomul si ce il provoaca.

Pofta buna si lectura Utila!

B.I.G. Breakfast - Beat Invisible Glaucoma Breakfast - Micul dejun pentru lupta impotriva Glaucomului

B.I.G. Breakfast – Beat Invisible Glaucoma Breakfast – Micul dejun pentru lupta impotriva Glaucomului

Ce este glaucomul?

Pierderea vederii in Glaucom apare ca urmare a deteriorarii nervului optic ca urmare a cresterii presiunii intraoculare. Glaucomul se numara printre principalele cauze ale orbirii la nivel mondial, insa, din fericire, este una dintre bolile care pot fi tinute sub control daca sunt descoperite la timp si abordate corect din punct de vedere medical.
Denumit „HOTUL TACUT AL VEDERII”, Glaucomul nu manifesta simptome sesizabile decat in stadii avansate, atunci cand pacientii remarca o pierderea considerabila a vederii periferice (campul vizual se ingusteaza foarte mult). Mai mult de jumatate din persoanele care sufera de Glaucom nu stiu ca au aceasta boala. Potrivit statisticilor, multi pacienti au pierdut deja un procent foarte mare din vedere atunci cand ajung la medic si le este descoperita boala. Acest lucru reprezinta un semnal de alarma cu privire la importanta depistarii precoce a bolii.

Vederea afectata de Glaucom nu poate fi recastigata!

Vederea afectata de Glaucom nu poate fi recastigata!

Din pacate, spre deosebire de alte afectiuni ale ochiului, glaucomul este o boala cronica, ceea ce inseamna ca nu se vindeca, insa poate fi tinuta sub control de-a lungul vietii cu ajutorul medicamentelor. Ca si in cazul diabetului, hipertensiunii, astmului sau artritei, glaucomul necesita niste schimbari in stilul de viata, cum ar fi respectarea unui regim medicamentos, vizite regulate la oftalmolog si constientizarea bolii in vederea insusirii corecte a tratamentului.

Ce provoaca cresterea presiunii intraoculare si aparitia Glaucomului?

Ochiul este ca un balon, iar pentru a-si pastra forma e necesar ca in interiorul sau sa actioneze o forta denumita presiune intraoculara. Presiunea intraoculara este mentinuta in limite normale de fluidele din interiorul globului ocular.
Trei componente ale ochiul sunt implicate in aparitia Glaucomului. Acestea sunt: nervul optic, corpul ciliar si reteaua trabeculara. Nervul optic este o retea de fibre prin intermediul careia informatiile vizuale captate de ochi ajung la creier si se transforma in imagini. Cu alte cuvinte, reprezinta legatura dintre ochi si creier si este unul dintre elementele cheie in formarea vederii! Corpul ciliar este situat in spatele irisului (zona colorata a ochiului) si produce umoarea apoasa, o substanta cu roluri multiple si importante in functionarea corecta a ochiului. Reteaua trabeculara este un sistem de canale minuscule situat in zona in care irisul se intalneste cu corneea (tesutul transparent care acopera irisul). Aceste canale au rolul de a drena umoarea apoasa in exces. Presiunea din interiorul ochiului depinde de echilibru perfect intre cantitatea de umoare apoasa produsa si cantitatea eliminata.

Saptamana Mondiala a Glaucomului - Ce este glaucomul si ce il provoaca?
Majoritatea cazurilor de Glaucom sunt asociate cu cresterea presiunii intraoculare. Aceasta cresterea este cauzata de cele mai multe ori de blocarea canalelor de scurgere a umorii apoase. Distrugerea nervului optic pe fondul unei presiuni intraoculare normale poarta numele de Glaucom normotensiv.