Cataracta

Cataracta reprezintă una din cele mai frecvente afectiuni oftalmologice cu capacitate degenerativa crescuta. Aceasta boala afecteaza zeci de milioane de oameni din intreaga lume. Cataracta este cauzata de opacifierea cristalinului, iar atunci când este lasata netratata poate duce la orbire totala. Altfel spus, o pelicula fina si opaca se depune pe cristalin, iar ca urmare a acestui fapt vederea devine din ce in ce mai incetosata. In general, cataracta apare la persoanele in varsta, exista insa si cazuri de cataracta infantila, cataracta congenitala si cataracte aparute ca urmare a unor traume, imbolnaviri, medicamente sau a expunerii prelungite la radiatii UV. Mostenirea genetica poate juca un rol important in aparitia cataractei.


Simptomele cataractei sunt:
• vederea incetosata;
• halouri la lumina;
• vedere dublata la unul dintre ochi;
• vedere nocturna slaba;
• sensibilitate la lumina;
• perceperea de culori fade, ingalbenite;

Asa cum am mentionat, pe langa imbatranire mai exista o serie de factori care cresc riscul de aparitie a cataractei:

• Diabetul;
• Expunerea prelungita la razele solare;
• Fumatul;
• Hipertensiunea;
• Traumatisme oculare;
• Interventii chirurgicale oftalmologice anterioare;
• Cazuri de cataracta in familie;

Cataracta Secundara
Cataracta secundara se poate instala, in unele cazuri, la ceva timp de la operatia de cataracta, insa nu este un efect secundar al acesteia. In cazul cataractei secundare, capsula care sustine cristalinul artificial se matifiaza si nu mai permite o buna focalizare a luminii pe retina. Aceasta situatie se poate corecta chirurgical. Interventia este denumita Capsulotomie Posterioara si presupune efectuarea unei deschizaturi in capsula opacizata a lentilei intraoculare cu ajutorul laserului YAG. In acest mod este restabilita vederea clara.

Operatia de Cataracta
Cataracta poate fi indepartata doar pe cale chirurgicala. In prezent nu exista un tratament care sa amelioreze sau sa previna cataracta.  Operatia de cataracta trebuie luata in calcul atunci cand gradul de afectare a vederii nu va permite sa va desfasurati activitatile zilnice in conditii normale.Operatia de cataracta se realizeaza printr-o tehnica numita facoemulsificatie cu ultrasunete. Cristalinul matifiat este indepartat si este inlocuit cu unul artificial.

Programeaza-te

CE TREBUIE SA STIE PACIENTII DESPRE OPERATIA DE CATARACTA


• Inainte de operatia de cataracta ochiul va fi supus unor masuratori pentru a determina puterea optica a lentilei intraoculare care va inlocui cristalinul.
• Inainte de operatia de cataracta vi se vor administra picaturi pentru dilatarea pupilei.
• Anestezia va fi locala, iar pe toata durata interventie veti fi supravegheat de un medic anestezist.
• Medicul va efectua o microincizie la nivelul corneei. Folosindu-se de instrumente medicale de mici dimensiuni va macina cristalinul matifiat cu ajutorul ultrasunetelor, apoi il va aspira din interiorul capsulei care il sustine. In interiorul capsulei va fi introdus implantul de cristalin artificial.
• Microincizia de la nivelul corneei nu necesita fire de sutura pentru a se vindeca. Incizia nu sangereaza si se cicatrizeaza foarte repede. Ochiul operat va fi acoperit cu un bandaj special care va fi scos dupa 24 de ore.
• Dupa operatia de cataracta pacientul va fi transferat pentru scurt timp in salonul postoperator, apoi va putea sa plece acasa insotit.
• Medicul oftalmolog va urmari evolutia operatiei de cataracta in timpul controalelor medicale ulterioare. Primul control va fi efectuat a doua zi dupa operatie.
• Dupa interventia chirurgicala pacientii vor urma un tratament cu picaturi.
• Pacientii care sufera de cataracta la ambii ochi vor fi operati la fiecare ochi in zile diferite.

ECHIPAMENTE MEDICALE

Verion este un sistem avansat conceput cu scopul de a spori precizia, siguranta si controlul in timpul operatiei de cataracta prin:


• Captarea de imagini digitale de inalta calitate ale ochiului si realizarea tuturor masuratorilor importante intr-o singura etapa;
• Determinarea tipului optim de cristalin artificial in cazul fiecarui pacient si stabilirea cu precizie a puterii de refractie a cristalinului
• Ghidaj intraoperator prin centrarea automata a pozitiei cristalinului si pozitionarea inciziilor.


