Cancerul de san Cancerul de san este una dintre cele mai raspandite forme de cancer in randul femeilor,
iar numarul cazurilor este in crestere. La fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticata cu cancer la san si la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului la san, ceea ce inseamna ca 1 din 8 femei moare rapusa de cancer la san. In cazuri foarte rare, cancerul de san poate aparea si la barbati, boala afectand circa 1% din populatia masculina.
In ciuda progreselor inregistrate in diagnosticarea si tratarea eficienta a acestei maladii, se estimeaza ca o treime dintre femeile diagnosticate cu cancer de san dezvolta metastaze. Cancerul de san reprezinta cauza principal a metastazelor oculare. In 49% dintre pacientii cu metastaze oculare, tumora de origine a fost localizata la san. Din cauza raspandirii celulelor canceroase in organism prin sange, metastazele afecteaza in principal uvea, testut ocular bogat vascularizat.

ochiul uman - metastaze in cancerul de sanSemnele clinice si manifestarile metastazelor oculare in cancerul de san

Metastazele in cancerul de san afecteaza urmatoarele componente ale ochiului: coroida – 81% din cazuri; irisul – 9% din cazuri; discul optic – 5% din cazuri si corpul ciliar – 2% din cazuri. Simptomele comune relatate de pacientii cu metastaze oculare sunt: vedere neclara, durere oculara, modificari ale campului vizual, metamorfopsii, miodezopsii si sensibilitate la lumina. La pacientii diagnosticati cu metastaze oculare afectarea ochiului “pereche” prezinta o probabilitate de 5% intr-o perioada de 10 luni de la diagnosticare.

Cei mai multi pacienti cu metastaze localizate la nivelul coroidei nu prezinta simptome clare ale bolii, cel mai comun simptom fiind deteriorarea vederii.

Metastazele la nivelul irisului se manifesta prin durere, mai mult decat prin afectarea vederii, atunci cand sunt asociate cu glaucom secundar si iridociclita.

Afectarea discului optic (nervului optic) in cancerul de san se poate produce fie ca urmare a extinderii metastazelor coroidiene aflate in apropierea nervului optic, fie din cauza migrarii celulelor maligne prin intermediul fluxului sanguin.

In cazul metastazelor corpului ciliar, cele mai comune simptome sunt hiperemia conjunctivala si/sau episclerala, iridiociclita, glaucomul, pseudohipopionul si hifema (inrosirea ochiului, inflamatie si durere oculara, puroi la nivelul ochiului, vedere scazuta in lateral, sus sau jos, sange in ochi).

Vederea poate fi afectata si in cazul metastazelor extraoculare ale cancerului de san. Metastazele orbitare pot determina exoftalmie (glob ocular marit – iesit din orbita), durere, diplopie (vedere dubla) si infiltrarea pleoapelor (ochi umflati). Metastazele cerebrale pot provoca cefalee (durere de cap), defecte de camp vizual, discromatopsii (deteriorarea vederii colorate).

Diagnosticarea si tratamentul metastazelor oculare in cancerul de san

Diagnosticarea metastazelor oculare se face cu ajutorul tomografiei oculare (OCT), angiografiei cu fluoresceina (AGF), echografiei oculare, RMN cerebral, biopsie intraoculara.

Tratamentul cancerului de san poate fi sistemic (pe cale generala), iar, in anumite cazuri, se recurge la suplimentarea cu tratament local. Importanta tratamentului local in metastazele oculare ale cancerului de san este de a conserva vederea pacientului si de a-i imbunatatii calitatea vietii.
Colaborarea intre oftalmolog, oncolog, neurolog si radiolog este foarte importanta in definirea planului de tratament. Rolul oftalmologului este acela de a indica tratamentul metastazelor oculare in cazul in care acestea afecteaza vederea pacientului.
Tratamentul local se administreaza concomitent cu tratamentul sistemic recomandat de specialistii cu care colaboreaza oftalmologul. Acesta include radiofrecventa oculara, aplicatii laser, injectii intravitreene cu Avastin si, in cele mai grave cazuri, enucleatia (scoaterea globului ocular). Prin radioterapie oculara s-a constatat regresia metastazelor in 63 – 83% din cazuri.

Controlul oftalmologic periodic, detectarea timpurie si modalitatile de tratament cele mai bune au raspuns pozitiv asupra prognosticului si a ratei de supravietuire a pacientilor care sufera de cancer de san. Oftalmologul trebuie informat intotdeauna cu privire la afectiunile de suferiti pentru a putea face o reevaluare corecta si concreta.

Tumora oculara in aria maculara insotita de dezlipire de retina

Tumora oculara in aria maculara insotita de dezlipire de retina

Metastaza oculara cu afectarea maculei

Metastaza oculara cu afectarea maculei

Metastaza la nivelul irisului

Metastaza la nivelul irisului

Agiofluorografie

Agiofluorografie