Cataracta de varsta sau cataracta senila este cea mai raspandita forma de cataracta si apare odata cu inaintarea in varsta. Ochiul, ca orice alt organ al corpului uman, imbatraneste, iar structurile sale isi modifica structura, pierzandu-si din functii.

Cataracta senila Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului natural al ochiului. Cristalinul este o lentila transparenta, pozitionata in spatele irisului, cu rolul de a concentra razele de lumina pe retina. Pe masura ce omul inainteaza in varsta, cristalinul isi pierde transparenta si devine mat. Cataracta blocheaza trecerea razelor de lumina catre retina, ceea ce duce la scaderea progresiva a acuitatii vizuale. Prin comparatie, procesul de opacifierea a cristalinului ca urmare a varstei poate fi asemanat cu procesul de albire a firelor de par. Trebuie sa stiti ca nu exista niciun tratament care sa opreasca aparitia cataractei. In general, dupa varsta de 50 de ani apar primele modificari ale transparentei cristalinului la majoritatea persoanelor, insa cele mai multe cazuri de cataracta senila sunt semnalate dupa varsta de 60 de ani. Prin urmare, frecventa bolii creste odata cu varsta. Potrivit statisticilor, cataracta senila afecteaza 50 la suta din populatia de 65-74 de ani si 70 la suta din populatia peste 75 de ani. Debutul acestei afectiuni oculare este determinat intr-o mare masura si de predispozitie, dieta, expunerea frecventa la raze ultraviolete, unele medicamente (precum cortizonul sau steroizii).

Cataracta senila afecteaza ambii ochi, dar nu in egala masura. Simptomele poate avea o evolutie lenta sau rapida si pot include:

– scaderea vederii la distanta sau aproape;
– perceperea de culori fade, sterse;
– halouri (cercuri luminoase) in jurul surselor de lumina;
– scaderea vederii nocturne;
– incetosarea vederii;
– perceperea de obiecte dublate;
– modificari frecvente in prescriptia ochelarilor;
– fotofobie (intoleranta la luminaină);
– ameliorarea neobisnuita a vederii la aproape. Aici vorbim de cazul varstnicilor purtatori de ochelari de vedere pentru aproape care, la un moment dat, constata ca reusesc sa citeasca sau sa puna ata in ac fara a mai avea nevoie de ochelari. Aceasta “imbunatatire” a vederii ar putea trada existenta cataractei senile.

cataracta senila control oftalmologicCataracta senila poate fi depistata de medic in cadrul unui control oftalmologic de rutina. Aceasta afectiune evolueaza in timp spre orbire, fiind cauza principala de pierderea a vederii la nivel mondial. Din fericire, cataracta senila poate fi tratata cu succes pe cale chirurgicala. Operatia de cataracta este singurul si cel mai eficient mod de tratare a cataraceti si de recastigare a vederii. Aceasta este cea mai frecventa operatie oftalmologica si are o rata inalta de reusita. Momentul potrivit pentru efectuarea operatiei de cataracta este atunci cand scaderea vederii afecteaza activitatile zilnice ale pacientului. Procedura prevede indepartarea cristalinului matifiat si inlocuirea sa cu un implant de cristalin artificial, fabricat din materiale biocompatibile, bine tolerate de organism, ceea ce mareste si mai mult sansele de recuperare a vederii. Implantul este introdus in sacul cristalinian prin niste incizii de foarte mici dimeniuni pe care medicul le realizeaza cu ajutorul unor instrumente special. Operatia dureaza in medie 15 minute, timp in care ochiul este anesteziat cu picaturi. Pacientul nu necesita internare si poate pleca acasa la scurt timp dupa operatia de cataracta.
Avansul tehnologic din domeniul chirurgiei oftalmologice le permite medicilor din cadrul Mrini Eye Hospital sa realizeze operatia de cataracta fara bisturiu. Cu ajutorul unui laser foarte avansat chirurgul realizeaza inciziile si fragmenteaza cristalinul opacifiat, ceea ce aduce beneficii si avantaje multiple pacientilor.
DSC_0091 Operatie de cataracta cu laser la Mrini Eye Hospital - clinica de oftalmologie Constanta
Operatie de cataracta la Mrini Eye Hospital Constanta Operatie de cataracta clinica de oftalmologie Mrini Constanta