Sistemul Verion este compus dintr-o unitatea centrala, care este amplasata in cabinetul de consultatii, si doi markeri cu rol de ghidaj, amplasati in sala de operatie.

verion

Este cel mai nou si avansat sistem de facoemulsificare de la Alcon, creat sa optimizeze fiecare etapa a aspiratiei cristalinului fragmentat cu ajutorul laserului LenSx. Datorita tehnologieie inovatoare cu care este dotat, aparatul CENTURION® Vision System detecteaza si reactioneaza la modificarile tensiunii intraoculare pe toata durata interventiei.

centurion

Este un microsistem chirurgical ultra performant pe care medicii nostri il utilizeaza pentru efectuarea operatiilor din sfera vitreo-retiniana (dezlipire de retina, gaura maculara, membrana epiretiniana), dar si pentru cataracta. Acest sistem are nu doar capabilitatii avansate de taiere, dar, in acelasi timp, controleaza presiunea intraoculara. Are un sistem laser subtire cu disc incorporat, iar acest lucru permite imbunatatirea fiecarui pas al interventiei chirurgicale.

constellation

INFINITI ® Vision System da posibilitatea chirurgului oftalmolog să efectueze o chirurgie oculară individualizată pentru fiecare pacient. Acest sistem permite obţinerea unor rezultate chirurgicale mult mai bune în condiţiile unei siguranţe superioare tehnicilor operatorii clasice. Pacientului care vine pentru intervenţia de cataractă i se efectuează un consult oftalmologic complet si măsurătorile necesare pentru stabilirea tipului de cristalin artificial.

infiniti

Microscopul chirurgical LEICA corespunde celor mai inalte cereri profesionale ale chirurgilor oftalmologici. Leica ii ofera chirurgului o culoare naturala, o adancime de focalizare exceptionala si un contrast mai mare pentru recunoastere detaliilor.

leica

Tipurile de Cristaline Artificiale

Clinica de oftalmologie Mrini Eye Constanta utilizeaza cristaline artificiale din acril fabricate de nume consacrate in domeniu.

Cristalinele artificiale monofocale sferice au un singur punct de focalizare si ofera o vedere buna la distanta. Dupa o operatie de cataracta cu implant de cristalin monofocal sferic pacientul va avea in continuare nevoie de ochelari pentru vederea de aproape si intermediara. Acest tip de cristalin prezinta un tratament special care absoarbe radiatiile UV.

Cristalinele artificiale monofocale asferice au un singur punct de focalizare si ofera o vedere buna la distanta. Dupa o operatie de cataracta cu implant de cristalin monofocal sferic pacientul va avea in continuare nevoie de ochelari pentru vederea de aproape si intermediara. Forma asferica asigura o acuitate vizuala mai buna si un contrast postoperator mai bun decat cea sferica, mai ales noaptea. Cristalinele artificiale monofocale asferice au filtru galben care protejeaza retina impotriva luminii albastre nocive.

Cristalinele artificiale monofocale torice au un singur punct de focalizare. Cristalinul toric corecteaza astigmatismul cornean, asigura vederea la distanta si o calitate imbunatatita a imaginii.

Cristalinele artificiale multifocale au mai multe puncte de focalizare si corecteaza prezbiopia. Acestea asigura vedere la aproape, intermediar si la distanta. Forma asferica confera o acuitate vizuala mai buna si un contrast postoperator mai bun, mai ales noaptea.

Cristalinele artificiale multifocale torice prezinta mai multe puncte de focalizare. In plus fata de cristalinele multifocale prezentate mai sus, cele torice corecteaza astigmatismul cornean. Dupa implant, pacientii se pot bucura de o vedere completa – aproape, intermediar si la distanta – si o calitate imbunatatita a imaginii.

Preturi

Serviciu Pret cu asigurare Pret la liber
OPERATIE CATARACTA IMPLANT MONOFOCAL (in functie de cristalin ales)* manopera gratuita, se achita doar costul cristalinului intre 1400–3500 LEI
OPERATIE CATARACTA IMPLANT MULTIFOCAL (in functie de cristalin ales)* manopera gratuita, se achita doar costul cristalinului intre 5000-6000 LEI
CONTROL POSTOPERATOR FINAL – CATARACTA (include: masurare acuitate vizuala, tensiune intraoculara, examen fund de ochi si prescriptie ochelari) 100 LEI 100 LEI

* Nu se deconteaza mai mult de un serviciu

* Pentru pacientii asigurati cu Bilet de Trimitere + dovada de asigurat + copie C.I. Operatia este gratuita, in functie de plafonul disponibil. Costul implantului de cristalin nu este decontat.

Raspundem tuturor solicitarilor

Esti la un click distanta sa vezi lumea cu alti ochi